Téma Volby do zastupitelstev krajů

Volby do zastupitelstev krajů

Obcházení vítězných stran je podle Zemana nesportovní. Překvapil jej propad ČSSD a KSČM

Prezident Miloš Zeman považuje za překvapivý propad levicových stran ČSSD a KSČM ve volbách. Svědčí to o tom, že nemají v čele ty nejschopnější lídry, řekl v neděli v rozhovoru v televizi Prima. Vládní koalice by podle něj měl sestavovat vítěz voleb. Postup řady stran, které se chtějí spojit proti ve většině krajích vítěznému ANO proto označil za nesportovní.

Nepotřebujeme autobusy čínských turistů. Volební lídři v Jihočeském kraji by propagovali méně známá místa

Dlouhodobě je problémem Jihočeského kraje dopravní dostupnost a infrastruktura. To limituje i turistický ruch, který je jinak v jižních Čechách poměrně čilý. Letos ale kvůli epidemii koronaviru návštěvnost památek zachraňovali turisté z Česka. Na ty by se společně s turisty z Rakouska a Německa zaměřili i kandidáti na hejtmana. Více propagovat chtějí méně známá místa Jihočeského kraje.

Česká televize odvysílá před volbami 13 krajských debat i superdebatu

Česká televize nabídne v rámci předvolebního vysílání k volbám do zastupitelstev krajů a do Senátu Parlamentu České republiky sérii třinácti krajských debat, které ve čtvrtek 1. října doplní superdebata předsedů politických stran a hnutí o vztahu celostátní a krajské politiky. Stejně jako v předchozích letech vydává také nad rámec norem, kterými se řídí, Pravidla předvolebního a volebního vysílání.

Zájem o členství ve volebních komisích je letos nižší, problém mají hlavně menší obce

Armáda i obce dávají dohromady komise pro říjnové volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Vojáků se má zapojit asi pět set. Problém mají hlavně menší obce, kde ubylo zájemců hlavně z řad seniorů. Pokud by někde komisaři chyběli, nahradí je úředníci. Ministerstvo vnitra plánuje, že případně vyzve různé spolky – třeba dobrovolné hasiče.

Komise vylosovala čísla pro krajské volby. „Šťastná“ sedmička připadla STANu, třináctka Zeleným

Státní volební komise vylosovala čísla, která budou mít jednotlivé kandidátní listiny v nadcházejících krajských volbách. Vládní ANO bude mít 50, jeho menší koaliční partner ČSSD 45, opoziční ODS zamíří do voleb s číslem 33. Číslo 7 považované za šťastné přiřkla komise parlamentnímu hnutí STAN, „nešťastnou“ třináctku Zeleným.

Volby na obzoru. Letos budou o polovinu dražší než v roce 2016, jen dezinfekce přijde na desítky milionů

Do krajských a prvního kola senátních voleb zbývá necelého čtvrt roku a úřady se na ně již naplno připravují. Letos budou výdaje na volby vyšší kvůli probíhající pandemii – ministerstvo vnitra vyčíslilo náklady na hygienická opatření na dodatečných 24 milionů korun a celkově náklady vzrostou téměř o polovinu ve srovnání s krajskými volbami 2016.
Krajské volby 2020

Třináct krajů čeká na nové zastupitele. Voliči si musí dát pozor na barvu obálek a přijet volit do svého regionu

Začátkem října se konají volby, které rozhodnou, kdo bude řídit třináct krajů. Neproběhnou úplně v celé republice – netýkají se Prahy – a na některých místech budou souběžné se senátními volbami, v několika obcích proběhne zároveň i referendum. Letos budou jiné mimo jiné tím, že první lidé budou hlasovat dva dny před jejich začátkem – již 30. září odevzdají své hlasy lidé s nařízenou karanténou nebo v izolaci kvůli covidu-19. Ostatní budou moci přijít do volebních místností od 14 hodin v pátek 2. října.
Komunální volby 2018

