Babiš může vládnout bez důvěry celé čtyři roky, naznačil Zeman. Nesmyslné, říkají politici i právníci

Události: Reakce na slova prezidenta republiky (zdroj: ČT24)

Parlamentní strany nesouhlasí s možností, že by případný menšinový kabinet Andreje Babiše vládl bez důvěry. Prezident Miloš Zeman takový postup naznačil v televizi Barrandov. Hnutí ANO se totiž nedaří sehnat koaličního partnera ani podporu pro menšinové vládnutí. Zemanův nápad odmítl i sám Babiš. Nedokáže si prý představit, že by zemi vládl kabinet bez důvěry celé čtyři roky a dál věří, že ji jeho vláda získá.

„V jisté konkrétní situaci, kdy by neprošel ani třetí pokus, tak je taková krásná věta v ústavě, která zní: Prezident může rozpustit sněmovnu a vyhlásit předčasné volby. Pozor, může, nikoliv musí,“ řekl Zeman. „Já jsem člověk, který ústavu používá tvůrčím způsobem,“ připustil.

Ústava podle něj neobsahuje žádný termín, který by definoval, jak dlouho může vláda bez důvěry poslanců fungovat. „Vláda bez důvěry může teoreticky vládnout až čtyři roky, právě proto, že ústava nestanoví žádný termín. Václav Klaus nechal Topolánkův kabinet také vládnout několik měsíců, než získal důvěru. Nechci strašit, věřím, že vše proběhne za daleko kratší období,“ prohlásil prezident.

Podle něj má o podobě vlády rozhodnout vítěz voleb. „Prezident má přispět zejména ke vzniku stabilní vlády a využít všech možností, aby zabránil předčasným volbám,“ dodal Zeman.

„Názor pana prezidenta respektuji, já ale touto cestou jít nechci. Nechci vyvolávat spory o interpretaci ústavy a nedokážu si představit, že by tu byla vláda bez důvěry nebo tolerance celé čtyři roky. Mým cílem je sestavit vládu odborníků a uděláme všechno pro to, aby důvěru získala hned při prvním pokusu,“ řekl Andrej Babiš (ANO) deníku Právo.

Zemanův plán odmítli všichni

Sněmovní strany jednoznačně odmítají možnost, že by případný menšinový kabinet Andreje Babiše trvale vládl bez důvěry. Zároveň ale nejsou ani pro vyvolání předčasných voleb.

„Pokud pánové odblokují Poslaneckou sněmovnu a zvolí předsedou sněmovny zástupce hnutí ANO, pak bude mít ANO tři pokusy a klidně nám tady může několik měsíců, možná let, pokud bude Zeman na Hradě, vládnout podivná vláda Babiše bez důvěry parlamentu,“ řekl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Prezidentův názor, že vláda může být bez důvěry dlouhodobě, označil za velmi znepokojivý. „V parlamentní demokracii tím parlament ztrácí svůj význam. Je to obcházení principů parlamentní demokracie,“ míní Pospíšil.

„Podle ústavy má (prezident) několik možností, na druhou stranu i ustavená Poslanecká sněmovna má několik možností, kdy je schopna postupovat takovým způsobem, že prezident musí rozpustit sněmovnu a vypsat nové volby,“ připomíná Vojtěch Filip (KSČM).

Tvůrci ústavy podle něj s různými variantami počítali, proto použili i rozdílné formulace. Neznamená to však, že by vláda bez důvěry mohla působit po celé volební období. „Já si nedovedu představit, že by tady byla vláda, která by vládla bez důvěry čtyři roky. To je nesmyslné,“ dodal Filip.

Podle Petra Gazdíka (STAN) ústava skutečně prezidentovi nenařizuje, ale pouze umožňuje rozpustit sněmovnu po třech neúspěšných pokusech. Musí tak učinit jen v případě, kdy si rozpuštění schválí sama sněmovna.

„Je pravda, že pan prezident si někdy ústavu vykládá svérázně a říká, že ústavní zvyklosti jsou idiotské, s čímž tedy rozhodně nesouhlasím. Nicméně tady kromě případu že by se sněmovna sama rozpustila je na panu prezidentovi a na jeho pravomoci, jestli sněmovnu rozpustí, nebo ne,“ uvedl.

„Máme necelých 14 dnů po volbách a debatovat o tom, že budeme rozpouštět sněmovnu, považuji za nesmysl. Úkolem nás politiků je domluvit se, proto si nás občané zvolili. A ne tady 14 dnů po volbách mávat předčasnými volbami. To je nejextrémnější prostředek, kdyby všechny ostatní selhaly,“ poznamenal Gazdík.

„Bylo by to na hraně ústavnosti. Ale to je věc, která se teprve stane, možná se stane, snad se stane a uvidíme. Nechci pana Babiše vůbec obhajovat, uvědomuju si to riziko, ale může se stát, že klidně hned první vláda dostane v Poslanecké sněmovně důvěru,“ reagoval místopředseda SPD Radim Fiala.

„Očekáváme, že v případě, že menšinová vláda Andreje Babiše nezíská důvěru ve sněmovně, tak prezident republiky bude bez zbytečného odkladu jednat a učiní druhý pokus,“ uvedl šéf SPD Tomio Okamura. Podle Fialy by předčasné volby byly lepším řešení než dlouhodobá vláda bez důvěry, jde podle něj ale až o poslední možné řešení.

