Trest za Lidové domky platí. Jednatel firmy Hric musí nahradit škodu a čeká ho 6 let vězení

Za zpronevěru více než 40 milionů korun, které klienti svěřili realitní společnosti Lidové domky, potvrdil pražský vrchní soud tehdejšímu jednateli firmy Pavlu Hricovi šest let vězení.

Hric také nesmí deset let zastávat funkce statutárního orgánu v obchodních korporacích, většině z 261 poškozených musí uhradit škodu, kterou svým jednáním způsobil. Verdikt je pravomocný.

Společnost v letech 2004 až 2007 lákala zákazníky na koupi rodinného domu s pozemkem za Prahou do tří milionů korun, klienti se však bydlení nedočkali. Část peněz, které lidé složili jako zálohy, totiž Hric podle obžaloby použil v rozporu s účelem svěření - nakoupil za ně jiné pozemky, využil je i na provoz firmy.

  • Společnost Lidové domky, která se později přejmenovala na Pozemky Stupice, lákala lidi na koupi rodinného domu s pozemkem za Prahou do tří milionů. Klienti sice zaplatili předem zálohy, bydlení se ale nikdy nedočkali. Hric od srpna 2004 do března 2007 vystavoval zájemcům potvrzení o rezervaci příslušných pozemků a následně s nimi uzavíral smlouvy o převodu vlastnických práv k těmto pozemkům. Současně od nich přebíral finanční zálohy, jejichž celková výše dosáhla 44,7 milionu korun. Klienti peníze posílali na bankovní účet firmy, k němuž měl Hric dispoziční právo.

Předsedkyně odvolacího senátu Kateřina Korečková v pondělí potvrdila rozsudek pražského městského soudu z loňského června. Hric musí podle verdiktu zaplatit vzniklou škodu více než dvěma stovkám lidí. Zbylí poškození se již o své nároky soudili v civilním řízení.

Hric se hájil tím, že smlouvy s klienty nepodepisoval a nic neorganizoval. Společnost podle něj řídila jeho tehdejší přítelkyně a jeho společník. Podle jeho obhájkyně byly zálohy klientů platbou za služby společnosti, a proto s nimi firma mohla nakládat a zahrnout je do svého majetku.

Podle Korečkové to ale není pravda. „Finanční prostředky měly být vráceny jednotlivým poškozeným,“ řekla dnes soudkyně.

Hric podle obžaloby plánoval koupi pozemků v obcích Sibřina. Pozemky tehdy spadaly pod ornou půdu, muž ale se zastupitelstvem obce jednal o změně územního plánu. Podle verdiktu Hric se zájemci uzavíral smlouvy a současně od nich přebíral finanční zálohy, jejichž celková výše dosáhla 44,7 milionu korun.

Já jsem utrácel svoje peníze, já jsem neutrácel zálohy klientů. Já jsem do firmy dal svých 15 milionů postupně.
Pavel Hric

Zastupitelstvo obce původně sice schválilo záměr plán změnit, ale poté, co začala část obyvatel protestovat proti plánované zástavbě, se změna neuskutečnila. Většina klientů společnosti pak od smlouvy odstoupila, některým z nich společnost zálohu vrátila, veškeré pohledávky ale uhradit nemohla.

Podle státních zástupců Hric vybíral zálohy i ve chvíli, kdy věděl, že se změna územního plánu neuskuteční. Společnost navíc podle nich poskytovala vysoké půjčky a pořizovala si drahá auta.

Lidové domky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod