Sportovci potřebují svého ministra, souhlasí odstupující Kateřina Valachová

Odstupující ministryně školství doporučuje zřídit ministerstvo sportu (zdroj: ČT24)

Končící ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD podpořila myšlenku ustanovení samostatného ministra sportu. Skeptická je ale ke zřízení nového ministerstva nebo sportovní agentury. Ministr sportu by podle ní mohl mít radu na úrovni vlády. Kateřina Valachová to řekla v úterý na tiskové konferenci, na níž bilancovala své působení ve vládě.

„Rozhodně si myslím, že sportovci si zaslouží svého vlastního ministra nebo ministryni sportu,“ sdělila. V případě možnosti zřídit celé nové ministerstvo odstupující ministryně uvedla, že příliš optimistická není.

Osm set milionů pro sportovní kluby

Valachová podala demisi kvůli podezření ze zneužití dotací na sport. Policie vyšetřuje i její náměstkyni Simonu Kratochvílovou. Valachová dnes zdůraznila, že ministerstvo musí s jistotou zajistit, aby peníze, které míří do sportovních svazů, organizací a klubů byly využity správně a nevznášela se nad nimi žádná pochybnost.

Sportovní kluby jsou podle Valachové financovány z programu, v němž je osm set milionů korun. Ohledně Českého olympijského výboru Valachová rozhodla o mimořádné dotaci na přípravu olympioniků a financování je podle ní připraveno pro Českou obec sokolskou.

Události ČT: Odcházející Valachová volá po ministrovi sportu (zdroj: ČT24)

V případě sportovních svazů ministerstvo ukončilo první kolo dotačního řízení, v němž ale podle Valachové nerozdělí celé 1,3 miliardy korun. Část ponechá pro druhé kolo, do něhož se budou moci svazy opět hlásit.

Valachovou vystřídá ve funkci náměstek Stanislav Štech, prezident Miloš Zeman ho jmenuje ve středu odpoledne. Valachová uvedla, že si je s nastupujícím ministrem lidsky i profesně blízká a neformálně budou ve spojení.

Valachová odchází, má své zastánce i kritiky (zdroj: ČT24)