„(Prezident) očekává, že Poslanecká sněmovna bude plnit svoji kontrolní roli ve vztahu k vládě Andreje Babiše,“ řekl Mikuláš Peksa (Piráti), místopředseda a člen vyjednávacího týmu strany. „V případě, že Babiš nebude schopen podporu pro svoji vládu získat opakovaně, tak by asi měl zvážit variantu předčasných voleb,“ připustil. 

„Ohýbání a zneužívání ústavy ODS naprosto odmítá. Ústava ČR není umělecké dílo, které si může každý vykládat různými způsoby podle toho, jak se nám zachce a v jakém rozpoložení se zrovna ocitáme. Chování a přístup pana prezidenta jen potvrzuje, o čem jsme mluvili již před volbami – mocenský pakt Zeman-Babiš od samého začátku usiloval o vytvoření jednobarevné vlády hnutí ANO,“ řekla 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Menšinová vláda má podle ODS být řešením ve chvíli, kdy selžou všechny předchozí snahy o vytvoření vlády většinové, která se bude opírat o podporu Poslanecké sněmovny. „Menšinová vláda má být přechodným řešením, nikoli řešením na čtyři roky. Tady se bohužel o menšinové vládě začalo mluvit dva dny po volbách a nikdo se nad tím ani nepozastavil,“ dodala Udženija.

„Po třetím marném pokusu o důvěru bezprostředně prezident sněmovnu nemusí rozpustit, nicméně tento stav nemůže dlouhodobě udržovat. Protože samotná vláda bez důvěry neústavní už je. Domnívám se, že několik týdnů by mohl setrvávat, ale musel by začít konat. Nečinnost dlouhodobá, například čtyřletá, podle mého soudu možná není,“ říká bývalá ministryně školství a právnička Kateřina Valachová (ČSSD).

Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky je Zeman pouze kreativní co se týče výkladu ústavy. „Já tento názor nemám. Myslím, že by to byla anomálie, aby tu několik let vládla vláda, která nemá důvěru. Je to nesmysl,“ řekl končící ministr pro lidská práva a šéf legislativní rady vlády.

Také podle úřadujícího šéfa ČSSD Milana Chovance není dlouhodobé fungování vlády bez důvěry reálné. „Není to přípustné ani možné, když se podíváte na výroky ústavních soudců,“ řekl Chovanec s tím, že by to bylo v neprospěch Česka. Zeman si to podle něj uvědomuje a vypustil pouze balónek.

Než aby existovala nějaká vláda čtyři roky bez důvěry, považoval by za schůdnější variantu předčasné volby. „Já po nich nevolám, ale než tato podivná ústavní krize, tak radši nové volby,“ uvedl Chovanec.

„Je to takové pošťouchnutí ze strany pana prezidenta a možná je v pořádku, když o tom bude vedena akademická diskuse. Ale tímhle směrem určitě nepůjdeme a nikdo to nechce. Já si neumím představit, že bychom čtyři roky natahovali vládnutí. Vláda jen kvůli tomu, aby se vládlo, nedává smysl. Určitě si to nikdo nepřeje a nestane se to,“ řekl Radek Vondráček (ANO), který se uchází o post předsedy sněmovny.

Ústavní právníci: Vláda bez důvěry má být jen dočasná

Podle ústavního právníka Jana Kudrny by vládu bez důvěry formálně nic neomezovalo. Není ale v pořádku, aby tak vládla čtyři roky, jak naznačuje prezident. „Všechno právně funguje tak, jako kdyby důvěru měla. Problém je v tom, že když vláda důvěru nemá, tak by ani neměla existovat, nebo by neměla existovat moc dlouho a měla by dělat jen to, co je nezbytné do doby, než bude ustavena vláda s důvěrou,“ uvedl Kudrna pro Novinky.cz. 

„Právní omezení pro vládu bez důvěry neplatí. Vychází se z toho, že ta omezení jsou pouze politická. Plnohodnotná vláda je pouze ta, která má důvěru sněmovny. Když tu důvěru nemáte, tak jste jen udržovací vláda a nemáte dělat nic, co má dlouhodobou povahu,“ míní ústavní právník Jan Kysela. 

Rychetský: Mohou následovat další tři pokusy

„V případě, že nedojde k rozpuštění sněmovny a máme vládu, které nebyla vyslovena důvěra, která tedy musela podat demisi, její demise musela být přijata a ona je pouze pověřena výkonem vládních funkcí, bude podle mého soudu nutné opakovat znovu proceduru, kterou ústava předepisuje,“ popsal pro ČT24 další možný vývoj předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

„Není možné – bez jakéhokoli časového omezení nebo dokonce na čtyři roky – se smířit s existencí vlády bez důvěry, která podala demisi a která je jenom pověřená. Podle mého soudu by se proces tří pokusů opakoval a v jistém okamžiku je pak jediným řešením – když se nepodaří mít vládu s důvěrou – rozpuštění Poslanecké sněmovny a nové volby,“ řekl Rychetský.

Podle názoru bývalého tajemníka pro přípravu ústavy samostatné ČR Cyrila Svobody (KDU-ČSL) prezident Miloš Zeman českou ústavu žádným způsobem jinak nevykládá ani neohýbá. „On ji jenom vykládá tak, jak je výklad možný a říká: Já nebudu jmenovat žádnou vládu podruhé a potřetí, když to bude pořád totéž,“ řekl Cyril Svoboda v odpoledním Studiu ČT24.

Cyril Svoboda: Zeman vykládá ústavu tak, jak je to možné (zdroj: ČT24)