Babišovu vládu nepodpoříme, vzkázal Okamura. Komunisté by o tom uvažovali

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš hledá podporu pro menšinovou vládu. Začal u hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), což po jednání potvrdil šéf SPD Tomio Okamura. Jeho hnutí však setrvalo na svém stanovisku, že menšinovou vládu nepodpoří, protože by neplnila program SPD. Komunisté by v krajním případě kývli.

Šéf SPD Okamura uvedl, že Babiš si o podporu řekl hned na začátku úterní schůzky. „My jsme řekli, že nebudeme podporovat vládu, která neplní náš program. Pakliže by chtěli plnit náš program, tak jsme připraveni převzít vládní odpovědnost. Taková nabídka ovšem nepadla,“ řekl Okamura. Odmítl i možnost, že by SPD vládě k zisku důvěry přispěla například tím, že by její poslanci opustili při hlasování sál.

Podle Okamury Babiš SPD vládní místa nenabídl. Naopak ANO přišlo také s diskusí o odvolatelnosti politiků, kterou prosazuje SPD. Z debaty vyplynulo, že prvním bodem k prosazení v této oblasti by mohla být přímá volba starostů a hejtmanů, uvedl Okamura.

obrázek
Zdroj: ČT24

O podporu komunistů Babiš nežádal

S představiteli ANO se setkali také komunisté. Ty Babiš o podporu menšinové vlády nežádal, uvedl po konci schůzky předseda KSČM Vojtěch Filip. Dodal, že KSČM by o ní mohla eventuálně uvažovat, kdyby hrozily předčasné volby. Zároveň by musela být splněna řada dalších podmínek. „Že by nebyl rozpočet, dlouhou dobu by trvalo jednání o ustavení vlády, že by to ohrožovalo stabilitu Česka,“ uvedl Filip.

SPD stojí o to, aby mohla vést bezpečnostní a hospodářský výbor. Ani v jednom z těchto případů nepřišlo ze strany ANO odmítnutí, konstatoval Okamura. Komunisté na jednání hnutí ANO oznámili, že chtějí mít své poslance ve všech výborech, šéfovat by podle představ strany komunisté měli v petičním a rozpočtovém výboru.

On-line přenos

Povolební vyjednávání (od 31. 10.)

  • 22:30

    ČT24 bude sledovat povolební jednání zase ve čtvrtek 15.11. V tuto chvíli se s vámi, milí diváci, loučíme a děkujeme za vaši pozornost.

  • 22:26

    "Toto převolení je velmi složité," komentoval nápad Fiala.

  • 22:24
    Tomio Okamura

    Podle Okamury je nutné mít na paměti, že při případném protahování druhého pokusu o sestavení vlády mají poslanci osmdesáti hlasy možnost vyvolat hlasování o zvolení nového předsedy sněmovny.

SPD podpoří do čela sněmovny kandidáta ANO Radka Vondráčka, naopak od ANO dostala příslib, že zástupce SPD podpoří do pozice místopředsedy komory. „My nemáme problém s touto volbou,“ řekl Filip k Vondráčkovi. Sám chce usilovat o funkci místopředsedy sněmovny, ke své kandidatuře uvnitř strany zatím nezaznamenal výhrady.