Jihočeský kraj má novou koalici, Zimolu nahradí Stráská

Jihočeský kraj má novou koalici (zdroj: ČT24)

Zástupci ČSSD, KDU-ČSL, koalice Pro jižní Čechy a hnutí Jihočeši 2012 podepsali koaliční dohodu. Subjekty budou vládnout kraji s těsnou většinou 28 z 55 zastupitelů. Novou hejtmankou má být Ivana Stráská (ČSSD), která na čtvrtečním mimořádném zasedání zastupitelstva nahradí v čele kraje svého stranického kolegu Jiřího Zimolu.

Koalice už určila priority pro společné vládnutí. Jednou z nich je to, co zlomilo vaz předchozímu vedení, tedy systém odměňování ve vedení krajských nemocnic. Ten by se měl výrazně změnit a odměny razantně snížit.

„7,3 milionu ročně nám připadá nehorázné. Dojde ke snížení odměn, ta úspora myslím bude velmi razantní a chceme, aby tyto ušetřené prostředky šly na mzdy zdravotních sester a lékařů,“ řekl předseda krajské organizace strany KDU-ČSL Jan Bartošek.

Odcházející hejtman, který nadále zůstává šéfem krajské ČSSD, ale o této možnosti není zcela přesvědčený. „Nechme se překvapit, zda k této změně skutečně dojde,“ prohlásil v Devadesátce ČT24. „Sociální demokracie je připravena vést debatu o výši odměn, ale v porovnání s riziky, která podstupují. Ručí veškerým svým majetkem za případné škody – a to není malé riziko.“

Ve vysílání ČT24 zároveň trval na tom, že odměny byly zasloužené: „Přínos manažerů v posledních dvou letech byl více než půldruhé miliardy korun, které se zpětně investovaly do jihočeských nemocnic. Každý manažer, který věnuje svou energii na zlepšování podmínek pro zdravotní sestry a lékaře, by přece měl být také adekvátně zaplacen.“

Budoucí hejtmanka: Musíme mít disciplínu

Kromě zdravotnictví se ude chtít nová koalice zaměřit taky na podporu dopravy a rozvoj elektromobility, zavádění moderních technologií a vznik takzvaných chytrých měst.  „Je třeba, aby uměly komunikovat třeba semafory se záchrannou službou tak, aby když záchranka vyjede, tak se jí vytvořila tzv. zelená vlna a byla schopna k pacientovi dojet v co nejkratší době,“ popsal Josef Knot (Pro jižní Čechy).

Nová koalice v Jihočeském kraji
Zdroj: ČT24

Prosazování změn ale nebude mít nová koalice jednoduché – v 55členném zastupitelstvu totiž bude držet jen těsnou většinu 28 hlasů. Budoucí vedení kraje přiznává, že to může být komplikace.

Nastávající hejtmanka Ivana Stráská, která v čele kraje nahradí Jiřího Zimolu, ale věří, že koalice bude držet při sobě. „To, že nás je 28, nám dává vědomí toho, že musíme mít disciplínu, musíme se domluvit a já věřím, že to i v těch 28 zvládneme,“ prohlásila Stráská. 

„Věříme, že koalice bude pevná, i když má většinu jen jednoho zastupitele. Neplánujeme, že bychom se opírali o opozici, ale přejeme si, aby její připomínky byly věcné a Jihočeský kraj fungoval tak, jak tomu bylo v posledních letech,“ poznamenal končící hejtman Zimola. Ten na svou funkci rezignuje ve čtvrtek, den předtím se ještě setká na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. 

Narodila se 21. června 1952, vystudovala obor český jazyk-dějepis na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity. Do roku 1998 pracovala jako učitelka a později zástupkyně základní školy v Milevsku.

V komunálních volbách poprvé kandidovala v roce 1994 jako bezpartijní za ČSSD. Do zastupitelstva Milevska se dostala až o čtyři roky později, kdy zároveň usedla do křesla starostky. V čele města stála v letech 1998–2006, v zastupitelstvu zasedala až do roku 2014, kdy již nekandidovala.

