Kauza dotací začala ohrožovat ministryni Valachovou. Kritizuje ji kolínská ČSSD i šéf ANO

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) má od středočeských sociálních demokratů podporu jako dvojka na kandidátce do sněmovních voleb. Výzva kolínské ČSSD, aby kvůli kauze možnému zneužití sportovních dotací nekandidovala, je spíše ojedinělým postojem. Konec Valachové žádá ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Označil ji za „loutku“ pražského zastupitele Karla Březiny (ČSSD).

Policie obvinila tři lidi a jednu právnickou osobu v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství v oblasti státní podpory sportu. Ve vazbě skončila i Simona Kratochvílová, kterou si na ministerstvo coby náměstkyni přivedla právě Valachová.

Podle webových stránek časopisu Týden navíc ministryni a náměstkyni pojilo blízké osobní přátelství. V minulosti spolu profesně několikrát spolupracovaly, a v Praze dokonce sdílely byt. Hospodářské noviny upozornily, že Kratochvílová pracovala s Valachovou už na Úřadu vlády pod tehdejším ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem. Právě Valachová podle deníku navrhla, aby se Kratochvílová přihlásila do výběrového řízení na post náměstkyně pro sport.

V srpnu 2016 byla jmenována náměstkyní pro řízení sekce sportu a mládeže ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ve funkci nahradila Pavla Šulce. Sportu se profesně do té doby nevěnovala, na ministerstvu pracovala od června 2015 jako ředitelka kanceláře ministryně.

Ještě před jmenováním musela Kratochvílová vysvětlovat situaci, kdy v ministerském autě s majáčky pronásledovala sanitku, která převážela ministryni školství Kateřinu Valachovou do nemocnice. Valachová později přiznala, že její podřízená chybovala.

Kratochvílová 12 let působila jako tajemnice Národní účetní rady a 13 let jako tajemnice prezidia Komory daňových poradců ČR. Vystudovala andragogiku a strategický management a marketing.

Simona Kratochvílová (se zakrytým obličejem) při příchodu k soudu
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Kromě Kolína má Valachová podporu

„Pokud jí něco prokážou, tak by měla odstoupit, ale myslím si, že se jí to netýká,“ řekl na adresu ministryně předseda ČSSD na Mělnicku Milan Němec. Osobně by si přál, aby na středočeské kandidátce zůstala. „Myslím si, že působí dobře, a ve školství dost věcí prosadila a dotáhla do konce,“ dodal.

Valachovou chce na kandidátce ponechat také předseda ČSSD na Mladoboleslavsku Karel Horčička. „Kateřina Valachová udělala pro české školství víc než všichni předchozí ministři dohromady,“ míní Horčička, který by kriminální kauzu s Valachovou nespojoval. Kolegům z Kolínska v tom prý nerozumí a už vůbec nechápe, proč by podle nich měl z kandidátky odstupovat také lídr Jan Hamáček.

Podle předsedy kolínských sociálních demokratů Marka Semeráda by měl Hamáček vyvodit odpovědnost za to, že Valachovou na kandidátku přivedl. Horčička namítl, že nešlo o rozhodnutí jednotlivce. Valachovou podle něj na kandidátku navrhla mělnická ČSSD a podpořilo ji širší vedení krajské ČSSD. „Jsme demokratická strana,“ podotkl Horčička.

„Podle mě je to plácnutí do vody a snaha vytlouct nějaké politické body,“ kritizoval výzvu namířenou proti Valachové a Hamáčkovi předseda okresního výkonného výboru ČSSD na Příbramsku Josef Řihák. O stanovisku kolínské ČSSD se dozvěděl z médií během čtvrtečního jednání krajského předsednictva ČSSD.

Babiš: Valachová je loutka

Na kauzu upozornil i ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle nějž je důkazem zkorumpovanosti sociální demokracie. Objevilo se v ní totiž i jméno pražského zastupitele Březiny, který si za externí poradenství na ministerstvu školství vydělal od loňského července 212 tisíc korun. O jeho práci na úřadě ale neexistuje žádný záznam, služby prý poskytoval formou ústní konzultace.

Babiš tvrdí, že Březina, který je podle něj blízkým přítelem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), rozdělování dotací do sportu ve skutečnosti řídil. „Paní Valachová je jenom loutka, její poradce je pan Březina,“ dodal Babiš na adresu ministryně školství, jejíž konec ve funkci žádá.

Andrej Babiš: Nahrávky jsou zmanipulované (zdroj: ČT24)
  • O údajném zapletení Valachové do dotačních podvodů hovoří Babiš v druhé polovině rozhovoru.

Valachová: Situace je vážná

„Souhlasím s tím, že situace je velmi vážná. Ihned jsem nařídila řadu opatření směrem k sekci sportu, aby bylo zajištěno její základní fungování a nebylo ohroženo sportování dětí a mládeže,“ sdělila Valachová. „Po celou dobu, co jsem ve funkci, jsem činila systémová opatření pro zajištění transparentního rozdělování dotací,“ dodala.

„Výsledky interních auditů a kontrol, které jsem za celou dobu roku a tři čtvrtě, co jsem ve funkci, nařizovala, jsem spolu s provedenými opatřeními k nápravě předala Policii ČR. Policie má širší vyšetřovací možnosti,“ doplnila.

Události: Pelta a Kratochvílová ve vazbě (zdroj: ČT24)