Za stovky podvedených klientů dostal jednatel Lidových domků šest let

Bývalý jednatel realitní společnosti Lidové domky Pavel Hric byl odsouzen za to, že připravil 261 klientů o více než 40 milionů korun. Společnost v letech 2004 až 2007 lákala zákazníky na koupi rodinného domu s pozemkem za Prahou do tří milionů korun, klienti se však bydlení nikdy nedočkali. Hricovi uložil soud šest let vězení. Rozsudek není pravomocný, Hric se proti němu ihned odvolal.

Předsedkyně senátu Marie Marková četla seznam poškozených skoro dvě hodiny. Hric by měl také poškozeným nahradit škodu, soudkyně mu uložila i zákaz výkonu funkce statutárního orgánu na 10 let. „S ohledem na rozsah škody je trest mírný, na druhé straně se nedomníváme, že by účel trestu byl naplněn trestem přísnějším,“ uvedla předsedkyně senátu.

Podle Markové však Hric vybíral zálohy i ve chvíli, kdy věděl, že se změna územního plánu neuskuteční. Společnost navíc podle ní poskytovala vysoké půjčky a pořizovala drahá auta. „Se zálohami nakládali poměrně velkoryse,“ dodala soudkyně.

Já jsem utrácel svoje peníze, já jsem neutrácel zálohy klientů. Já jsem do firmy dal svých 15 milionů postupně.
Pavel Hric

Řekla také, že jednání tehdejšího zastupitelstva obce považuje „přinejmenším za pochybné“. Hric se hájí tím, že smlouvy s klienty nepodepisoval a nic neorganizoval. Na provoz firmy a další náklady prý využíval své peníze, které do firmy investoval.

Za stovky podvedených klientů dostal jednatel Lidových domků šest let (zdroj: ČT24)

Hric plánoval koupi pozemků v obci Sibřina. Pozemky tehdy spadaly pod ornou půdu, muž ale se zastupitelstvem obce jednal o změně územního plánu. Hric se zájemci uzavíral smlouvy a současně od nich přebíral finanční zálohy, jejichž celková výše dosáhla 44,7 milionu korun. Část peněz však podle dnešního verdiktu Hric použil v rozporu s účelem svěření – nakoupil za ně jiné pozemky, využil je i na provoz firmy nebo jako zálohu na nákup bytu.

Zastupitelstvo původně schválilo záměr plán změnit, ale poté, co začala část obyvatel obce protestovat proti plánované zástavbě, se změna neuskutečnila. Většina klientů pak od smlouvy odstoupila, některým z nich společnost zálohu vrátila. Veškeré pohledávky však uhradit nemohla.

Poškození nevěří, že peníze ještě někdy uvidí

Poškození před začátkem soudu dali najevo, že ani trochu nevěří v navrácení peněz, a to ani v případě, že soud rozhodne v jejich prospěch. „Podávali jsme žádost v roce 2004 a v roce 2006 trestní oznámení, zatím jsme nedostali ani ťuk,“ řekl jeden z poškozených Pavel Horáček. „Za těch dvanáct let se to akorát protahuje,“ dodal.

Bývalý jednatel působí v nové stavební firmě

ČT před časem zjistila, že Hric pod změněným jménem působí v nové firmě stavějící domy. Hric ve Slaném pracuje pro firmu Kamenictví české: což je ovšem prakticky nedohledatelné. Na vizitkách totiž uvádí své příjmení s ypsilonem – tedy Hryc – a na webových stránkách zase používá jiné křestní jméno. Celá firma je pak psaná na jeho družku. Hric na kameru tvrdil, že pro kamenictví pouze pracuje. Jenže ČT si za pomoci figuranta, který měl zájem o přestavbu domu, ověřila, že Hric za firmu i jedná. Ta přitom provozuje podobnou činnost jako původní zkrachovalé Lidové domky.

Lidové domky
Zdroj: ČT24