Ministryně školství zruší dotační program, který smetl její náměstkyni

Tisková konference ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství zruší dotační program, jehož investičních dotací se týká kriminální kauza kolem fotbalové asociace. Oznámila to ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která zároveň zdůraznila, že její úřad již před policejním zásahem – po kterém skončila ve vazební věznici mimo jiné dosavadní náměstkyně Simona Kratochvílová – dění kolem sportovních dotací interně vyšetřoval.

„Směrem k sekci sportu jsem v minulých měsících nařídila několik mimořádných opatření. Za prvé byla screeningována e-mailová komunikace zaměstnanců s výsledkem zachycení tří osob. Vedle toho jsem řešila dvě podezření na střet zájmů,“ uvedla Kateřina Valachová, podle které policejní zásah přišel až v době, kdy interní šetření probíhalo.

Dodala, že mířilo stejným směrem jako vyšetřování Národní centrály proti organizovanému zločinu. „Některé osoby, které byly zjištěny, se překrývají s osobami, o které se zajímá policie,“ řekla ministryně. Policie v minulém týdnu obvinila kvůli zneužívání dotací mimo jiné tehdejší náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, kterou navíc poslal soud do vazby, a také někdejšího šéfa odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu.

V srpnu 2016 byla jmenována náměstkyní pro řízení sekce sportu a mládeže ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ve funkci nahradila Pavla Šulce. Sportu se profesně do té doby nevěnovala, na ministerstvu pracovala od června 2015 jako ředitelka kanceláře ministryně.

Ještě před jmenováním musela Kratochvílová vysvětlovat situaci, kdy v ministerském autě s majáčky pronásledovala sanitku, která převážela ministryni školství Kateřinu Valachovou do nemocnice. Valachová později přiznala, že její podřízená chybovala.

Kratochvílová 12 let působila jako tajemnice Národní účetní rady a 13 let jako tajemnice prezidia Komory daňových poradců ČR. Vystudovala andragogiku a strategický management a marketing.

Ministryně ujistila, že se „nedrží funkce jako klíště“, zatím ale na ministerstvu školství zůstává. Zdůraznila přitom, že ze sportovních dotací zatím „nebyla vyplacena ani koruna směrem ke sportovním svazům“. Z některých programů již peníze vyplaceny ani nebudou.

„V případě investičního programu jsem se rozhodla, že tento program bez dalšího zruším. (…) Je připraven nový investiční program pro následující období a tento bude využit z hlediska nového vyhlášení s tím, že by se týkal zhruba jedné miliardy korun,“ uvedla ministryně.

Opatření se nedotkne miliardy korun určené pro sportování dětí a mládeže. Peníze ministerstvo uvolní v následujících týdnech. Programy pro zdravotně postižené sportovce a pro sportování veřejnosti by měly projít jen rámcovou kontrolou.

Reportáž: Valachová rezignuje, důvodem je zátah na sportovní dotace (zdroj: ČT24)

Fotbal v potížích

Fotbalová asociace ČR (FAČR) podle Valachové bude mít velký problém získat dotace i v případě nového hodnocení, protože je obviněnou osobou. FAČR povede s ministerstvem jednání, kterým byli na pondělním zasedání výkonného výboru pověřeni místopředseda Zdeněk Zlámal a generální sekretář Rudolf Řepka. Rozhodnutí Valachové označila asociace za nepřijatelné a likvidační.

„FAČR je šokována aktuálním rozhodnutím ministryně Valachové ohledně zrušení finanční podpory českému fotbalu. Předestřený stav věcí je pro FAČR absolutně nepřijatelný a likvidační. Za těchto okolností není vedení asociace schopno dostát svým závazkům, které hnutí přislíbilo na základě předchozích rozhodnutí MŠMT,“ uvedla asociace v prohlášení.

Tvrdí, že sportovní svazy se ocitly v roli rukojmích a že jde o bezprecedentní zásah politické moci. „Je zapotřebí si uvědomit, že rozhodnutí, jako je toto, jsou schopna ohrozit elementární ústavně právní principy, jako je presumpce neviny,“ uvedla FAČR.

