Andrej Babiš pro ČT: Nedá se vyloučit, že se odborníci do vlády najdou i v jiných stranách

Předseda ANO Andrej Babiš by chtěl sestavit menšinovou vládu, kterou charakterizuje jako vládu odborníků. V rozhovoru pro Českou televizi, který s ním vedl Petr Vašek, dal Babiš najevo, že by v ní mohli být i odborníci, které mu doporučí jiné strany. Podporu by chtěl mít dojednanou do Vánoc, jednat o ní bude se všemi stranami s výjimkou TOP 09 a STAN.

Pane předsedo, vy jste ve středu řekl, že byste chtěl vládu do Vánoc. Jaký je teď postup?
Postup je takový, že v úterý budeme jednat, u některých je to třetí kolo, u některých druhé. Závisí to na situaci v dané straně, protože některé strany, které prohrály volby, mají různé problémy, jejich členové vyzývají vedení, aby odstoupilo. S SPD je to už třetí kolo, protože tam je to jasné. My bychom chtěli mít v úterý jasno ohledně výborů, vedení sněmovny a předsedů sněmovny, počtu členů ve výborech, komisí a tak dále. Já jsem v úterý pozván panem prezidentem do Lán, tam bych měl dostat pověření vyjednávat o vládě. Ale my už jsme vlastně vyjednávali. Vnímám velice kategorická vyjádření všech stran až na SPD, že s námi nikdo nechce jít do vlády – a my zase nechceme jít do vlády s SPD. Takže další možnost je menšinová vláda.

Jak by menšinová vláda vypadala? Byla by to pouze menšinová vláda hnutí ANO, nebo by tam byli nějací nestraničtí odborníci – o kterých se mluvilo i v minulých dnech, není to nová informace.
Ano. Už první vládu v roce 2014 jsme nominovali, ani to tehdy nebyli členové – ani pan Prachař, ani pan Ťok, ani paní Šlechtová, ani pan Pelikán nebyli členy hnutí a byli ministry. To je náš postup. Když je někdo poslanec nebo člen hnutí, neznamená to, že je nejlepší na daný post. Vedu jednání s našimi ministry, jestli chtějí být všichni na stejných pozicích. Možná někdo nechce, uvidíme. Já se snažím sehnat nejlepší lidi na řízení resortů.

Čili počítáte se všemi současnými ministry, že by pokračovali na ministerstvech, na kterých jsou?
To záleží na nich. Pokud to přijmou, tak ano.

A z dalších odborníků, jaká další jména?
To vám nemohu říct. Pro některé může být problém, že je otázka, jestli vláda získá, nebo nezíská důvěru. Jdou do určitého rizika. Uvidíme, jak se k tomu postaví.

Babiš: Zkoušet znovu jednat o koaliční vládě nemá smysl (zdroj: ČT24)

Tak já se zeptám speciálně na jeden resort. Vy jste chtěl, aby po vás převzala ministerstvo financí Alena Schillerová. Je to jméno nestranické odbornice, které byste si dovedl představit?
Nechci komentovat žádná jména.

Ale toto konkrétní jste již jednou navrhoval, takže není úplně nové.
Nemohu komentovat žádná jména, já se omlouvám.

Takže nám pouze řeknete, že ministři, kteří tam jsou, na těch postech, jinak nikoho jiného.
To je otázka na ně, já ještě nemám od všech odpověď.

Od koho už odpověď máte?
Chci to vyjednat nejdřív s těmi lidmi, potom bych šel za panem prezidentem zeptat se na jeho názor, i když on mi dal volnou ruku. A potom to řeknu všem.

Takže paní Schillerovou nám nepotvrdíte?
Ne. Nechci komentovat žádná jména.

Z hnutí ANO nová jména, která se dostala do sněmovny, to byste mohl?
Nemůžu.

Jaký by měl být poměr ministrů za ANO a nestranických odborníků?
To záleží na tom. Pan Pilný řekl, že už nechce být v politice, takže máme – nevím, jestli mám do toho počítat sebe – pět ministrů. Musím se od nich dozvědět, jestli chtějí pokračovat, nebo nechtějí, nebo mají zájem o jiný resort.