Od roku 2000 je zastupitelkou Jihočeského kraje, od roku 2008 až dosud náměstkyní hejtmana. Na starost měla oblast sociální, zdravotní a národnostních menšin, byla i předsedkyní dozorčí rady Jihočeských nemocnic (2009–2016) a členkou dozorčí rady Nemocnice Dačice.

V kauze kolem předsedy představenstva Jihočeských nemocnic Martina Bláhy, který ve funkci pobíral vysoké odměny a stavěl pro končícího hejtmana chalupu u Lipna, se za odměňování postavila. „Managementy nemocnic odpovídají za obrat zhruba 7,2 miliardy korun, ručí vlastním majetkem za svá rozhodnutí. Tomu je úměrné i jejich odměňování,“ řekla Stráská koncem března po vypuknutí aféry.

Ivana Stráská
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Nová koalice si na základě dohody rozdělila vedoucí pozice. Statutárním náměstkem bude Josef Knot (Pro jižní Čechy), má dohlížet na investice a rozvoj. Jaromír Novák z ČSSD se stane náměstkem pro finance, náměstek z hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch bude mít resort zemědělství a životního prostředí, náměstkem za KDU-ČSL pro školství a sociální věci bude Zdeněk Dvořák.

V jedenáctičlenné radě budou mít čtyři zástupce sociální demokraté, tři Pro jižní Čechy a po dvou KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Uvolněným radním pro dopravu se stane Jiří Švec (Pro jižní Čechy) a radním pro oblast veřejných zakázek Antonín Krák (ČSSD). Všechny koaliční subjekty potom nominují jednoho člena na pozici neuvolněného radního.  

Dvojí potíž: Dům na Lipně a nemocniční odměny

Původní krajská koalice (ČSSD, ANO a Jihočeši 2012) se rozpadla 10. dubna především kvůli sporu o vysoké odměny vedení jihočeských nemocnic. Například předseda představenstva Martin Bláha pobíral přes 7 milionů korun ročně. ANO i opozice kritizovaly také fakt, že právě Bláha staví na Lipně rekreační domy pro hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) a jeho náměstka.

Zimola však nepřistoupil na to, že by Bláhu odvolal, protože jej považuje za schopného manažera. Zimola už před časem uvedl, že dům v Lipně nad Vltavou Bláhovi už částečně zaplatil a zbytek mu uhradí po kolaudaci. Dodal, že na vše má dokumenty a nevidí ve svém chování jakékoliv pochybení.

Bláha už dal svou funkci k dispozici. Nahradí jej bývalá ministryně zdravotnictví a bývalá europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), která je od podzimu jihočeskou zastupitelkou.

Maxová: Babiš nebyl nadšen

Po rozpadu koalice se snažilo novou vládu vytvořit i hnutí ANO. Oslovilo rovněž KDU-ČSL, Jihočechy 2012 a Pro jižní Čechy a navíc chtělo spolupracovat i s ODS. Většina politických subjektů ale dala přednost konkurenčnímu projektu a spolupráci s ČSSD. ANO, které v podzimních krajských volbách na jihu Čech skončilo druhé, tak míří do opozice. 

„Počítali jsme s tím, že bychom mohli mít hejtmanku,“ přiznává šéfka jihočeské organizace Radka Maxová. „Andrej Babiš nebyl z rozpadu koalice nadšen, ale když se vysvětlily detaily, řekl, že je dobře, že v koalici s takovými lidmi nejsme. Hnutí ANO vzniklo proto, aby praktiky, které se v Jihočeském kraji ukázaly – ať jsou to vysoké odměny, nebo různé vztahy – v politice nebyly a abychom se na nich nepodíleli.“

Maxová zároveň dodala, že až do smírčího řízení o Zimolův odchod ANO neusilovalo (končící hejtman naopak tvrdí, že se chystalo ke koalici s pravicí), jen čekalo na dokumenty o lipenské stavbě, které by prokázaly neproblematičnost celého projektu. „Tento způsob není z pohledu morálky chování politika důstojný,“ říká Maxová.