Valachová: Podezření z podvodů s dotacemi jsem měla, Kratochvílové jsem ale věřila

Interview ČT24: Sport je na ministerstvu školství rizikový, tvrdí ministryně Valachová (zdroj: ČT24)

Sport je na ministerstvu školství podle šéfky resortu Kateřiny Valachové (ČSSD) riziková oblast. Podezření na únik informací úřad prověřoval, náměstkyni Simonu Kratochvílovou ale nepodezřívala. Bývalého hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) podle ní strana z kandidátky vyškrtla kvůli nedodržování sociálně demokratického programu. Valachová to řekla v pořadu Interview ČT24.

Pochybnosti, že v případě dotací pro sport není na ministerstvu školství všechno v pořádku, měla podle svých slov šéfka resortu Valachová díky rozhovorům se sportovci a funkcionáři ze sportovních oddílů. „Zaregistrovala jsem různá podezření, která nebyla na podání trestního oznámení, ale varovalo mě to, abych byla obezřetná,“ uvedla Valachová s tím, že díky tomu věděla o úniku informací z ministerstva.

Valachová proto nařídila screening elektronické komunikace zaměstnanců v oddělení sportu. Náměstkyně Kratochvílové, která je nyní vazebně stíhaná kvůli podezření, že se domlouvala na sportovních dotacích s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou, se ale kontrola netýkala. Měla plnou důvěru ministryně – i přesto, že několik předchozích náměstků pro sport policie v minulosti trestně stíhala. Kvůli kauze dotacím Valachová na svůj post rezignovala, kdo ji nahradí, nechtěla komentovat.

Ministerstvo kvůli podezření z machinací s dotacemi od letošního roku zpřísnilo podmínky udělování a vyúčtování podpory pro sport. „Každý fotbalista není zločinec. Mám vztek, že k zásahu policie došlo teď, když jsme poprvé měli vyplácet peníze podle zpřísněných podmínek,“ řekla.

Schvalování dotací podle Valachové v současnosti prochází několika stupni kontroly. Z opatrnosti se zpozdilo letošní rozdělování dotací podle nového systému. V současnosti už sportovní oddíly a další peníze dostávají. 

Proč nekandiduje Zimola, když může Valachová, ptá se jihočeská ČSSD

Valachová půjde do sněmovních voleb z druhého místa středočeské kandidátky navzdory kauze dotací. Jihočeská ČSSD tvrdí, že bývalý hejtman Jiří Zimola by měl kandidovat také. Zimolu ale vedení strany z kandidátky vyškrtlo kvůli způsobu, jakým Zimola staví chalupu u Lipna, i vysokým odměnám v jihočeských nemocnicích.

Události: Jihočeská ČSSD se bouří (zdroj: ČT24)

„Vím, proč ho předsednictvo vyškrtlo a jaké argumenty padaly. Je to mimořádné opatření. Diskuse se vedla o tom, jestli dodržoval sociálně demokratický program,“ komentovala to Valachová.

Zimola už naznačil, že by ČSSD v kraji nakonec nemusela vlastní listinu vůbec sestavit. Jihočeští sociální demokraté kvůli vyškrtnutí Zimoly chtějí rozhodčí řízení a vyberou jednoho člena, který řízení vyvolá. Pokud vedení strany o Zimolovi debatovat odmítne, mají členové jihočeské ČSSD v plánu od příštího týdne podávat rezignace z kandidátky.