ODS chce v čele sněmovny Fialu, ANO trvá na Vondráčkovi. O koalici spolu nejednaly

UDÁLOSTI: ODS vládní spolupráci s ANO odmítá (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté budou usilovat o funkci předsedy Poslanecké sněmovny, měl by se jím stát šéf strany Petr Fiala. Oznámil to staronový předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, než se spolu s Fialou vypravil na jednání s ANO. Občanští demokraté dali najevo, že nejsou ochotni vytvořit s ANO vládu, o čem se zmiňují jak Andrej Babiš, tak i místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Na večerním jednání se však podle Petra Fialy o vládě vůbec nemluvilo.

On-line přenos

ON-LINE: Volby 2017

  • 23:30
    Česká televize

    ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

  • 22:41

    „To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

Než se v úterý večer sešli představitelé ODS a ANO, jednala výkonná rada občanských demokratů a Zbyněk Stanjura pak oznámil, že strana postaví protikandidáta Radku Vondráčkovi, kterého nominuje ANO na předsedu Poslanecké sněmovny.

„Budeme chtít funkci předsedy Poslanecké sněmovny. Myslíme si, že Petr Fiala by byl důstojným předsedou Poslanecké sněmovny a s tím jdeme do jednání o uspořádání sněmovny,“ řekl Zbyněk Stanjura. ODS argumentuje tím, že je druhá nejsilnější sněmovní strana a pravděpodobně bude nejsilnější opoziční stranou. „Za této situace by bylo výhodné, rozumné a správné, aby vzhledem ke kontrolní roli parlamentu druhá nejsilnější strana, nejsilnější opoziční strana, měla předsedu Poslanecké sněmovny,“ je přesvědčen Petr Fiala.

Brífink ODS po jednání výkonné rady: Budeme chtít předsedu sněmovny, řekl Stanjura (zdroj: ČT24)

Samotná schůzka špiček ODS s Andrejem Babišem a jeho lidmi se potom týkala právě uspořádání nové Poslanecké sněmovny. Petr Fiala podotkl, že o vládě vůbec nejednali. „Bavili jsme se o výborech, bavili jsme se o tom, jak bude probíhat jednání Poslanecké sněmovny a to je vše,“ uvedl. Totéž potvrdil i Andrej Babiš s tím, že vzal na vědomí mediálně vyjádřený postoj ODS.

Že by chtěl být z titulu předsedy druhé nejsilnější strany předsedou sněmovny, Fiala Babišovi sdělil. sněmovny „Hnutí ANO nás vyslechlo, má svého kandidáta, tak uvidíme,“ poznamenal předseda ODS. Andrej Babiš je však přesvědčen, že jeho hnutí jako zdaleka nejsilnější hráč v nové sněmovně má nepochybný nárok na funkci předsedy sněmovny. „V tuto chvíli má sociální demokracie předsedu Senátu, sněmovny i premiéra. Takže není na tom nic zvláštního, že máme takový požadavek,“ míní. Nominace Radka Vondráčka tak zůstává. 

ODS však bude ještě sondovat, jaké má Fiala naděje na funkci třetího nejvyššího ústavního činitele, u dalších stran. Předseda KSČM Vojtěch Filip však reagoval v Událostech, komentářích odtažitě. „Nemám zatím pocit, že bychom to podporovali,“ uvedl. Připomněl, že před čtyřmi lety, kdy se komunisté stali nejsilnější opoziční stranou, funkci předsedy sněmovny nežádali.

Události, komentáře: Hledání vládní koalice (zdroj: ČT24)

ANO hovoří o koalici s ODS, i když ta odmítá

I když na večerní schůzce o podobě budoucí vlády nic nezaznělo, představitelé ANO dali najevo, že právě s ODS by rádi vládli. „S ODS máme 103 mandátů. Z těch zkušeností, které jsem získal ve vládě, čím míň partnerů, tím je to lepší,“ podotkl Andrej Babiš. Podobně hovoří také jeho místopředseda Jaroslav Faltýnek, podle kterého se obě uskupení programově shodují například v daňové oblasti. 

ODS se však s ANO o koalici ani podpoře menšinové vlády bavit nechce. „Jasně jsme řekli, že nebudeme jednat o sestavení vlády,“ řekl Petr Fiala. Podle něj takové stanovisko potvrdily kromě výkonné rady i kluby senátorů a poslanců ODS. Zdůraznil přitom, že poslanecký klub hlasoval jednomyslně a sešel se v plném počtu.

Místopředsedkyně ODS Aleksandra Udženija pak zapochybovala i o programové shodě. „Pan Babiš se teď ohání programem, tím, že máme velice podobné programy, protože on náš opsal,“ řekla.

TOP 09 podpoří kratší přestávky, více od ní Babiš čekat nemůže

Ještě před Petrem Fialou přišel jednat s ANO odstupující předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Atmosféra byla plná soudružského porozumění,“ řekl Kalousek s kamennou tváří po skončení schůzky. Andrej Babiš byl zdrženlivější. „Kdybychom ho nebyli pozvali, tak bychom si možná ušetřili nějaké invektivy,“ řekl.  ANO i TOP 09 předem odmítly, že by připadala v úvahu koaliční i jakákoli jiná spolupráce, což si zopakovali Kalousek s Babišem i nyní.

Společnou řeč by mohli najít alespoň u některých změn ve fungování sněmovny – například zkrácení doby na přestávku poslaneckých klubů. Jiné, například zkrácení řečnické doby, však TOP 09 odmítá.

Kalousek dal najevo, že za určitých okolností by mohl podporu druhé nejmenší sněmovní strany získat Petr Fiala. Radka Vondráčka ani jiného kandidáta ANO Kalousek podporovat nechce. „Budeme volit kohokoli jiného,“ řekl.

Babiš dostane pověření příští úterý

Prezident Miloš Zeman potvrdil, že Andreje Babiše příští týden v úterý pověří jednáním o sestavení vlády. Stane se tak na pracovním obědě, na který byl pozván i Radek Vondráček, kterého chce ANO nominovat do čela sněmovny.

Zeman Babiše  přijal v Lánechv pondělí odpoledne. Šéf hnutí ANO poté novinářům řekl, že o sestavení vlády bude vyjednávat do doby, než bude zvoleno nové vedení sněmovny. Prezident svolal zasedání dolní komory na pondělí 20. listopadu.

Zeman bude jednat i s ostatními stranami, a to postupně podle volebního výsledku jednotlivých stran. Po Babišovi s Vondráčkem tak dorazí do lánského zámku zástupci ODS, Pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Schůzek se vždy zúčastní předseda strany a další její představitel, sdělil Hrad. Přesné termíny schůzek chce zveřejnit tento týden.