Opozice kritizuje posudek na Zimolův rekreační dům

Exhejtman Jiří Zimola (ČSSD) předložil jihočeským zastupitelům posudek, podle kterého při stavbě rekreačního domu v Lipně nad Vltavou nepochybil. Opozice však dokument kritizuje: podle ODS experti posuzovali vše jen podle fotografií a vůbec nebyli na místě. Občanští demokraté zpochybňují i příjem šéfa představenstva Jihočeských nemocnic Martina Bláhy.

Posudek, který zadával právě zhotovitel domů na Lipně Martin Bláha, se mimo jiné zabýval cenou objektů, prací i souhrnem firem, které se na projektu podílely. Zimola na čtvrtečním jednání zastupitelstva uvedl, že chápe diskusi opozičních zastupitelů na toto téma.

„Nezlobím se na své politické oponenty, jejich prací je kritizovat nebo napadat. Jen bych si přál, aby také vzali v potaz, že když existují znalecká posouzení s kulatým razítkem a jasnými argumenty,“ řekl Zimola. Jenže podle opozice se nejedná o audit, zároveň má prý analýza řadu nedostatků.

Občanští demokraté zpochybňují také příjmy Martina Bláhy, který nechával rekreační objekty na Lipně stavět pro sebe, Zimolu a také bývalého náměstka hejtmana Jaromíra Slívu (ČSSD).

„Příjmy pana Bláhy a jeho manželky v nás vyvolávají otázky. Oni se odkazují na to, že v letech 2009 až 2016 vydělali 24 milionů korun, ale když se na to podíváme, tak z toho je zhruba 18 milionů korun alokováno do posledních dvou let. A nejsou to zdaněné příjmy, jsou to účetní operace, kdy si z nějakých firem vyplácí peníze nepodléhající dani,“ kritizoval předseda jihočeské ODS Martin Kuba.

Opoziční ODS zpochybňuje příjmy Martina Bláhy (zdroj: ČT24)

Kauza domu v Lipně nad Vltavou odstartovala krizi v jihočeské krajské koalici, která se nakonec rozpadla. Hnutí ANO kritizovalo fakt, že Bláha bere ročně odměny z představenstev jihočeských nemocnic ve výši 7,3 milionu Kč. Na základě toho ODS tvrdila, že vedení kraje tímto způsobem mohlo vyvádět peníze z nemocnic a používat je na stavbu rekreačních objektů v Lipně nad Vltavou. 

Jiří Zimola však odměny pro vedení nemocnic hájí: „Jestliže vám manažeři jihočeských nemocnic ušetří v sedmi po sobě jdoucích letech 1,5 miliardy korun, nedali byste jim z toho nějakou setinu?“ tázal se bývalý hejtman Zimola. Sám Bláha k tomu pak dodává: „Nemáme v součtu vyšší odměny, než mají jiné nemocnice. Jen je nás na to prostě míň a na hlavu to vychází o dost víc než v jiných nemocnicích. To je pravda.“

Do čela krajských nemocnic po Bláhovi nastupuje od července Zuzana Roithová: zatím se seznamuje se stavem nemocnic. „V první řadě dojde k zásadnímu snížení platu managementu holdingu jihočeských nemocnic. Za druhé si prověřím, do jaké míry jsou některé výhrady týkající se výběrových řízení oprávněné,“ uvedla Roithová.