Někoho dalšího, kdo se dostal nově do sněmovny, nebo z lidí, kteří jsou v ANO?
Samozřejmě, mohou tam být i takoví, ale myslím si, že jich není moc.

Poměr straníků a nestraníků by byl jaký?
Neumím říct, netrapte mě.

Pojďme k podpoře. Ta bude naprosto klíčová. Od koho ji vlastně budete chtít? Už potřetí budete jednat s SPD, je nejpravděpodobnější scénář, že by to mohla podpořit SPD?
Já preferuji podporu od stran, se kterými jsme byli ve vládě a od dalších stran, kde máme styčné body programu. S SPD máme – zákon o referendu, odvolatelnost politiků, zastavení migrace, ale my říkáme, že chceme zastavit migraci na úrovni evropského kontinentu. S každou stranou – až na KSČM, tam nemáme nic – máme body, kde máme částečně stejný program: Se STANem máme posílení kompetencí starostů, ale oni chtějí euro, my nechceme. ODS – snižování daní, boj proti byrokracii, snížení sociálního pojištění v rámci možností rozpočtu. Ale oni chtějí zrušit EET a kontrolní hlášení, což je absolutní nonsens, protože díky tomu jsme vybrali 250 miliard daní navíc. KDU-ČSL – podpora rodiny, určitě chceme podporovat rodiny. Sociální demokracie – určitě chceme vyšší mzdy, budeme bojovat za vyšší mzdy a důchody. Říkám, že jsme hnutí pro všechny občany této země. V zahraničních médiích často říkají, že jsem populista, ale to je nesmysl. Kdybych byl populista, tak bych nepřišel s EET. Já jsem pragmatik a chci lidem ukázat, že chci řešit jejich problémy.

Mně z toho vychází, že nejnadějnější je vaše menšinová vláda s podporou SPD. To je jediná strana, která by o tom byla ochotná jednat. Ostatní už to předem odmítli.
My jsme nejednali o podpoře menšinové vlády. Jednali jsme o vládě, kde všichni kategoricky řekli, že s Babišem nikdy, s ANO nikdy. O menšinové vládě jsme nejednali s nikým, s panem Okamurou jsme také nejednali o žádné vládě.

Budete tedy jednat i s ním o menšinové vládě?
Budeme jednat se všemi. Proč bychom nejednali? My jednáme slušně a seriózně, chceme to urychlit, aby z toho lidé měli dobrý pocit, aby to nebylo pokračování kampaně, která byla brutální až sprostá a osobní vůči mojí osobě. U některých politiků to pokračuje. To my nechceme. Chceme, aby se rychle ustavila sněmovna, aby vznikla vláda, abychom začali pracovat a aby lidé měli pocit, že jsme mysleli vážně, že budeme jiní. My budeme skutečně jiní.

Já se na SPD ptám proto, že jste řekli, že se STANem a TOP 09 už vyjednávat nechcete. ODS řekla, že nechce ani menšinovou vládu s vámi, ČSSD a KDU-ČSL řekly, že odcházejí do opozice. S KSČM nemáte programové průsečíky a řekl jste, že o tom s nimi ani jednat nechcete. Piráti říkali, že s vámi také nechtějí jednat o žádné podpoře. Z toho vychází SPD jako jediná jednatelná z vašeho pohledu. Proto se ptám na tuto variantu.
Není to tak. Znovu opakuji, že jsme vyjednávali o vládě, že jsme se ptali, ale vyjádření předsedů jednotlivých stran v médiích jsou tak kategorická, že nemá smysl to znovu zkoušet, oni se jasně vyjádřili. SPD říká, že by do vlády šlo, ale my nechceme, takže z toho vychází menšinová vláda a my oslovíme všechny s menšinovou vládou, když už bude na stole složení a program vlády.

Čili tolerance od SPD by vám nevadila?
Nevím, proč stále mluvíte o SPD.

Protože ostatní řekli, že buď odcházejí do opozice, nebo to nechtějí.
O menšinové vládě doposud nebyla řeč. Je to něco nového, dnes jsem to řekl poprvé a uvidíme, jaké budou reakce. Teoreticky se nedá vyloučit, že v jiných stranách se najde nějaký odborník, kterého nám oni doporučí a my si ho do vlády vezmeme. Proč ne, já se tomu nebráním.