Koaliční smlouva v Jihlavě je podepsaná. Primátorkou se stane Karolína Koubová

Radnici v krajské Jihlavě příští čtyři roky povede Fórum Jihlava s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. Zástupci těchto stran se na spolupráci dohodli minulý pátek a teď dohodu stvrdili podpisem koaliční smlouvy. Primátorkou se stane Karolína Koubová z Fóra. Koalice bude mít v zastupitelstvu s 37 místy 20 hlasů. V opozici kromě hnutí ANO, které v komunálních volbách dostalo nejvíc hlasů, skončí i ČSSD, KSČM a SPD. Ustavující zastupitelstvo se sejde v pátek.
Krajské volby

Povolební vyjednávání uzavřeno: ANO i ČSSD mají po pěti hejtmanech

Všech třináct krajů, jejichž vedení lidé volili v podzimních volbách, už zná politické uspořádání v nadcházejícím období. Přestože hnutí ANO zvítězilo v devíti krajích, obsadí nakonec pět pozic hejtmana. Stejný počet hejtmanských křesel se podařilo vyjednat i sociální demokracii, která triumfovala pouze v Jihočeském kraji a na Vysočině. O hlavní slovo ve zbývajících třech krajích se podělí KDU-ČSL, Starostové pro Liberecký kraj a komunisté.
Volby v ČR 2016

Může být úředník i krajským zastupitelem? Zákony si protiřečí

Krajské angažmá čtveřice ministerských náměstků i šéfky úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové se komplikuje. Služební zákon a zákon o volbách do krajských zastupitelstev si totiž protiřečí v tom, zda mohou úředníci z centrálních institucí souběžně zastávat krajské mandáty. Někteří se proto nově získaných křesel vzdají, jiní čekají na jasné slovo od ministerstva vnitra.
Volby v ČR 2016

Volební rekordy: Tři versus patnáct hlasujících představuje rozdíl 89 procent

Výsledky krajských voleb se v některých obcích kvůli nízkému počtu obyvatel značně liší od celorepublikových údajů. Například v Čilé na Rokycansku byla volební účast 94 procent, naopak v Čečovicích dosáhla jen pěti procent. Tyto rekordy volební matematiky v překladu znamenají, že například z šestnácti oprávněných voličů jich hlasovalo patnáct. O nejvyšším procentuálním podílu hlasů pro ANO v celé republice pak rozhodlo, že si toto hnutí vybrali dva ze tří voličů, kteří v obci k urnám vůbec přišli.
Volby v ČR 2016

Nejvíc voličů poztrácela TOP 09. K hnutí ANO se uchýlila část levicových

Své stoupence z předchozích voleb v letošních krajských volbách nedokázala přilákat především TOP 09. Ostatní strany si udržely vesměs kolem poloviny ze svých bývalých voličů. V případě hnutí ANO ale část pravicových podporovatelů nahradili levicoví. K podpoře konkrétní strany či hnutí vedl letos voliče program, zásadní dopad ale měla i činnost těchto uskupení na celostátní úrovni.
Volby v ČR 2016

Proč Češi nevolili? Postrádali velký politický střet, krajům navíc nerozumí

Češi rozhodli o složení krajských zastupitelstev, hlasování se ale neodehrávalo ve velkém počtu; k urnám zamířilo jen něco přes třetinu oprávněných voličů. Podle expertů a výstupů z průzkumu pro Českou televizi za nízkou účastí stojí relativně poklidná kampaň, která nenabídla ostrý střet vlády a opozice, a nízké povědomí Čechů o tom, k čemu kraje vlastně jsou.
Volby v ČR 2016

Krajské volby vyhrálo hnutí ANO, sociální demokraté ztratili vedení sedmi krajů

Po definitivním sečtení všech hlasů si největší počet vítězství v krajských volbách připsalo hnutí ANO. Jeho kandidáti zvítězili v devíti krajích. Sociální demokracie, která stejný počet regionu získala posledně, uspěla ve dvou. Účast u voleb dosáhla necelých 35 procent.