Chovanec hrozí, že odvolá krajskou zastupitelku Dostálovou. Ta se chce obrátit na právníky

Náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) je přesvědčena, že neporušuje zákon. Pokud jí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) odvolá z funkce krajské zastupitelky, tak je připravena obrátit se na právníky a případně na soud. Chovanec pro ČT uvedl, že Dostálovou zbaví mandátu krajské zastupitelky, pokud ji královéhradecké zastupitelstvo samo neodvolá. Odkázal přitom na neslučitelnost funkcí zastupitelky a náměstkyně.

„Nám nic jiného nezbývá. S panem hejtmanem jsme o tom hovořili, pan hejtman je připraven zařadit věc na jednání zastupitelstva Královéhradeckého kraje a pokud nedojde ke zrušení mandátu, budeme postupovat podle zákona a zrušíme to z moci úřední role ministerstva vnitra a pak nechť rozhodne soud,“ řekl Chovanec, který chce celou věc vyřešit co nejrychleji. 

Podle Dostálové ministr postupuje v souladu se zákonem o volbách do krajů. „Nicméně jsem přesvědčena, že nesoulad v zákonech o volbách do krajů a zákonem o státní službě může rozhodnout pouze soud. Jako náměstkyně ministryně postupuji v souladu se zákonem o státní službě, který mi funkci neuvolněné zastupitelky umožňuje,“ sdělila Dostálová. 

Ministerstvo vnitra na neslučitelnost funkcí Dostálové kraj už dříve upozornilo dopisem, zastupitelé ale zbavit Dostálovou mandátu koncem března odmítli. Ministr vnitra proto kraj požádal o svolání dalšího jednání, zastupitelé budou o věci hlasovat v pondělí 24. dubna.

Pokud názor nezmění, tak přijde na řadu rozhodnutí ministra, který ji v takové případě může zbavit mandátu. „Teprve následně po dohodě s právními zástupci se případně budu obracet na soud,“ dodala Dostálová. Hejtman hradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) už dříve uvedl, že kraj vyvine zákonodárnou iniciativu, aby bylo v otázce neslučitelnosti funkcí jasno. 

Stejný problém má i Drábová

Dopis o neslučitelnosti funkce krajského zastupitele a vysokého státního úředníka dostal také Středočeský kraj, kde je členkou zastupitelstva předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová (za STAN).

Také Drábová na místo v zastupitelstvu rezignovat nehodlá. Poprvé středočeští zastupitelé věc řešili počátkem března, kdy bod o odvolání Drábové odmítli zařadit na program. Znovu by měli hlasovat 25. dubna.

Ministerstvo vnitra si k celé záležitosti nechalo vypracovat i dva posudky. Z posudku ústavního právníka Aleše Gerlocha vyplývá, že služební zákon i zákon o volbách vylučuje možnost vykonávat funkci krajského zastupitele a zároveň také vysokého státního úředníka.

Druhý posudek experta na správní právo Josefa Staši míní, že na situaci Drábové platí volební zákon, podle něhož by měla jednu z funkcí opustit. 

Chovanec tvrdí, že obě zastupitelky musejí ve svém každém hlasování počítat s tím, že jejich mandát je neplatný. „My jsme deklarovali ten problém už na začátku, stanovisko ministerstva vnitra existovalo už před volbami a to se nemění. Dnes nemohou říkat, že žijí v dobré víře, když užívají mandátu krajského zastupitele, je na nich, jak se rozhodnou. Nechme to případně na nezávislý soud, ale je to běh na dlouhou trať a ony se budou muset zúčastnit pěti, šesti zastupitelstev,“ řekl Chovanec.

Další úředníci už neslučitelnost funkcí vyřešili

V říjnových volbách se do zastupitelstev krajů dostalo pět vysokých státních úředníků. Tři z nich už neslučitelnost mandátů vyřešili. Náměstek ministryně školství Robert Plaga se místa v zastupitelstvu Jihomoravského kraje vzdal.

Naopak Jana Vildumetzová raději opustila místo náměstkyně ministra vnitra a stala se hejtmankou Karlovarského kraje. Náměstkyně ministra financí a zastupitelka Pardubického kraje Lenka Dupáková, dříve Jurošková, vyřešila dilema odchodem na mateřskou dovolenou.