Chci menšinovou vládu doplněnou o odborníky, řekl Babiš. Většina stran ji ale odmítá podpořit

Babiš: Zkoušet znovu jednat o koaliční vládě nemá smysl (zdroj: ČT24)

Šéf ANO Andrej Babiš hodlá vládnout s menšinovou vládou sestavenou z ministrů za hnutí ANO a z nestranických odborníků. Informoval o tom portál iDNES.cz, podle kterého si však Babiš dosud nezajistil podporu u ostatních stran. Většina stran a hnutí už také uvedla, že menšinovou vládu ANO nepodpoří.

On-line přenos
ON-LINE: Volby 2017
23:30
Česká televize

ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

22:41

„To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

Zkoušet znovu jednat o koaliční vládě s účastí dalších stran nemá podle Babiše smysl, protože prohlášení předsedů v médiích jsou kategoricky odmítavá. Proto chce všechny oslovit s tématem menšinové vlády. Kabinet by měl částečně plnit program všech stran. „Uvidíme, jaké budou reakce,“ řekl České televizi.

O současné ministry Babiš stojí, pokračovat chtějí Brabec či Šlechtová

V kabinetu by mohli zasednout i nestraničtí odborníci. „Neznamená to, že když je někdo poslanec nebo člen hnutí, že je nejlepší na daný post. Vedu jednání s našimi ministry, jestli tam všichni chtějí být. Samozřejmě se snažím sehnat i nejlepší lidi na řízení resortů,“ uvedl šéf ANO. Pokud by současní ministři a ministryně hnutí souhlasili, nechal by je Babiš v jejich pozicích.

Ministr financí Ivan Pilný ovšem již oznámil, že v politice končí. Česká televize oslovila ostatních šest, z nichž ministr životního prostředí Richard Brabec a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová by rádi pokračovali a ministr obrany Martin Stropnický váhá. Dalšími stávajícími ministry za ANO jsou ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr dopravy Dan Ťok. 

V úvahu připadá podle Andreje Babiše i to, že „se v jiných stranách najde nějaký odborník, kterého nám oni doporučí a my si ho do vlády vezmeme“.

Babiš chce sestavit menšinovou vládu, podporu pro ni ale zatím nemá (zdroj: ČT24)

Švejnar ve vládě nebude

Babiš zároveň vyloučil, že by se ve vládě mohl objevit ekonom Jan Švejnar, se kterým se sešel v neděli bezprostředně po volbách. „Měl jsem schůzku s panem Švejnarem dávno připravenou. Setkávali jsme se pravidelně, já se s ním radím. Probírali jsme vzdělávání a vědu, doporučil mi dva odborníky, jednoho na školství, vědu a výzkum, kterého jsem oslovil, ale ten to odmítl. S tím druhým jsem ještě nemluvil,“ uvedl. 

O tom, kdo by dal menšinové vládě důvěru, Babiš zatím jasno nemá. Preferuje podporu od stran, se kterými bylo ANO ve vládě. Společné body podle něj hnutí nemá jen s komunisty. Dodal, že by pro první schůzi nové sněmovny uvítal dřívější termín než 20. listopad, který vybral prezident.

Samozřejmě preferuji podporu od stran, se kterými jsme byli ve vládě, ale i od dalších stran, se kterými máme styčné body v programu včetně SPD, až na KSČM, tam nemáme nic.
Andrej Babiš
premiér ČR

Ohledně vedení sněmovny a výborů by chtěl mít Babiš jasno v úterý, kdy je pozvaný i do Lán. Prezident ho má pověřit vyjednáváním o vládě. K možnosti menšinové vlády hovořil Miloš Zeman už ve čtvrtek.

„Předpokládám, že Andrej Babiš bude váhat mezi dvěma variantami, variantou menšinové vlády a variantou koaliční vlády. Mohu garantovat pouze to, že v obou těchto variantách ho podpořím, a to z toho prostého důvodu, že je vítězem voleb a vítěze je třeba ctít a nezávidět mu,“ řekl prezident v televizi Barrandov.

Lidovci podporu vlády odmítli – jasnou i tichou

Zatímco Andrej Babiš prezentoval své představy o podobě nové vlády, zasedala celostátní konference KDU-ČSL. Podle předsedy strany Pavla Bělobrádka mimo jiné schválila úplné odmítnutí jakéhokoli Babišova kabinetu.

„KDU-ČSL do této vlády nevstoupí ani nepodpoří menšinovou vládu ANO 2011. Jsme připraveni být konstruktivní opozicí. Pokud by vznikla vláda na jiném formátu, například polopolitická nebo poloúřednická, tak je to věc k diskusi. Nicméně ve chvíli, kdy bude jmenován – jak deklaroval pan prezident – Andrej Babiš, tak my odcházíme do opozice,“ shrnul Pavel Bělobrádek.

Události, komentáře: Může vzniknout menšinová vláda? (zdroj: ČT24)

Odmítl i tichou podporu Babišovia kabinetu, kdy by lidovci odešli během hlasování o důvěře vládě ze sálu. „Je na hnutí ANO, aby sestavilo vládu (…) a nevidíme žádný důvod, proč bychom měli podporovat menšinovou vládu. Rétorika pana Babiše neustále pokračuje velmi agresivně vůči ostatním stranám,“ řekl šéf KDU-ČSL. Podle předsedy lidoveckého poslaneckého klubu Jana Bartoška by postoj strany nezměnila ani případná nabídka, aby nominovala vlastního odborníka do Babišovy vlády.

Bývalý předseda strany Cyril Svoboda, který před sedmi lety dovedl lidovce k historické porážce, kdy vypadli z Poslanecké sněmovny, ovšem v pořadu 90' ČT24 své spolustraníky před absolutním odmítáním jednání o vládě s ANO varoval.

