Řízení svolat nemůžete, vzkázal Sobotka jihočeské ČSSD, která nechce škrtnout Zimolu

Stanovy sociální demokracie podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky neumožňují svolání rozhodčího řízení, které navrhla jihočeská ČSSD kvůli vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátky pro podzimní volby. Rozhodčí řízení totiž řeší pouze spory mezi členy partaje nebo členy a orgány strany. Nemůže ho vést jeden z kolektivních orgánů ČSSD proti jinému. O svolání řízení tak zřejmě požádá někdo z jihočeské socdem.

Místopředseda jihočeské ČSSD Jaromír Novák v reakci na Sobotkova slova řekl, že vedení sociálních demokratů v regionu bude o situaci ještě jednat. „Preferujeme diskusi před silovým řešením. Proto chceme využít možnosti rozhodčího řízení,“ řekl.

V Událostech, komentářích pak kritizoval vedení strany: „Myslím, že je to vnímáno trochu jinak, než jsme to my jako krajský výkonný výbor schvalovali. Za nás to byla podaná ruka k jednání s vedením ČSSD. Bohužel do té napřažené ruky nám teď pan předseda vložil stanovy. Mohu vás ubezpečit, že číst umíme – nicméně není to přece jedno, jestli to bylo cestou výkonného výboru, nebo jestli je podají jednotliví členové?“ tázal se Novák.

Podle něj ale pořád zbývá čas k jednání a určitě by bylo nešťastné zahajovat nějakou zákopovou válku. „Budu navrhovat, abychom se o to smírčí řízení pokusili jako jednotlivé osoby,“ dodal místopředseda jihočeské ČSSD. Krajská buňka prý nebude čekat na Zimolův návrat ze zahraničí. Proto o řízení pravděpodobně požádá jiný člen jihočeského krajského výkonného výboru.

Na jednání chtěli Jihočeši přesvědčit vedení strany, aby se na kandidátku vrátilo jméno Jiřího Zimoly.
Ondřej Ublick
redaktor ČT

Sobotka uvedl, že jeden z kolektivních orgánů ČSSD nemůže vést proti jinému takovému orgánu rozhodčí řízení, tím spíše, když právě předsednictvo ČSSD je orgánem, který stanoví sedmého rozhodce v případě, že se na něm nedohodnou strany sporu.

Sobotka věří, že na jihu budou respektovat vedení

Vedení strany Zimolu z kandidátky v pátek vyškrtlo s odůvodněním, že nechce, aby problémy, které vedly k jeho rezignaci, zatěžovaly ČSSD v předvolební kampani. Předseda jihočeských sociálních demokratů figuroval na posledním, 22. místě kandidátní listiny.

„Je důležité připomenout, že s výjimkou změny na posledním místě kandidátky nedošlo ze strany vedení ČSSD k žádné jiné úpravě a bylo respektováno jak krajským výborem navržené pořadí kandidátů, tak osobnost navrženého lídra,“ připomenul Sobotka. Věří, že jihočeská ČSSD bude rozhodnutí předsednictva respektovat.

Také první místopředseda ČSSD Milan Chovanec se domnívá, že podle stanov nemůže požadavek na řízení vznést jihočeská krajská organizace. Se zněním jejího rozhodnutí se ale musí teprve seznámit, přesně ho nezná.

Jaromír Novák: Smírčí řízení byla podaná ruka vedení strany (zdroj: ČT24)

Při vyškrtnutí Zimoly z kandidátky podle Chovance postupovalo předsednictvo strany v souladu se stanovami a se schváleným plánem příprav na volby a zásad pro sestavení kandidátky. „Nevidíme tam žádný právní problém,“ uvedl a upřesnil, že hlasování předsednictva bylo 21:1 pro vyškrtnutí Jiřího Zimoly.

Postup vedení strany podpořil také místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se pátečního jednání neúčastnil. Hlasoval by ale rovněž pro vyškrtnutí Zimoly z kandidátky, protože jeho kauzy by prý strana mohla hájit jen složitě.

Podle Jaromíra Nováka sice podle stanov může vedení strany na kandidátkách škrtat, ale jen výjimečně: „Tento článek by se měl využívat velice uvážlivě a v případech, kdy např. dojde k obžalování, trestnímu stíhání někoho, kdo na té kandidátce je. Pak je to asi na místě. Ale v této situaci to vnímáme velice podivně a i to zdůvodnění nám připadá velice zkratkovité,“ kritizoval Novák v Událostech, komentářích. 

  • Bývalý jihočeský hejtman Zimola čelí aféře kvůli vedení Jihočeských nemocnic. Předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha, který zároveň figuroval i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobíral ročně 7,2 milionu korun. Podezření pak vzbudil i fakt, že Bláha nechával pro hejtmana Zimolu stavět rekreační dům v Lipně nad Vltavou.