Pokud nechá Zeman vládnout Babiše bez důvěry, obrátí se Piráti na Ústavní soud

Piráti by se podle svého předsedy Ivana Bartoše obrátili na Ústavní soud, pokud by prezident Miloš Zeman nechal vládnout menšinový kabinet Andreje Babiše bez důvěry sněmovny a předčasných voleb. Bartoš to řekl v pořadu Partie televize Prima.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov naznačil,  že by případný menšinový kabinet Andreje Babiše mohl vládnout bez důvěry. Hnutí ANO se totiž nedaří sehnat koaličního partnera ani podporu pro menšinový kabinet.

Ústava podle Zemana neobsahuje žádný termín, který by definoval, jak dlouho může vláda bez důvěry poslanců fungovat. „Vláda bez důvěry může teoreticky vládnout až čtyři roky, právě proto, že ústava nestanoví žádný termín. Václav Klaus nechal Topolánkův kabinet také vládnout několik měsíců, než získal důvěru. Nechci strašit, věřím, že vše proběhne za daleko kratší období,“ prohlásil prezident.

„Pokud by nastala nějaká taková situace a nebylo by možné ani hlasy 120 poslanců tu sněmovnu rozpustit a záviselo by na prezidentovi, zda takovou vládu bez důvěry nechá, nebo ne, bylo by správné jít ústavní stížností a prostě prezidenta k tomu kroku donutit,“ uvedl Bartoš.

Předseda ODS Petr Fiala označil za reálnou hrozbu, že menšinová vláda Babiše bez důvěry dolní komory vznikne, vzhledem k tomu, že Zeman a Babiš podle něj vytvořili mocenský pakt.

Politické strany ale s takovým postupem nesouhlasí, proti se postavili i ústavní právníci. Zemanův nápad odmítl i sám Babiš. Nedokáže si prý představit, že by zemi vládl kabinet bez důvěry celé čtyři roky, a dál věří, že ji jeho vláda získá.

Do vlády s ANO jen bez Babiše

Fiala nicméně ve shodě s Bartošem poukázal na to, že některé strany by byly ochotny ke koaliční vládě s ANO, pokud by v čele kabinetu nestál Babiš, jemuž hrozí trestní stíhání kvůli dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo.

„Tahle situace není zazděná,“ řekl Bartoš s poukazem na to, že stávající koaliční strany ANO, ČSSD a KDU-ČSL mají ve sněmovně nadále většinu. Stejně jako Fiala ovšem vstup do vlády s ANO i podporu menšinovému kabinetu vyloučil.

Spor o Vondráčka v čele sněmovny

Piráti přesto hodlají podpořit při volbě nového předsedy sněmovny kandidáta ANO Radka Vondráčka. „V tuto chvíli to platí,“ uvedl Bartoš. Podle něj je to realistický přístup a Vondráček hlasy pro zvolení získá „bez ohledu na to, jak se rozhodnou Piráti“.

Fiala coby Vondráčkův protikandidát namítl, že Piráti by volbou zástupce ANO de facto podpořili vznik Babišova menšinového kabinetu bez omezení. Poukázal na to, že podle ústavy jmenuje prezident premiéra na návrh předsedy sněmovny v případě, pokud předchozí dva pokusy o sestavení vlády budou neúspěšné. Kvůli tomu by ani sociální demokracie podle jejího statutárního místopředsedy Milana Chovance neměla pro Vondráčka hlasovat.