Nová jihočeská koalice se domluvila na rozdělení míst. Nemocnice povede Roithová

Vznikající jihočeská koalice se domluvila na rozdělení resortů. Kraj povede hejtman za ČSSD, zástupci každé ze čtyř koaličních stran pak budou zastávat pozici náměstka. V kraji se domluvili na spolupráci ČSSD, KDU-ČSL, Pro jižní Čechy a Jihočeši 2012. Novým šéfem jihočeských nemocnic se má stát Zuzana Roithová z KDU-ČSL.

Sociální demokraté budou dohlížet na zdravotnictví a krajské finance. Uskupení Pro jižní Čechy připadnou oblasti dopravy a rozvoje a investic. KDU-ČSL bude mít v gesci školství a sociální věci a Jihočeši 2012 venkov, kulturu a životní prostředí. Hejtmankou by se mohla stát Ivana Stráská z ČSSD, dosavadní náměstkyně končícího hejtmana Jiřího Zimoly.

O rozdělení informoval předseda hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch. „O konkrétních jménech jsme se nebavili. To teprve jednotlivé strany navrhnou,“ řekl. Pokračovat podle něj bude stejný model vedení kraje jako doposud. Kromě hejtmana a čtyř náměstků budou ještě dva uvolnění radní. Další čtyři členové rady se nebudou této funkci věnovat na plný úvazek. 

Zástupci budoucích koaličních stran už podepsali prohlášení o budoucí spolupráci. Koaliční smlouva by mohla být podepsána do nejbližšího zasedání zastupitelstva, které se uskuteční 27. dubna. Strany v něm mají těsnou většinu 28 z 55 mandátů. 

Nová koalice v Jihočeském kraji
Zdroj: ČT24

Původní krajská koalice (ČSSD, ANO a Jihočeši 2012) se rozpadla 10. dubna po sporu o vysoké odměny vedení společnosti Jihočeské nemocnice. Například předseda představenstva Martin Bláha pobíral přes 7 milionů korun ročně. Opozici vadilo i to, že právě Bláha staví na Lipně rekreační domy pro hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) a jeho náměstka.

Zuzana Roithová
Zdroj: ČT24

Nová koalice se shodla, že hodlá změnit systém odměňování ve vedení jihočeských nemocnic řízených krajem. Martin Bláha už dal svou funkci k dispozici. Koaliční strany se teď dohodly, že novou předsedkyní představenstva Jihočeských nemocnic bude exministryně zdravotnictví a bývalá europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), která je od podzimu jihočeskou zastupitelkou.

Koalici se snažilo vytvořit i hnutí ANO. Oslovilo stejné partnery jako ČSSD a navíc chtělo ještě spolupracovat s ODS. Zástupci KDU-ČSL, Jihočechů 2012 a uskupení Pro jižní Čechy však dali přednost vládnutí se sociální demokracií.