Pelta zůstává ve vazbě. Detektivové prověřují další větve možných podvodů

Události ČT: Detektivové prověřují další větve možných dotačních podvodů (zdroj: ČT24)

Předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta zatím vazbu neopustí. Policie musí podle šéfky pražských žalobců vyslechnout ještě řadu svědků. Jak zjistila ČT, detektivové zároveň prověřují další dvě větve možných dotačních podvodů ve sportu.

V kauze sportovních dotací, kvůli které dává demisi i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), přišly na řadu výslechy svědků. Jde například o lidi kolem fotbalového klubu v Hodoníně. Miroslav Pelta podle policie tlačil na exnáměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou, aby resort dotaci do klubu poslal.

V hodonínském klubu má vliv společnost Moravské naftové doly (MND). Ta zároveň sponzoruje FK Jablonec, kde figuruje Pelta. Podle policie by tak mohl dostat odměnu za zprostředkování dotace. Podle mluvčí MND Dany Dvořákové je ale taková konstrukce „zcela absurdní“.

Detektivové chtějí vyslechnout přes tři desítky svědků. Pelta s Kratochvílovou proto zůstávají ve vazbě. „Vazební důvody nadále trvají a jedná se o vážné důvody, aby nemohli ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky,“ uvedla vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Volba vedení asociace zřejmě bez Pelty

Problémy má zejména Peltova Fotbalová asociace České republiky. „Situace není příznivá v mnoha aspektech, co se týká valné hromady. Otázkou samozřejmě zůstává, zda bude zvolen nový předseda,“ zmínil mluvčí asociace Michal Jurman.

Nové vedení asociace budou delegáti volit druhého června v Praze. Podle policistů je na devadesát procent jasné, že se ho Pelta nezúčastní.

Policie teď prověřuje dalších několik desítek projektů, které ministerstvo školství v minulých letech schválilo. Šetří i informace o možném uplácení.

Šéfka žalobců zatím neví, zda padnou další obvinění. „Na začátku vyšetřování nemůžeme nikdy říct. V současné době je to stejné, jak jsme uváděli na počátku – tři fyzické osoby a jedna osoba právnická,“ prohlásila Bradáčová. Vedle Pelty a Kratochvílové jsou obviněni také samotná asociace a bývalý šéf ministerského odboru Zdeněk Bříza.

„Policejní akce může říct, že sport je žumpa, ale kdo tu žumpu vytvořil? Vytvořili ji politici,“ prohlásil předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Podle unie hrozí kvůli dočasně pozastaveným dotacím finanční kolaps. Když podle Jansty dojde k selhání jednotlivce, tak se za to nemůže trestat sport.

I Janstu jako šéfa unie policie při razii zadržela, po výslechu ho ale bez obvinění propustila.