Ministr dopravy Ťok: Babiš nechce žádné přeběhlíky, i s menšinovou vládou se dají zákony prosadit

Ťok hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš sestavuje po volbách menšinovou vládu. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (nestr. za ANO) ale odmítá šéf ANO shánět přeběhlíky, aby taková vláda získala důvěru. Ťok zároveň odmítl,  že by menšinový kabinet vládl bez důvěry celé čtyři roky. Jestli prý Babišově vládě vyjádří podporu například komunisté tím, že odejdou ze sálu,  není podle něj tak podstatné.

Babiš kvůli důvěře menšinové vlády nechce podle Ťoka hledat žádné přeběhlíky nebo shánět účelové koalice. „Postavíme náš program, uděláme programové prohlášení a vyznačíme, kde se shodujeme s ostatními stranami. Babiš nabízel ostatním, že by na takové vládě mohli participovat. Zatím to striktně odmítají,“ řekl.

Podle něj už ale voliči mají dost politických šarvátek, půtek a dohadování. „Ted už rozdali karty a je třeba je nějak hrát a pracovat ve prospěch lidí,“ podotkl. „Stojíme o podporu všech, kteří to s touto zemí myslí dobře. Jestli to budou komunisté, jestli toleranci vyjádří tím, že na hlasování odejdou ze sálu, nebo se stane něco jiného, to není úplně podstatné,“ zmínil.

V souvislosti s obavami, aby tady dlouhodobě nevládl kabinet bez důvěry, Ťok trvá na tom, že budou chtít získat pro menšinovou vládu důvěru. „Vláda bez důvěry nemůže dělat zásadní rozhodnutí a my máme chuť a potřebu pro občany dělat zásadní rozhodnutí,“ řekl. „Představa, že bychom vládli bez důvěry čtyři roky, je absurdita, kterou tady někdo straší občany. Je to naprosto nedůvodné,“ doplnil.

Víc práce se podle Ťoka přenese na parlament

Ťok je přesvědčen, že i s takovouto menšinovou vládou se dá najít dostatečná většina a podpora pro jednotlivé zákony. „Bude to nová situace. Bude potřeba v parlamentu sehnat vždycky speciálně koalici pro jednotlivý zákon nebo pro věci, které se budou probírat. V něčem to bude složitější, v něčem jednodušší,“ míní.

„Už dnes byl občas problém protáhnout koaliční návrh skrze vládu, protože se k němu všichni vyjadřovali, svolávaly se koalice ke každé, s odpuštěním, hlouposti, každý se nějak vymezoval, ještě než zákon nebo materiál přišel do parlamentu. Očekávám, že by to mohlo projít rychleji,“ podotkl.

„Více práce bude muset vláda a ministři sehrát v parlamentu v přesvědčování jednotlivých poslanců o tom, jestli zrovna tato norma prospěje občanům a je dobře, aby byl takto, nebo jinak. Víc práce se přenese na parlament a myslím, že to vůbec nebude škoda,“ přiblížil.

Složení případné menšinové vlády zatím stále vzniká. Ťok je jedním z těch, s nimiž se počítá, že budou ve vedení svého resortu pokračovat. V Interview ČT24 nicméně uvedl, že definitivní nabídku  na funkci ministra ještě nemá. Řekl by však ano. „Od prvního dne bych věděl, co mám dělat a na čem pokračovat,“ řekl. Ve vedení ministerstev by mohli pokračovat ještě Richard Brabec a Robert Pelikán. Další dva chtějí změnu. Martin Stropnický zvažuje ministerstvo zahraničí a Karla Šlechtová obranu.

Pro některá ministerstva hledá Babiš i mezi nestraníky, řada jich ale nabídku šéfa hnutí ANO odmítla. Rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Ivo Medek odmítl resort kultury, šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček ministesrtvo průmyslu. Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek zase nechce dělat ministra školství.