Takže to bude nabídka, že by se na vládě mohli podílet i lidé z jiných stran?
Ano – experti. Pokud oni přijdou s odborníkem, který bude nejlepší z těch, o kterých uvažujeme, tak proč se o tom nebavit?

Už vám nějaká strana nabídla odborníka na nějaký post – třeba v prvním kole?
Ne. Znovu opakuji, my jsme jednali o koaliční vládě, to bylo odmítnuto. Teď jsem přišel s menšinovou, je to staré snad hodinu. Uvidíme. V úterý máme jednání se všemi až na STAN a TOP 09, protože nemám zapotřebí, aby mě někdo urážel při jednání a sprostě mi nadával. Ze slušnosti jsem to absolvoval s panem… z TOP 09. Uvidíme, co bude dál.

Vy jste říkal, že program by měl být přijatelný jak pro levicové, tak pro pravicové strany. S pravicí máte společné třeba snižování odvodů, s levicí naopak zvyšování platů. Nebojíte se, že bude problém, že se tam pravicovým stranám nebudou líbit levicové prvky, levicovým zase pravicové a nedostanete podporu od nikoho?
Proč? Pravičáci nechtějí, abychom měli vyšší důchody nebo platy? Samozřejmě, ČSSD se nebude líbit, že chceme snižovat daně. Myslím, že každý si tam může najít svoje a hlavně je důležité, aby se to líbilo lidem, abychom je nezklamali a splnili to, co jsme říkali. Já jsem na to připraven.

Bavili jste se předběžně o této variantě i s prezidentem Zemanem, že by to mohla být jedna z variant?
Vrtí hlavou.

Vy mu to tedy v úterý řeknete?
Přikyvuje.

A očekáváte, že to bude jeden z mezikroků, které přiblíží jmenování premiérem? Ve chvíli, kdy nebudete jmenovaný, ale pověřen sestavením, tak ani nemůžete navrhovat ministry.
Pan prezident mi řekl, že mě pověří vyjednáváním. To tedy dělám a udělám. Ale jsem zvyklý pospíchat a myslím, že je důležité, abychom měli co nejdříve vládu a sněmovnu. To panu prezidentovi vysvětlím. Doufejme, že pan Kalousek s panem Farským a panem Fialou nebudou dělat obstrukce, protože si myslím, že my máme jednoznačně nárok na předsedu sněmovny. Není to nic neobvyklého, není pravda – a nevím, proč to někdo říká v mediálním prostoru – že je zvyklostí, že opozice má předsedu sněmovny. Nikdy se to nestalo. Stalo se to jedině, když byla opoziční smlouva. Takže to není pravda. Pan Hamáček byl předseda sněmovny a my jsme to podpořili.

Bylo to ještě v roce ´96, kdy byl premiér Václav Klaus a Miloš Zeman byl předsedou sněmovny. Takže se to stalo několikrát.
To je specifikum pana Klause a pana Zemana. Oni mají nějaký vztah, rozumí si a to jen potvrzuje moji tezi, že je to všechno o lidech. Nikdy nebylo to, že by opoziční strana měla předsedu sněmovny, jak se to snaží někteří komentátoři nebo pan Fiala dávat na stůl. Doufám, že budou rozumní, pan Vondráček bude zvolen a že se pohneme kupředu.

Vy jste říkal, že jste zvyklý spěchat. Do kdy byste chtěl mít zajištěnou důvěru této menšinové vlády, abyste mohl přijít za prezidentem s tím, že už vás může jmenovat? Prezident řekl, že by od vás chtěl většinu, nebo alespoň nějaké uspořádání, které se blíží většině.
Neznám počty ani mechanismy. Ale budu spěchat.

Do kdy byste chtěl většinu pro vládu – to je asi srozumitelné: Do kdy byste chtěl mít zajištěných 101 hlasů, nebo to, že by někdo odešel ze sněmovny při hlasování o důvěře?
Nemám na to odpověď. Budu se snažit sestavit vládu, potom budu informovat pana prezidenta, a potom budu informovat veřejnost a jednotlivé strany ve sněmovně a požádám je o podporu. Samozřejmě spěchám. Pokud by se to dalo stihnout všechno do Vánoc, tak by to bylo skvělé. Myslím, že bychom měli všichni skvělé Vánoce.