„Volby skončily a ze všeho nejhorší by bylo směřovat k předčasným volbám. (…) Strany, které teď měly kolem pěti procent, by byly v ohrožení,“ upozornil. Podotkl, že z koaliční vlády je možné kdykoli odejít. Svobodův někdejší vládní a krátce i stranický kolega Martin Bursík však míní, že „Andrej Babiš sklízí plody toho, co zasel“.

90' ČT24: Menšinová vláda s úředníky (zdroj: ČT24)

Na úterý ostatně mají lidovci dohodnuté jednání s Babišem, ten se má v úterý setkat i se zástupci ODS, KSČM a SPD. Jednal s nimi již dříve, na koalici se ale s nikým nedohodl. Do vlády by bylo ochotné jít hnutí SPD, které však ANO v koalici nechce. 

Babiš nechce mít ve vládě ani komunisty, kteří sice nejsou kvůli programovým rozdílům ochotni jít do vlády s ANO a podobně se rozhodli i ve vztahu k menšinové vládě Babišova hnutí. Podle předsedy KSČM Vojtěch Filipa jednal o její možné podpoře ústřední výbor strany a neschválil ji. „Vyloučili jsme pouze koaliční spolupráci a podporu kabinetu hnutí ANO, v ostatních věcech má vyjednávací tým volné ruce,“ uvedl Vojtěch Filip.

Zatímco Filip nebyl podobným úvahám zcela uzavřen, od jiných představitelů komunistické hlasy znělo vůči ANO jasnější 'ne'. „Kolegové z ANO jsou pravicovou stranou. Budou si muset hledat podporu jinde,“ řekl ČT předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Je pro nás docela těžké, abychom podporovali pravicovou vládu. V podstatě neexistují okolnosti, za kterých bychom my jako KSČM podporovali vládu, kterou bude sestavovat Andrej Babiš a která, jak slyším, bude menšinová za účasti odborníků.
Pavel Kováčik
předseda poslaneckého klubu KSČM

SPD by sice ve vládě bylo rádo, aby mohlo lépe prosazovat program, ANO ale s hnutím do koalice také nechce. Hnutí tak spolu jednají především o programu. Okamura v pátek ČT řekl, že menšinový kabinet nepodpoří.

Okamura: Nebudeme podporovat cizí stranu

„Vůbec nevidíme jediný důvod, proč bychom měli podporovat vládu nějaké cizí strany, na které se nepodílíme a nemůžeme tím prosazovat náš politický program,“ reagoval. „Máme ambice a cítíme se kompetentní na to, abychom se eventuálně na nějaké vládě za jasných programových podmínek podíleli. Ale takhle tedy rozhodne ne,“ dodal.

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec v reakci na menšinovou vládu na sociální síti napsal, že sociální demokraté míří do opozice. „Volby ukázaly, jaká rizika pro nás mělo soužití s Andrejem Babišem a jak jsme za koalici zaplatili,“ prohlásil už dříve i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Ostatní strany spolupráci s ANO odmítaly už před volbami a nic na tom nezměnily ani nyní. V ODS přitom Babiš vkládal naděje. Měli by totiž spolu 103 mandátů a blízké jsou si i programem. ODS ale jakoukoliv spolupráci s ANO odmítá včetně podpory menšinové vlády

Předseda Pirátů Ivan Bartoš nepovažuje menšinovou vládu ANO doplněnou o odborníky za šťastné řešení. Zopakoval, že Piráti vylučují přímou i tichou podporu kabinetu ANO. Vládu nehodlají podpořit ani Starostové. „Zcela jasně jsme před volbami řekli svým voličům, že nebudeme podporovat žádnou vládu, kde bude hnutí ANO,“ uvedl šéf STAN Petr Gazdík.

Jde podle něj navíc fakticky o jednobarevnou vládu, protože odborníky bude ANO politicky nominovat. „Bude zajímavé sledovat, zda pro vládu sežene aktivní podporu rukama nebo jen nohama tak, že někdo odejde při hlasování,“ dodal. Babiš podle něj netrpělivě spěchá, když se k takovému kroku uchyluje necelý týden po volbách.

Jasno má i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který jakoukoli možnou podporu menšinové vládě s nestranickými odborníky jednoznačně vyloučil. „Rád bych doplnil, že vláda je politický orgán a ministři, byť nebudou členové strany, jsou politici a budou dělat politická rozhodnutí. Takže to bude jednobarevná vláda politiků za hnutí ANO. Říkat tomu nestraníci, je jen marketingová mlha,“ řekl ČT.

Vláda v čele s Babišem, pokud by byla jmenována, by čistě teoreticky mohla vládnout dlouhou dobu navzdory tomu, že by nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Zemi by vedla v demisi. Ani marné vyčerpání všech tří pokusů o sestavení kabinetu s důvěrou poslanců totiž nutně nemusí vést k rozpuštění dolní komory, a tím k předčasným volbám.

Podle bývalého premiéra a předsedy Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL) je ale menšinová vláda zkouškou morálky a příliš se neosvědčila. Kabinet totiž musí získávat pro každý zákon podporu zvlášť. „Jde to ve vyspělých demokraciích. Říká se, že to je “majster štyk„ demokracie… Musí se to umět. Tady jsme to také párkrát zkoušeli, já bych se tomu raději vyhnul,“ řekl nedávno v Interview ČT24.

Vládnout bez většiny v parlamentu je často velmi znemravňující, pak si kupujete hlasy jednotlivých poslanců. Nebo oni přestupují. To vše známe. To pokušení jak těch, kteří nabízí – pojďte k nám, tak těch, kteří se nechají přesvědčit, je obrovské. To je strašně riskantní situace, každý den jde o morálku jednotlivců či klubů.
Petr Pithart
Vydáno pod