SPD u ANO narazilo s referendem o vystoupení z EU

ANO se s SPD shodlo na referendu. Lidovci chtějí spolupracovat se STAN (zdroj: ČT24)

ANO začalo druhé kolo vyjednávání s představiteli hnutí Svoboda a přímá demokracie. Dohodli se například na přípravě zákona o obecném referendu. SPD se sešlo také s ČSSD. Sociální demokraté zopakovali, že se chystají do opozice. Občanští demokraté s lidovci probírali podobu sněmovny i spolupráci středopravé opozice. Lidovci se následně sešli i se Starosty a dohodli se na úzké spolupráci. Závěrečná schůzka dne proběhla mezi ODS a Starosty.

On-line přenos
ON-LINE: Volby 2017
23:30
Česká televize

ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

22:41

„To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

Schůzkou mezi ODS a Starosty skončilo čtvrteční povolební vyjednávání. Uskupení řešila hlavně spolupráci ve sněmovně. „Jak spojit pravicové demokratické síly, aby byl jejich hlas co nejvíce slyšet,“ řekl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. V čele komisí, které kontrolují bezpečnostní služby, by proto podle ODS i STAN měl stát reprezentant demokratické opozice.

O tom, koho STAN podpoří na předsedu sněmovny, rozhodne zasedání 7. listopadu. Předseda Starostů Petr Gazdík nicméně uznal nárok ODS jako druhé nejsilnější a pravděpodobně opoziční strany na obsazení tohoto křesla. Podle Gazdíka je lídr ODS Petr Fiala dobrým kandidátem.

Fiala zároveň vyloučil, že by obsazení funkce předsedy sněmovny bylo předmětem nějakého obchodu. „Jsme přesvědčeni, že za současné situace nemá mít hnutí ANO všechno, zvlášť když jeho předseda se několikrát o parlamentu vyjadřoval mírně řečeno přezíravě,“ uvedl.

SPD narazilo s referendem o vystoupení z EU

ANO ve čtvrtek dopoledne začalo už druhé kolo vyjednávání. Schůzka s SPD trvala zhruba hodinu. Stejně jako s komunisty se i s SPD dohodlo na přípravě zákona o obecném referendu. Liší se ale v názoru na jeho parametry. Podle Okamury ANO nesouhlasí s tím, aby se mohlo uskutečnit i hlasování o vystoupení Česka z EU. „O tom hovořil Andrej Babiš, že se mu to nelíbí,“ uvedl šéf SPD.  

Okamura chtěl s hnutím probrat i další tři progamové body – otázku exekutorů, podporu pracujících rodin s dětmi a zrušení Senátu. V bodě vyplácení státní podpory našli zástupci hnutí shodu. „Tady bych si dovolil říct, že jsme našli jednu z největších odezev,“ uvedl Okamura.  

Zopakoval také, že vzhledem k výsledkům voleb SPD respektuje právo hnutí ANO na předsedu sněmovny. SPD žádalo křeslo místopředsedy, na které navrhlo Okamuru. „Principiálně chceme ctít systém poměrného zastoupení, z tohoto pohledu volební výsledek SPD odpovídá tomu, aby měli člověka ve vedení sněmovny,“ řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Tisková konference poslaneckého klubu SPD (zdroj: ČT24)

SPD také požaduje místo v čele bezpečnostního výboru. „Máme dojem, že hnutí ANO nemá problém s tím, aby SPD mělo předsedu bezpečnostního výboru,“ konstatoval Okamura. O koalici se prý nejednalo. Pro SPD v tuto chvíli není téma ani podpora menšinové vlády. Okamura ale před jednáním řekl, že by byl rád ve vládě, protože by to usnadnilo prosazení programu.  

Faltýnek po jednání s SPD nicméně znovu zdůraznil, že ANO koalici s tímto hnutím neplánuje. „Před volbami jsme dali jasné stanovisko, že s SPD a KSČM do vlády nepůjdeme, na tom trváme. O vládě nebo podpoře vlády jsme se vůbec nebavili,“ řekl. Už teď si ale zástupci obou hnutí naplánovali třetí společnou schůzku. Znovu se sejdou v úterý v 16:00.

  • SPD také ve čtvrtek založilo poslanecký klub. Povede ho místopředseda hnutí Radim Fiala. Frakci má SPD poprvé, dřív mělo tři poslance původně zvolené za Úsvit.

Zaorálek: ČSSD míří do opozice

SPD už jednalo i se sociálními demokraty. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek po schůzce zopakoval, že se jeho strana chystá do opozice. Nepředpokládá, že by ČSSD postoj přehodnotila. „Sledujeme to, abychom měli prostor pro opoziční práci,“ řekl Zaorálek. Jednání se zúčastnil i úřadující předseda sociální demokracie Milan Chovanec.

