Piráti, ODS, TOP 09 a STAN se hlásí o místa ve sněmovních výborech. Chtějí kontrolovat

Piráti, ODS, TOP 09 a hnutí STAN požadují, aby se počty členů výborů změnily (zdroj: ČT24)

V kontrolních komisích a důležitých sněmovních výborech by měli být zástupci všech stran, komise pro dohled nad bezpečnostními složkami by pak měla řídit opozice, shodli se na tom zástupci ODS, TOP 09, STAN a Pirátů u kulatého stolu, který svolal předseda Pirátů Ivan Bartoš. Kontrolní komise by měly zůstat opozici také podle ČSSD.

Zástupci všech stran by měli být podle místopředsedy STAN Víta Rakušana ve výborech a komisích, jejichž zasedání jsou neveřejná, aby informace z nich měli všichni. Zdůraznil, že členství ve výboru a komisi není placenou funkcí a jediné náklady, které se růstem počtu členů zvýší, budou náklady „na kávu“.

„Společně budeme prosazovat navýšení počtu členů ve třech konkrétních výborech, mandátovém a imunitním, bezpečnostním a ve volební komisi tak, aby tam byly zastoupeny všechny strany, které jsou v Poslanecké sněmovně,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„V obsazení pozice předsedy mandátového a imunitního výboru došlo ke shodě. Měl by to být někdo ze stran nevládních, i historicky to tak bylo. Už jen kvůli tomu, že role předsedy je taková, že uvádí rozpravu, řídí, co se bude probírat,“ uvedl Bartoš s tím, že debata by na výboru měla být věcná, nikoli politicky zabarvená.

Brífinky stran ODS, STAN, TOP 09 a Pirátů po jednání u kulatého stolu (zdroj: ČT24)

„Uvědomujeme si, že jsme nejmenším klubem ve sněmovně,“ podotkl Rakušan. „Nemáme žádné přehnané ambice. Neaspirujeme na nějaké výrazné posty ve struktuře sněmovny, ale domníváme se, že v rámci sněmovny existují takové orgány, kde by měla být zastoupena všechna hnutí a strany, které ve sněmovně působí,“ dodal.

V případě kontrolních komisí, například pro dohled nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS), by měly být opozice ve vedení a měly by v nich být zastoupeny i nejmenší sněmovní subjekty. 

S tím souhlasí i ČSSD, která s Piráty jednala později. „Pokud tady máme devět politických stran, všechny by měly být zastoupeny v každém výboru, který bude ustaven,“ zdůraznil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Že se sociální demokraté nezúčastnili kulatého stolu, zdůvodnil Chvojka tím, že si nemyslí, „že když se sejde deset, dvanáct lidí, může z toho být pořádný výstup“.

Také místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek požadavek, aby opozice získala kontrolní posty ve sněmovně, podporuje. Nemohou podle něj připadnout ani stranám, které případně podpoří menšinovou vládu. „Nemůžete kontrolu svěřit někomu, kdo současně podporuje vládu. Vidím velké manažerské selhání hnutí ANO v tom, že do dnešního dne nedokázalo představit svoji podobu Poslanecké sněmovny, jednotlivých výborů a nedokázalo říct, o které hlasy opře svoji menšinovou vládu,“ řekl Bartošek v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Nová vláda v nedohlednu (zdroj: ČT24)

ANO odkazuje na zákon, který ale jen omezuje počet výborů na poslance

ANO ale podle Radka Vondráčka nominovaného do čela sněmovny neuvažuje o změnách v počtu členů sněmovních výborů, obává se o jejich akceschopnost. Opět doporučil, aby se menší kluby spojily, což se už dřív setkalo s nesouhlasem z jejich strany.

„Existuje platný zákon o jednacím řádu sněmovny, má přílohu, která reflektuje výsledky voleb a podle něj, podle počtu mandátů rozděluje jednotlivé poslance do konkrétních výborů podle počtu členů výborů. Když se podíváme na přepočtovou tabulku, tak bohužel subjekty, které mají šest sedm poslanců, se do některých výborů nedostanou,“ doplnil předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. 

