Jihočeská ČSSD nesouhlasí s vyškrtnutím Zimoly. Chce rozhodčí řízení

Jihočeská ČSSD nesouhlasí s vyškrtnutím Zimoly (zdroj: ČT24)

Jihočeský krajský výkonný výbor ČSSD nesouhlasí s vyškrtnutím bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátky do sněmovních voleb. Chce rozhodčí řízení, variant dalšího postupu má několik. Někteří jihočeští kandidáti ČSSD pohrozili, že bez Zimoly se sami voleb do Poslanecké sněmovny nezúčastní. Místopředseda a volební manažer ČSSD Jan Birke věří, že se podaří spor vyřešit.

Jihočeští sociální demokraté  trvají na respektování původní kandidátní listiny. Po nedělním mimořádném jednání krajského výkonného výboru to řekl jeho místopředseda Jaromír Novák.

Předseda jihočeských sociálních demokratů Zimola figuroval na posledním, 22. místě kandidátní listiny. Vedení strany ho z kandidátky v pátek vyškrtlo s odůvodněním, že nechce, aby problémy, které vedly k jeho rezignaci, zatěžovaly sociální demokracii v předvolební kampani.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek dodal, že jihočeská kandidátka zůstala až na Zimolovo vyškrtnutí stejná. V jejím čele stojí starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka.

Zimola se osobně nedělního jednání nezúčastnil, protože je v zahraničí. Již dřív řekl, že by vnímal jako hazard, pokud by jej vedení ČSSD vyřadilo z kandidátní listiny pro parlamentní volby. Strana by se tím podle něj připravila o hlasy, které by mu voliči mohli dát. Již dřív také řekl, že své vyřazení by považoval za nedemokratické.

Komentátor Kubičko: Zimola udělal primitivní chybu, ČSSD ho měla nechat na posledním místě (zdroj: ČT24)

Bouřlivé jednání, radikální návrhy

Nedělní více než dvouhodinové jednání bylo podle Nováka bouřlivé, padaly i radikální návrhy. „Jednání bylo přítomno pět lidí figurujících na kandidátce a ti se jednoznačně vyjádřili, že pokud nebude Zimola na kandidátce, pak odstoupí. Předpokládám, že by to mohla nakonec být větší část celé kandidátky,“ řekl Novák.

„Jsme demokratická strana a je normální, že Jihočeši využijí všechny možnosti, které jim stanovy dávají. Věřím, že se nám všem podaří nalézt to nejlepší řešení, protože v důsledku máme všichni sociální demokraté stejný cíl, a to vyhrát volby,“ sdělil místopředseda strany Birke.

Situaci teď projednají i okresní výbory ČSSD v Jihočeském kraji. Podle Nováka příslušný článek umožňující vyškrtnutí z kandidátky ve stanovách je, ale měl by být používán pouze výjimečně, například pokud je někdo obžalován. „Teď jeho využití nechápeme,“ řekl Novák.

  • Rozhodčím řízením se podle stanov ČSSD řeší spory mezi straníky nebo spor některého ze členů strany s orgánem ČSSD, pokud by tyto spory mohly poškodit zájmy ČSSD či znemožnit spolupráci straníků. 
  • Spor pak řeší sedm rozhodců jmenovaných oběma stranami sporu. Rozhodcem může být jen člen ČSSD.
  • Zdroj: ČTK