Peníze na sport dětí začne ministerstvo vyplácet klubům za několik dní

Od příštího týdne bude ministerstvo školství vyplácet sportovním klubům dotace na podporu sportování dětí a mládeže. Jedná se o 1000 korun za každé dítě trénující jednou týdně a dva tisíce korun za dítě, které se připravuje dvakrát týdně. Ministerstvo už ukončilo rámcovou kontrolu tohoto programu, a ta dopadla v pořádku. Ten byl stejně jako ostatní dotační programy pro sport zrušen kvůli aféře kolem fotbalového bosse Pelty.

„Aktuálně kontrolní komise ministerstva prověřila celý program 8, to je jedna miliarda pro děti a mládež, trenéry, která je absolutně transparentní,“ oznámila ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), která k poslednímu květnu rezignovala na svůj post.

Komise jí prý doporučila, aby částku pro děti, které sportují dvakrát týdně, zvýšila na dva tisíce korun. V programu je podle ní dostatek finančních prostředků.

Kateřina Valachová
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Ministryně nařídila pozastavení a přezkoumání dotačních programů pro sport v souvislosti s podezřením z jejich zneužití. O sportovních dotacích se údajně domlouvala její náměstkyně Simona Kratochvílová s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou.

Oba policie obvinila a skončili ve vazbě. Právě na základě aféry se Valachová rozhodla rezignovat na svůj ministerský post. Investiční program, kterého se případ týká, zrušila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sportovní svazy by měly na svou činnost v červnu dostat vyplacenu zálohu ve výši minimálně poloviny loňské dotace. Zbytek peněz obdrží po novém posouzení žádostí. Rychle by mělo být zajištěno i financování významných akcí, aby neutrpěla mezinárodní prestiž České republiky a závody se mohly bez problémů konat, slíbila již v pátek ministryně.

Sport je v existenční krizi, tvrdí hejtmani za ANO

„Celý český sport se ocitl ve stavu existenčního ohrožení. K zastavení dotačních programů totiž došlo v nejcitlivějším období roku. V dřívějších letech měly sportovní kluby peníze na účtech nejpozději do konce dubna. Nyní jsme už v polovině května a sportovní organizace dosud ani nevědí, zda a kolik peněz dostanou,“ uvedla pětice hejtmanů a pražská primátorka Adriana Krnáčová.

„Je ohrožen provoz sportovních zařízení, jejich opravy a byly zastaveny též investice do nových veřejných sportovišť,“ napsali také v otevřeném dopise premiérovi. Situace se podle nich dotýká zhruba 5000 sportovních spolků v zemi a zejména u mládeže hrozí, že současná situace odradí trenéry, kteří se věnují dětem.

Vydáno pod