Zástupci obou uskupení probírali také programy. Okamura i Zaorálek podotkli, že mezi nimi panují velké rozdíly. Snaha hledat dohodu o ustavení sněmovny je ale podle místopředsedy ČSSD na obou stranách.

90′ ČT24 o povolebním vyjednávání (zdroj: ČT24)

Zaorálek neřekl, zda by ČSSD podpořila do čela dolní komory nominanta ANO Radka Vondráčka, nebo kandidáta druhé ODS Petra Fialu. Pro sociální demokracii podle Zaorálka nejde o zásadní věc, kterou by řešila, strana v tom není klíčový hráč. Volba předsedy bude záviset podle něho na těch, kteří budou sestavovat vládní koalici.

Fiala: Není potřeba horečně spěchat s integrací pravice

Jednání se politiků se zatím točí především kolem budoucího uspořádání sněmovny. Podle občanských demokratů by byl ideálním kandidátem na předsedu sněmovny šéf ODS Petr Fiala.

I to probírala ODS ve čtvrtek s lidovci. Návrh, aby se stal šéfem sněmovny Fiala, prý ještě zváží. „Určitě to budeme projednávat. Musíme se jen domluvit, jaká bude dohoda napříč,“ uvedl Bělobrádek. KDU-ČSL také navrhla, aby každa strana zastoupená ve sněmovně měla alespoň jednoho předsedu výboru. 

„A dále jsme se shodli na tom, že komise, které kontrolují bezpečnostní služby, by měly být vedeny zástupci opozice,“ uvedl Fiala. Na to Faltýnek nereagoval příznivě. „Na to bych odpověděl otázkou, proč to ODS nezrealizovala, když vládla,“ řekl Faltýnek.

Předseda ODS Petr Fiala
Zdroj: Zehl Igor/ČTK

ODS nyní čeká, jak se počty předsedů výborů rozdělí. „My máme natolik kvalitní klub, jak jsem již říkal partnerům, kteří se na to ptají, jsme připravení vést všechny výbory. Ale nemá cenu, abychom dopředu říkali preference jedna až sedm, protože záleží na tom, jestli povedeme tři nebo čtyři poslanecké výbory,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. 

Strany také řešily otázku spolupráce středopravicových stran. „My budeme spolupracovat ve věcech, kde máme programovou shodu, takové body určitě najdeme. Není třeba horečně spěchat s integrací pravice,“ uvedl Fiala.

Lidovci a Starostové budou úzce spolupracovat

Lidovci se po schůzce s ODS setkali i se Starosty. Dohodli se, že ve sněmovně budou úzce spolupracovat a sdílet informace. Nevyloučili ani to, že by společně usilovali o pozici místopředsedy dolní komory. 

„Chceme, aby naše poslanecké kluby koordinovaly svoje kroky v názoru na ty nejdůležitější otázky. Jsme ochotni sdílet naše kapacity tak, abychom mohli pokrýt celou agendu,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Do jednání by rádi zapojili i TOP 09, ta ale zatím čeká na ustavení klubu. KDU-ČSL, STAN a TOP 09 mají dohromady 23 poslanců, a společně by tak mohly vytvořit třetí nejvýznamnější sílu ve sněmovně.

Tisková konference po jednání lidovců a Starostů (zdroj: ČT24)

KDU-ČSL a STAN chtějí také spolupracovat v senátních volbách v příštím roce. Poprvé by k tomu mohlo dojít už v lednových doplňovacích senátních volbách na Trutnovsku. „Bavíme se o společné podpoře případných kandidátů. Vypadá to nadějně, že by mohl být podpořen jeden kandidát středových a středopravicových stran,“ řekl předseda STAN Petr Gazdík.

ANO už nechce vyjednávat s TOP 09 a STAN

Už ve středu se sešli s občanskými demokraty Piráti. Své stanovisko k návrhu, aby se stal Petr Fiala šéfem sněmovny, zatím nesdělili. Nicméně po schůzce oznámili hnutí ANO, že odmítají koaliční spolupráci i případnou tichou podporu vlády, kterou hnutí sestaví. Na jednání s Piráty ANO zastupovali Vondráček a místopředseda hnutí Petr Vokřál.

Ve druhém kole povolebního vyjednávání se stranami, které uspěly ve sněmovních volbách, se už ANO nesetká se STAN a TOP 09. „Oni mají v podstatě minimální počet poslanců. K nám se chovají nepřátelsky,“ řekl předseda hnutí Andrej Babiš.

Příští týden se do jednání zapojí Zeman

V pátek žádné schůzky naplánované nejsou, pokračovat chce ANO v pondělí. Příští týden se do schůzek naplno pustí i prezident Miloš Zeman, který chce přijmout lídry všech devíti sněmovních stran. V úterý, středu a čtvrtek bude postupně hovořit se zástupci ANO, ODS a Pirátů. Na úterní schůzce hodlá formálně pověřit předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády. Vládu i s důvěrou sněmovny by chtěl mít Babiš do Vánoc.