Ministerstvo nyní podle Valachové řeší možnost, jak finanční prostředky dostat rovnou do klubů, mimo obviněnou FAČR. „Zabývám se právními možnostmi, jak zajistit finančně jednotlivé kluby uvnitř FAČR jako jiné subjekty. Ale aby asociace samotná byla příjemcem jedné jediné koruny, je pro mě nyní významně problematické,“ uvedla Valachová.

Ani to se ale vedení fotbalu nezamlouvá. „To je absolutně nedostatečné. Pro více než tři sta tisíc členů jsou předem přislíbené peníze, o kterých má být nyní opět rozhodováno, naprosto stěžejní pro jejich životaschopnost,“ uvedla FAČR. Je připravena předložit ministerstvu klíče k přerozdělení finančních zdrojů, které schválila valná hromada tak, aby členové obdrželi finanční prostředky co nejdříve.

Opozice i ANO chce konec Valachové

Kateřina Valachová čelí výzvám, aby odstoupila. Již minulý týden se podobným způsobem vyjadřovali zástupci vládního hnutí ANO, jehož předsedu se premiér snaží odvolat z vlády.

Nyní se připojila i opoziční TOP 09. „Skutečnost vazebně stíhané náměstkyně je sice tisíckrát menší problém pro další vývoj demokracie než chování pánů Babiše a Miloše Zemana, ale přesto je dostatečně velký problém na to, aby ministryně Valachová bezodkladně rezignovala. Patří to k politické kultuře,“ uvedl předseda opoziční strany Miroslav Kalousek.

Okamžitou demisi Valachové žádá také opoziční Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, stojí v usnesení předsednictva hnutí. „Dotační skandál je pokračováním katastrofální práce ministryně školství. Neuvážené reformy, ideologizace školství, nárůst vlivu neziskových organizací v resortu školství, to jsou charakteristické znaky práce této ministryně,“ píše se v něm.

Pokud policie neobviní Březinu, pražská koalice ho podrží

Kauza sportovních dotací se sice týká hlavně ministerstva školství a také Fotbalové asociace ČR, která je obviněna jako právnická osoba a jejíž předseda Miroslav Pelta skončil ve vazbě. Okrajově ale kauza zasáhla i na pražský magistrát. Jednala o ní proto městská rada, na její schůzi přišel i zastupitel a předseda klubu ČSSD Karel Březina. Koaliční strany však nakonec oznámily, že nebudou Březinu vyzývat k rezignaci, ledaže by byl obviněn. 

„Je v pozici svědka. Není žádný důvod, abychom kohokoliv ze zastupitelstva vyzývali k jakémukoliv odstoupení,“ uvedl předseda pražské KDU-ČSL a radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice). Karel Březina podle něj „vysvětlil svoje angažmá v této kauze velmi věrohodně“. Dodal, že policie šéfovi zastupitelů ČSSD nařídila mlčenlivost.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spokojena je i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Vysvětlil vše, co mohl vysvětlit. Zdůraznil, že se to netýká činnosti magistrátu, ale pouze komise na ministerstvu, jejímž členem byl,“ uvedla. Také ona považuje věc za uzavřenou, pokud ovšem policie Březinu neobviní. V tom případě by podle ní byl na tahu klub sociálnědemokratických zastupitelů.

Opozice naopak zůstává kritická. „Současná koalice ANO, ČSSD, Trojkoalice (…) je si schopna poodpouštět úplně všechno ve jménu vlastního přežití. Do této logiky to zapadá,“ řekl předseda klubu TOP 09 a nezávislých Václav Novotný. Zdůraznil, že opozice nedostala žádné informace a pokusí se jich domoci na příští schůzi zastupitelstva.

Březinu sice policisté zadrželi na magistrátu, zastupitel ale trvá na tom, že to souviselo s jeho prací pro ministerstvo školství. Na magistrátu byl prý proto, že tam má svou kancelář, kterou na ministerstvu neměl.  

Policisté v minulém týdnu zadrželi také náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, předsedu České unie sportu Miroslava Janstu, předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu a ředitelku odboru sportu na magistrátu Soňu Fáberovou. Ta nakonec stejně jako Březina prý v případu figuruje jako svědek. Policie obvinila náměstkyni Kratochvílovou, Miroslava Peltu a bývalého šéfa odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu. Peltu a Kratochvílovou poslal soud do vazby.