Soud začal řešit Lidové domky. Kam zmizelo 45 milionů, je podle obžalovaného v účetnictví

Po deseti letech začal kauzu Lidových domků rozplétat Městský soud v Praze. Obžaloba v případu viní bývalého jednatele společnosti Pavla Hrice ze zpronevěry. Firma totiž klientům od roku 2004 slibovala stavbu rodinných domů, které ale nikdy nepostavila, a peníze lidem nevrátila. Hric měl na zálohách údajně vybrat téměř 45 milionů korun. Předsedkyně soudního senátu Marie Marková četla seznam poškozených více než tři hodiny. K soudu se jich osobně dostavilo asi patnáct, dalších 63 zastupuje advokátka Hana Marvanová.

„Tak, jak je v účetnictví,“ řekl obžalovaný Hric před soudní síní na otázku reportéra ČT Jiřího Hynka, kde se podle něj desítky milionů ztratily. Rovněž uvedl, že žádnou vinu za škody způsobené 261 klientům necítí. Policie v kauze původně obvinila dva šéfy firmy, státní zastupitelství ale věc vrátilo k dalšímu prověřování. Loni v lednu byl pak znovu obviněn pouze Hric. Hrozí mu až desetileté vězení.

Události ČT: Obžalovaný ze zpronevěry 45 milionů je veden jako nemajetný (zdroj: ČT24)

U soudu řekl, že smlouvy neuzavíral ani nevybíral peníze. Prý se domníval, že vše se děje standardním způsobem. Smlouvy s klienty podle jeho slov podepisoval tehdejší jednatel společnosti Vlastimil Socha, který je v kauze předvolán jako svědek.

Poškození nevěří, že peníze ještě někdy uvidí

Poškození před začátkem soudu dali najevo, že ani trochu nevěří v navrácení peněz, a to ani v případě, že soud rozhodne v jejich prospěch. „Podávali jsme žádost v roce 2004 a v roce 2006 trestní oznámení, zatím jsme nedostali ani ťuk,“ řekl jeden z poškozených Pavel Horáček. „Za těch dvanáct let se to akorát protahuje,“ dodal.

Společnost Lidové domky, která se později přejmenovala na Pozemky Stupice, lákala lidi na koupi rodinného domu s pozemkem za Prahou do tří milionů. Klienti sice zaplatili předem zálohy, bydlení se ale nikdy nedočkali. Státní zástupce tvrdí, že Hric od srpna 2004 do března 2007 vystavoval zájemcům potvrzení o rezervaci příslušných pozemků a následně s nimi uzavíral smlouvy o převodu vlastnických práv k těmto pozemkům. Současně od nich přebíral finanční zálohy, jejichž celková výše dosáhla 44,7 milionu korun. Klienti peníze posílali na bankovní účet firmy, k němuž měl Hric dispoziční právo.

Hric podle obžaloby vybrané peníze použil jinde

Ten majetek někam zmizel, ale když se začne vyšetřovat až po tolika letech, tak tím se vytvoří prostor pro pachatele majetek ukrýt.
Hana Marvanová
právní zástupkyně poškozených v kauze Lidové domky

Činnost, k níž se ve smlouvách zavázal, však Hric podle obžaloby nevykonal a zálohy úmyslně použil jinak, než měl. Jménem společnosti Lidové domky za ně koupil pozemky v Písařově, Přišimasech a Zbečníku, dále prý z peněz hradil provoz firmy, zálohu na nákup bytu či faktury za zpracování grafických reklamních návrhů. Celkem takto údajně utratil nejméně 40,6 milionu korun.

Jiří Hynek: Hric zaplatil třeba 13 milionů důchodci za jakési studie (zdroj: ČT24)

Podle dřívějších informací České televize spadal v době vybírání záloh pozemek obce Sibřina, na němž Lidové domky plánovaly stavět domy, pod ornou půdu. Firma slibovala start projektu ve chvíli, kdy zastupitelstvo změní územní plán, obec ale masivní výstavbu odmítla.