Vystřídá hejtmana Zimolu Stráská? ČSSD má šanci sestavit vládu na jihu Čech

ČSSD má šanci sestavit vládu na jihu Čech (zdroj: ČT24)

V Jihočeském kraji patrně bude vládnout nová koalice ČSSD, KDU-ČSL, uskupení Pro Jižní Čechy a hnutí Jihočeši 2012. Jejich zástupci by měli podepsat memorandum o spolupráci v úterý. Koalice by držela těsnou většinu, disponovala by 28 zastupiteli z 55. Hejtmankou by se mohla stát Ivana Stráská z ČSSD.

Dosavadní koalice (ČSSD, ANO a Jihočeši 2012) se rozpadla v pondělí. O den později oznámil svůj odchod i hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Důvodem byly hlavně neshody ANO a ČSSD ohledně fungování společnosti Jihočeské nemocnice, kterou řídí kraj.

ANO i opoziční strany vinily hejtmana z toho, že z krajských nemocnic vyvádí peníze. Například předseda společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha pobírá ročně 7,2 milionu korun. Od roku 2009 mu kraj vyplatil téměř 36 milionů. Zjistilo se také, že právě Bláha pro hejtmana Zimolu a jeho náměstka staví rekreační domy u Lipna.

Novou koalici už nepovede hejtman Jiří Zimola. Na nejbližší schůzi zastupitelstva hodlá na funkci rezignovat a znovu už o ni nebude usilovat. Zimola navrhuje na hejtmanku svou současnou náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD). Otázky personálního obsazení a stranického rozložení v nové koalici zatím nejsou známy ani z neoficiálních zdrojů.

Koalici se od začátku týdne snaží sestavit i hnutí ANO. Obrátilo se na stejné potenciální partnery jako sociální demokraté. ANO oslovilo Jihočechy 2012, KDU-ČSL i koalici Pro jižní Čechy (Starostové a nezávislí + TOP 09 + Hnutí občané pro Budějovice) a ještě ODS. Toto uskupení by dohromady mělo 33 zastupitelů.

Narodila se 21. června 1952, vystudovala obor český jazyk-dějepis na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity. Do roku 1998 pracovala jako učitelka a později zástupkyně základní školy v Milevsku.

V komunálních volbách poprvé kandidovala v roce 1994 jako bezpartijní za ČSSD. Do zastupitelstva Milevska se dostala až o čtyři roky později, kdy zároveň usedla do křesla starostky. V čele města stála v letech 1998–2006, v zastupitelstvu zasedala až do roku 2014, kdy již nekandidovala.

Od roku 2000 je zastupitelkou Jihočeského kraje, od roku 2008 až dosud náměstkyní hejtmana. Na starost měla oblast sociální, zdravotní a národnostních menšin, byla i předsedkyní dozorčí rady Jihočeských nemocnic (2009–2016) a členkou dozorčí rady Nemocnice Dačice.

V kauze kolem předsedy představenstva Jihočeských nemocnic Martina Bláhy, který ve funkci pobíral vysoké odměny a stavěl pro končícího hejtmana chalupu u Lipna, se za odměňování postavila. „Managementy nemocnic odpovídají za obrat zhruba 7,2 miliardy korun, ručí vlastním majetkem za svá rozhodnutí. Tomu je úměrné i jejich odměňování,“ řekla Stráská koncem března po vypuknutí aféry.

Ivana Stráská
Zdroj: Michal Doležal/ČTK