Babiš skládá menšinovou vládu. Rektor Bek školství odmítl, Šlechtová zvažuje obranu

Události: Babiš už má jasno o sedmi až osmi ministrech (zdroj: ČT24)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pokračuje ve skládání menšinové vlády. Jasno už má o obsazení sedmi až osmi křesel. Chybí mu ještě odborníci na školství, průmysl a kulturu. Na některých resortech by měli pokračovat stávající ministři. Šéf obrany Martin Stropnický a ministryně Karla Šlechtová ale mají oblast působnosti změnit. Vedení ANO také vyzvalo své hejtmany, kteří se stali i poslanci, aby si vybrali jen jednu z funkcí.

On-line přenos

Povolební vyjednávání (od 31. 10.)

  • 22:30

    ČT24 bude sledovat povolební jednání zase ve čtvrtek 15.11. V tuto chvíli se s vámi, milí diváci, loučíme a děkujeme za vaši pozornost.

  • 22:26

    "Toto převolení je velmi složité," komentoval nápad Fiala.

  • 22:24
    Tomio Okamura

    Podle Okamury je nutné mít na paměti, že při případném protahování druhého pokusu o sestavení vlády mají poslanci osmdesáti hlasy možnost vyvolat hlasování o zvolení nového předsedy sněmovny.

Babiš má zatím jasno o sedmi až osmi křeslech v menšinové vládě. Hledání odborníků podle něj není jednoduché: „Pro lidi je to riziko, protože se může stát, nebo každý s tím počítá, že první pokus nebude úspěšný. Udělám všechno proto, aby byl, ale pro lidi to není lehké akceptovat.“ 

Rektoři Babišovi doporučili náměstka Plagu

Podle týdeníku Respekt nabídl Babiš na jednání poslaneckého klubu post ministra školství rektorovi Masarykovy univerzity v Brně Mikuláši Bekovi. Ten ale funkci odmítl. Odůvodnil to především tím, že mu skončí rektorský mandát až v roce 2019: „Nechci z univerzity utíkat.“

Zmínil ale i své politické přesvědčení. Sympatizuje prý s proevrospkými stranami, jako jsou STAN, TOP 09 a lidovci. Nechtěl by také být ve vládě, která by neměla demokratickou většinu a kterou by podporovalo hnutí SPD či komunisté. Jménem všech rektorů ale Bek Babišovi navrhl, aby se ministrem stal současný náměstek na ministerstvu Robert Plaga, který měl dosud na starosti řízení vysokých škol.

„Chápu, že Babiš hledá na resort školství člověka, co má reálnou šanci uspět, má manažerské zkušenosti, prestiž u veřejnosti a rychle se seznámí s agendou. Takových lidí v Česku nejsou stovky. Jednoduchým řešením by proto byl náměstek Plaga, který je člen ANO a pro mě je zárukou, že bychom měli ministra, který svoji roli zvládne,“ uvedl Bek v pořadu 90′ ČT24. 

Mikuláš Bek
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

K obsazení resortů odborníky Babiš v úterý řekl, že by to měli být lidé, kteří se nepotřebují dlouho zorientovávat a mohou okamžitě začít pracovat. V médiích se objevily informace, že by ve vládě mohl být Miroslav Toman, který působil jako ministr zemědělství v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka.

Proč nesestaví Andrej Babiš většinovou vládu? ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN před volbami odmítli vládnout s Babišem osobně, resp. s hnutím ANO. Dva týdny po volbách nemůžou říct, že to neplatí. ČSSD a KSČM utrpěly historický debakl a vládní angažmá je pro ně rizikem. Piráti možná chtějí replikovat svoji strategii z Prahy a být jednou nohou ve vládě a druhou ne. Hnutí SPD se samo nabízí. Jenže Babiš potřebuje partnery dva. A Piráti do vlády s SPD nepůjdou.
Matěj Trávníček
politolog z Institutu politologických studií FSV UK
Ministerské funkce se tady rozdávají málem podle ankety na sociálních sítích. Že se Zeman s Babišem dohodli na menšinové vládě, to je možné, ale určitě ne normální. Nevšiml jsem si, že by ANO vyjednávalo o podpoře své vlády.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Šlechtová chce změnu, zvažuje obranu

„Na obranu máme vícero možných tipů. Vedeme nějaké konzultace,“ dodal Babiš. Údajně post zvažuje dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která by chtěla změnu. V čele resortu životního prostředí má naopak pokračovat Richard Brabec, ministrem dopravy má být dál Dan Ťok a šéfem resortu spravedlnosti Robert Pelikán. 

Stropnický, který byl mimo jiné velvyslancem v Portugalsku, Itálii a ve Vatikánu, by podle spekulací mohl zaujmout post šéfa diplomacie. „S panem Stropnickým se bavíme, není to ještě úplně jasné,“ podotkl Babiš. 

Mezi další jména, která Babiš připustil, patří Alena Schillerová. Ta by mohla vést ministerstvo financí. U hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové se spekuluje o vnitru. „Vyloučit to nemůžu,“ řekl ČT Babiš. Jasno už má o tom, kdo obsadí ministerstvo práce. Prozradil ale pouze to, že jde o odborníka. 

