Může být úředník i krajským zastupitelem? Zákony si protiřečí

Události: Krajský politik, nebo úředník? (zdroj: ČT24)

Krajské angažmá čtveřice ministerských náměstků i šéfky úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové se komplikuje. Služební zákon a zákon o volbách do krajských zastupitelstev si totiž protiřečí v tom, zda mohou úředníci z centrálních institucí souběžně zastávat krajské mandáty. Někteří se proto nově získaných křesel vzdají, jiní čekají na jasné slovo od ministerstva vnitra.

Podle zákona o volbách do zastupitelstev krajů nemohou funkci krajského zastupitele vykonávat lidé, kteří byli zvoleni, jmenováni nebo ustanoveni do funkce na některém z ministerstev nebo v ústředích tuzemských úřadů.

Zákon o státní službě, který stanovuje organizaci chodu české byrokracie, ale úředníkům politické angažmá nezakazuje a jenom počítá s „klouzavým“ služebním poměrem – ve chvíli, kdy úředník uspěje ve volbách, je po dobu výkonu svého mandátu postaven mimo službu a na stejnou dobu také přestává dostávat plat.

Legislativní vakuum, které zapříčiňuje protichůdnost zmíněných norem, nyní způsobuje komplikace šestici politiků-úředníků, které do krajských zastupitelstev vynesly říjnové volby. A protože ministerstvo vnitra dosud nedalo návod, jak situaci řešit, každý z nich se ke střetu zákonů a souběhu svých funkcí staví jinak.

Přístup náměstků se rozchází

Klára Dostálová, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj, vedla jako nestraník kandidátku hnutí ANO v Královéhradeckém kraji a dopomohla tomu, že zde formace ministra financí Andreje Babiše volby se ziskem více než pětadvaceti procent hlasů vyhrála.  

Do voleb podle vlastních slov šla mimo jiné právě díky možnosti, kterou úředníkům dává služební zákon, a hodlá proto složit i slib krajského zastupitele. V zastupitelstvu podle svých slov zůstane, pokud jí v tom nezabrání v současnosti zpracovávané právní analýzy.

Navzdory vítězství se ale na krajské vládě nijak podílet nebude, protože ostatní strany na Královéhradecku vítěze voleb při skládání koalice obešly

Jana Vildumetzová, náměstkyně na ministerstvu vnitra, stála v čele karlovarské kandidátky hnutí ANO a i jí se podařilo ve volbách uspět a získat pro svou stranu s necelými třiadvaceti procenty prvenství v kraji, kde ještě před čtyřmi lety zvítězili komunisté.

Vzhledem k pestrému složení nového zastupitelstva se sice v Podkrušnohoří dosud nepodařilo dojednat koalici, Vildumetzová má ale na dohled hejtmanské křeslo, a jak uvedla pro Českou televizi, její prioritou je být karlovarskou hejtmankou. 

Lenka Jurošková, náměstkyně na ministerstvu financí, figurovala také jako trojka na sociálnědemokratické kandidátce v Pardubickém kraji a se stranickým ziskem osmnácti procent se jí podařilo usednout v krajském zastupitelstvu. O tom, jak se souběhem funkcí naloží, ještě není rozhodnutá, čeká na pokyny ministerstva vnitra. „Vzhledem k tomu, že existuje více právních názorů, počkám si na finální stanovisko,“ řekla. 

Robert Plaga, náměstek ministryně školství, se jako nestraník na kandidátce ANO dostal z desátého místa do jihomoravského zastupitelstva. Na rozdíl od svých souputnic je rozhodnutý zůstat na ministerstvu. „Budu postupovat v souladu se zákonem o volbách do zastupitelstev. Nejpozději do tří dnů od ustanovující schůze zastupitelstva se vzdám postu krajského zastupitele,“ informoval. 

Drábová se postů vzdávat nehodlá

Jiří Mašek, ředitel královéhradecké záchranky, stál na krajské kandidátce ANO hned za náměstkyní Dostálovou, na rozdíl od ní se chce ale zařídit stejně jako Plaga; zůstane ředitelem záchranné služby v Královéhradeckém kraji a na listopadovém zastupitelstvu složí svůj mandát. K nejasnosti v zákonech ale vznáší výhrady: „Je to nefér ve srovnání s tím, jak je to v obcích i na celostátní úrovni. Bylo by dobře, aby to bylo jednotné.“ 

Dana Drábová, která od roku 1999 řídí Státní úřad pro jadernou bezpečnost, se stala jednou z hvězd hlasování ve Středočeském kraji, když jako nestraník se ziskem více než 11 tisíc hlasů na kandidátce Starostů přeskočila i stranického lídra a v jednu chvíli se o ní spekulovalo i jako o možné středočeské hejtmance.

Novopečená krajská politička, která má s komunální politikou zkušenost i jako místostarostka Pyšel, s rozhodnutím o souběhu funkcí vyčkává a ani jednoho postu se zatím vzdát nehodlá.