Lidové domky: Lidé přišli v kauze o úspory – bývalý jednatel působí v nové stavební firmě

Hlavní aktér údajné zpronevěry desítek milionů korun ze zkrachovalé stavební firmy Lidové domky Pavel Hric je oficiálně nezaměstnaný a stojí před soudem. ČT ovšem zjistila, že pod změněným jménem působí v nové firmě stavějící domy. Firma Lidové domky, kde byl Hric jednatelem, přitom podle obžaloby nalákala lidi na stavbu levných domů u Prahy a připravila je celkem zhruba o 50 milionů korun. O své úspory přišlo asi 250 lidí.

Pavel Hric uvádí jako své bydliště Cehrenice, podle aktuálních záběrů ale žije v novostavbě na okraji Slaného. ČT také zjistila, že ve Slaném pracuje pro firmu Kamenictví české: což je ovšem prakticky nedohledatelné. Na vizitkách totiž uvádí své příjmení s ypsilonem – tedy Hryc – a na webových stránkách zase používá jiné křestní jméno. Celá firma je pak psaná na jeho družku.

Hric na kameru trvdil, že pro kamenictví pouze pracuje. Jenže ČT si za pomoci figuranta, který měl zájem o přestavbu domu, ověřila, že Hric za firmu i jedná. Ta přitom provozuje podobnou činnost jako původní zkrachovalé Lidové domky. 

Tento případ už je u soudu, další líčení bude pokračovat koncem dubna. Vzhledem k tomu, že je v kauze asi 250 poškozených, ale nelze odhadovat, kdy celá kauza skončí. Podle státní zástupkyně Magdy Kralické Hric úmyslně použil složené finanční zálohy na jiné účely – na cizím majetku tak prý způsobil škodu velkého rozsahu.

„My jsme vlastně ve finále zjistili, že přes účty proteklo přes 70 milionů, ale všechny ty peníze byly zase postupně různě vytahány,“ dodává konkurzní správce společnosti Lidové domky Michal Edl. Pavel Hric ale tvrdí, že sám přišel v případu asi o 20 milionů.

Na webových stránkách i vizitkách užívá Hric pozměněné jméno (zdroj: ČT24)
Vydáno pod