90′: Jak se hledá podpora pro menšinovou vládu (zdroj: ČT24)

Vláda bude mít o dva ministry méně

Současný vládní tým má šestnáct členů. Babišova menšinová vláda by měla mít o dva méně. Úkoly, které dosud plnil vicepremiér pro vědu a výzkum, by měly přejít pod školství a ministerstvo průmyslu a obchodu. Babiš nechce obsazovat ani pozici ministra pro legislativu a lidská práva: „Asi to budeme chtít dát pod spravedlnost.“

Menšinová vláda ale nyní nemá ve sněmovně většinovou podporu. Babiš chce proto v programovém prohlášení vyznačit pasáže, které budou zahrnovat programy jiných stran. Doufá, že ostatní uskupení na základě toho přesvědčí o podpoře kabinetu.

Babiš už má jasno asi o sedmi ministrech (zdroj: ČT24)

„Babiš ani Zeman nemají zájem na tom, aby současná vláda Bohuslava Sobotky byla u moci byť jen o jediný den déle, než je nutné. Babiš proto rychle sestaví menšinovou vládu, požádá o důvěru, možná ji nezíská, ale už v tu chvíli bude řídit resorty,“ nabídl možné vysvětlení politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Matěj Trávníček.

Babiš chce post ředitele Europolu

Předseda ANO se ve středu setkal i s lídrem frakce ALDE v Evropském parlamentu Guyem Verhofstadtem. „Pokud se mi povede sestavit novou vládu a získám podporu nebo toleranci v parlamentu, tak je pro nás velice důležité, abychom byli v Evropě aktivnější,“ řekl po jednání. Verhofstadt považuje za důležité, aby nová česká vláda byla proevropská.

Hlavním tématem pro budoucnost Evropy je podle obou politiků reforma EU. Shodli se na tom, že Česko má stejné právo se podílet na diskusi o budoucí podobě EU jako velké země. Podle Verhofstadta by reforma měla zahrnovat obrannou spolupráci, nový postoj k migraci nebo změny v eurozóně. Babiš zdůraznil zejména posilování bezpečnosti. Česko by podle něj mohlo obsadit post ředitele evropského policejního úřadu Europol. 

Tisková konference po jednání Andreje Babiše a Guye Verhofstadta (zdroj: ČT24)

Další jednání o složení sněmovny a podpoře vlády plánuje hnutí ANO až na příští týden. Ve čtvrtek a v pátek Babiš vyrazí do krajů poděkovat voličům. Mluvčí ANO Vladimír Vořechovský později doplnil, že ve čtvrtek Babiš navštíví Ústecký kraj a v pátek Liberecký.

Hejtman z ANO by neměl být i poslanec

Ve středu jednalo i širší vedení hnutí ANO. Vyzvalo své hejtmany, kteří se stali zároveň poslanci, aby si stejně jako Jaroslava Pokorná Jermanová vybrali, kterou z funkcí budou zastávat. 

Jana Vildumetzová
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK
Nehodlám kraj, za který nesu zodpovědnost, nechat bezprizorní. Absolutní priorita je být hejtmanem. Pokud na tom budou takto trvat, tak mi nic jiného nezbude. Ale vnímám to do jisté míry jako porušení toho, co jsem sliboval v rámci voleb, že to chci spojit dohromady.
Ivo Vondrák
hejtman Moravskoslezského kraje

Výzva míří na hejtmany Moravskoslezského, Karlovarského a Olomouckého kraje Ivo Vondráka, Janu Vildumetzovou a Ladislava Oklešťka. Jermanová se už v úterý rozhodla, že složí poslanecký mandát a zůstane jen hejtmankou.

Vildumetzová, která je i předsedkyní Rady Asociace krajů, se rozhodne do prvního zasedání sněmovny. „Obě funkce v žádném případě vykonávat nebudu,“ uvedla. V kraji získala největší počet preferenčních hlasů, se 7000 kroužky přeskočila i lídra kandidátky Dana Ťoka.

Zvládnout plnohodnotně funkci poslance a zároveň hejtmana možná ani není v lidských silách. Voliči ale měli informaci o tom, že si nově zvolení poslanci-hejtmani budou muset vybrat, mít ještě před volbami.
Matěj Trávníček
politolog z Institutu politologických studií FSV UK

Vondrák si zatím nevybere, Okleštěk váhá

Ivo Vondrák ale navzdory Babišově výzvě zůstane alespoň dočasně v obou funkcích. Serveru Aktuálně.cz řekl ve středu večer, že se s předsedou ANO dohodl, že si zatím vybírat nebude, ačkoli se to Andreji Babišovi nelíbí. „Dohodli jsme se na tom, že to zkusím a uvidím, jak to dopadne. V případě, že bych to nezvládal, tak bych poslaneckou funkci vzdal,“ poznamenal Ivo Vondrák.

Že by si chtěl ponechat oba posty, ovšem avizoval již před volbami a nyní má další argument, proč v nich setrvat. „Získal jsem poměrně velké množství preferenčních hlasů, takže ještě budu chtít s naším výborem jednat, co je k tomuto rozhodnutí vedlo,“ řekl. V propojení funkcí vidí výhody pro kraj.

Okleštěk už funkci hejtmana i poslance zastával. V únoru totiž v čele kraje nahradil Otu Koštu (ANO). Výzvu hnutí vzal na vědomí a bude o ní přemýšlet. V nejbližší době ale nebude dělat žádné kroky. „Kdyby lidé nebyli spokojeni s tím, co dělám a jaké funkce zastávám, tak by nám to asi spočítali a neměl bych preferenční hlasy,“ řekl krátce po volbách. Stejně jako Vondrák si myslí, že zastávat obě funkce má výhody.

Souběh funkcí řeší i jiné strany. Poslanec ODS Martin Baxa ve středu oznámil, že rezignuje na funkci náměstka hejtmana Plzeňského kraje, zůstane ale náměstkem plzeňského primátora.