Nejen škola, ale i školka. Povinně z domova musí děti o rok dříve

Do školek povinně nastoupí všechny děti, kterým je 5 let (zdroj: ČT24)

Povinná školní docházka již není první povinnost, která dítě v životě čeká. Od školního roku, který začne za dva a půl týdne, je povinná i školka, a to od pěti let. Mateřské školy musí zapsat všechny pětileté děti včetně těch, které nejsou očkované. Kontrola, zda někdo povinnost nezanedbal, padá na radnice. Předškolní vzdělávání bylo i tématem pořadu 90' ČT24.

Pětileté děti musí povinně do školky. „Měly by být připraveny na to, že přijdou do školy, tam na ně budou kladeny nějaké nároky,“ vysvětlila jednatelka ostravské MŠ Prigo Zuzana Machová. 

Ministerstvo školství se přitom netají tím, že cílí především na děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. V pořadu 90' ČT24 to zopakoval ředitel ministerského odboru předškolního, základního, uměleckého a speciálního vzdělávání Jaroslav Faltýn.

„Snahou je, aby ze systému nevypadávali ti, kteří jsou už na startu možné vzdělávací dráhy znevýhodněni svým socioekonomickým postavením, lokalitou, ve které vyrůstají. Snahou je, abychom kvalitní předškolní vzdělávání nabídli i jim,“ uvedl.

Odborný konzultant EDUin Tomáš Feřtek však již dříve varoval, že to možná nebude dobře fungovat. „Odborná studie, kterou má ministerstvo k dispozici, ale bohužel říká, že jeden rok před základní školou nestačí,“ řekl.

90' ČT24: Nová pravidla pro předškolní vzdělávání (zdroj: ČT24)

Školka bez akreditace? Děti musí na přezkoušení

Jednoznačně však novinka dopadne na děti, které tráví předškolní věk sice v kolektivu podobně starých dětí, který však není státem akreditovanou mateřskou školou. Podobnou školku provozuje v Ostravě Petra Doleželová, která je nespokojená s tím, jak se děti ve státních školkách stravují nebo kolik času tráví venku. Její svěřenci sice mohou dále chodit tam, kam dosud, ale každý půlrok budou muset na přezkoušení.

Petra Doleželová považuje takový požadavek za nesmysl. „Rozhodně nebudu děti připravovat podle nějakých tabulek. Jsou to inteligentní bytosti, jsou ve školkovém věku, mají si hrát,“ podotkla. Jak přitom poukázala ředitelka únětické ZŠ a MŠ Hnízdo Věra Demelová, podoba zkoušek není jednotná. „Je na každé mateřské škole, jak si to nastaví. Nejsem si jistá, že bylo nutné tuto novelu dělat,“ uvedla.

Jak ale poznamenal Jaroslav Faltýn, ministerstvo vnímá proces „ne přezkoušení, ale ověření toho, jak na tom dítě je v oblastech, které jsou státem kodifikovány jako žádoucí obsahy vzdělání“. Ujistil, že ověření vlastně ani nemůže skončit neúspěšně, školka ale může doporučit rodičům, nač se mají nadále zaměřit.

Přezkoušení – či ověření – čeká také děti, které se jejich rodiče rozhodnou vzdělávat doma. Vyšlo přitom najevo, že o domácí vzdělávání mají zájem i někteří obyvatelé sociálně vyloučených lokalit, kterými se přitom ministerstvo při prosazování povinného roku ve školce zaklínalo. Když mostecký magistrát na jaře poslal úředníky na sídliště Chanov, aby místním obyvatelům ozřejmili novou povinnost, s příznivou odezvou se nesetkal.

„Máme všechny děti celý život tady. Teď máme do Mostu, do Obrnic nebo někam jinam? Proč?“ zlobila se matka jednoho z dětí, které by do školky měly nastoupit. Vít Kučera z organizace Člověk v tísni ví také o rodičích, kteří se o povinných zápisech nedozvěděli a teprve v poslední chvíli začali zjišťovat, co mají dělat.

Přeplněné třídy a děti bez očkování

Jinde ale panují opačné obavy – že bude pětiletých dětí příliš mnoho a zaberou místo dětem menším. Aby se vešly všechny děti, přidávají některé školky třídy. Jinde se mnoho nezměnilo, například v Úněticích zůstal počet zapsaných dětí stálý. Některým rodičům se nelíbí ani úleva, kterou pětileté děti mají – do povinného posledního ročníku ve školce mohou i bez povinného očkování, na rozdíl od dětí dvouletých či tříletých.

Ministerstvo předpokládá, že do školek přijde přes deset tisíc pětiletých dětí. Konkrétní číslo ale ještě nezná. „V tuto chvíli ještě nebyl ukončen proces přijímání k předškolnímu vzdělávání,“ uvedl Jaroslav Faltýn. Důvod je například ten, že v některých případech si ještě navzájem neohlásili ředitelé školek nové děti, které rodiče přihlásili jinam než do jejich spádové mateřské školy.

Rodičům, kteří novou povinnost zcela zanedbají, hrozí až pětitisícová pokuta. Dohled nad nimi připadl radnicím. Například ostravský magistrát používá počítačový program, ve kterém ředitelé školek označí děti, které se zapsaly a nastoupily do povinného posledního ročníku. „Děti, které nejsou odkliknuty, vidíme ve filtru a máme jasno,“ poznamenal mluvčí magistrátu Petr Havránek.