Zákon ovšem v paragrafu 33 uvádí jen to, že jeden poslanec může zasednout maximálně ve dvou výborech. Konkrétní počty členů závisí na dohodě poslanců. Před čtyřmi lety si například vyjednali, že v rozpočtovém jich zasedne 25 a v bezpečnostním 15.

Vondráček pak zmínil, že hnutí nabízí vedení mandátového a imunitního výboru, ale nikdo nemá zájem. Strany mají podle něho jiné priority, musely by některou z nich za mandátový a imunitní výbor vyměnit. 

Tomio Okamura z SPD s požadavkem čtveřice stran nesouhlasí. Ranního jednání se nezúčastnil. Odmítl ale, že by to ukazovalo na spojenectví s Babišem a jeho hnutím, o čemž jsou účastníci schůzky přesvědčeni. „Schůzka, ze které se omluvily KSČM a SPD, napovídá tomu, k jaké koalici se schyluje,“ shrnul Jan Farský. KSČM totiž pirátského pozvání rovněž nevyužila.

Konkrétní rozdělení výborů kulatý stůl neřešil

O rozdělení kontrolních výborů mezi jednotlivé strany však nyní strany účastnící se kulatého stolu Pirátů nejednaly. Bartoš věří, že se nad tím znovu sejdou, možná do konce tohoto týdne, a to i se zástupci stran, které se středečního jednání neúčastnily. Kromě hnutí ANO, které nebylo pozváno, se nezúčastnili zástupci SPD, komunistů, sociální demokracie a lidovců

Lidovci přitom neúčast zdůvodnili tím, že nechtěli zasednout za stejný stůl s SPD a KSČM. Účastníci jednání proto do poslední chvíle čekali, zda poslanci KDU-ČSL dorazí, ti však nepřišli. Místopředseda strany Jan Bartošek odkazoval na to, že v pozvánce byla účast SPD a KSČM avizována.

S ČSSD chtěl Bartoš mluvit o tom, zda strana má zájem o mandátový a imunitní výbor, který je podle Pirátů důležitý vzhledem k očekávanému hlasování o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a předsedy sněmovní frakce hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Podle Jana Chvojky se ale obě strany zatím shodly pouze na tom, že by mandátový a imunitní výbor měl vést některý opoziční poslanec.

Rozdělení výborů mezi strany se přitom již rýsuje i z pohledu ANO:

ODS stále hledá podporu pro Fialu

ODS podle šéfa sněmovního klubu občanských demokratů Zbyňka Stanjury požádala na schůzce svolané Piráty o podporu předsedy strany Petra Fialy do čela sněmovny. „Požádali jsme o podporu s tím, že budeme dále jednat,“ uvedl. Bartoš, jehož Piráti se dříve vyslovili pro kandidáta ANO Radka Vondráčka, později řekl, že žádost o podporu jeho strana probere na příštím zasedání poslaneckého klubu. 

Během dne pak pokračovala i další povolební vyjednávání. Tentokrát se sešli zástupci Starostů a nezávislých s představiteli hnutí ANO.

Zástupci Starostů a nezávislých se sejdou s představiteli hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Starostové by případně měli zájem o vedení výboru pro veřejnou správu, vést by ho podle nich mohla Věra Kovářová.

Faltýnek přiblížil priority hnutí ANO na výbory. „Je to otázka školství, tam ustupujeme ODS, je to otázka sociálních věcí, výboru pro veřejnou správu, výboru zdravotnictví a zemědělského výboru,“ vyjmenoval.

Z Faltýnkova vyjádření také vyplynulo to, že ODS by mohla dostat vedení školského výboru pro Václava Klause mladšího, ústavně právního výboru pro Marka Bendu a branného výboru pro Janu Černochovou. „My jsme řekli, že to zvážíme, z mého pohledu bychom požadavky mohli akceptovat,“ uvedl předseda klubu ANO.