Volby na obzoru. Letos budou o polovinu dražší než v roce 2016, jen dezinfekce přijde na desítky milionů

UDÁLOSTI: Kraje, obce i ministerstva se připravují na říjnové krajské volby (zdroj: ČT24)

Do krajských a prvního kola senátních voleb zbývá necelého čtvrt roku a úřady se na ně již naplno připravují. Letos budou výdaje na volby vyšší kvůli probíhající pandemii – ministerstvo vnitra vyčíslilo náklady na hygienická opatření na dodatečných 24 milionů korun a celkově náklady vzrostou téměř o polovinu ve srovnání s krajskými volbami 2016.

Lidé rozhodnou první říjnový víkend, kdo bude v příštích čtyřech letech řídit třináct krajů kromě Prahy, a zároveň o tom, kdo bude reprezentovat třetinu republiky v Senátu. Zatímco politici pilují kampaně, které je mají vynést alespoň do zastupitelstva, když už ne do vedení krajů, úředníci na všech úrovních musí především zabezpečit konání voleb.

I když termín celostátních voleb nepřipadl na dobu, kdy vrcholila pandemie covidu-19, její vliv do průběhu hlasování bude rozhodně patrný; v prvé řadě bude potřeba dodat do všech volebních místností dezinfekční prostředky. V součtu počítá resort vnitra, že za ně zaplatí 24 milionů. Je možné, že u dezinfekce to neskončí, úřady však věří, že jsou připraveny i na to, že by například museli komisaři mít nasazené roušky.

„Máme veškeré zásoby ochranných prostředků i dezinfekce, které jsme schopni poskytnout,“ ujistila Gabriela Gödelová, která je mluvčí obvodu Ostrava-Jih. V něm žije 83 tisíc voličů a jde o nejlidnatější okrsek v zemi.

Problém patrně nebude s tím, že by ony pomůcky neměl kdo používat. „Neevidujeme nezájem o to účastnit se jako člen volební komise přímo ve volebních okrscích,“ ujistil mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Teplicko jako pokusný králík

Úřady mají při přípravě na podzimní volby z čeho vycházet, protože nouzový stav vyhlášený v březnu kvůli šíření koronaviru se českého volebního procesu přece jenom dotknul, i když jen okrajově. Musely se kvůli němu odložit doplňovací senátní volby na Teplicku. Konaly se nakonec v první polovině června. Mimo jiné měl každý komisař vlastní stůl.

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny se ale budou podmínky komisí lišit podle lokalit, kde se bude volit. „Jinak to bude vypadat ve velké škole, kde můžeme udělat v rámci jedné třídy logistická opatření, a jinak to bude vypadat v malých obcích, kde se volí na úřadě,“ upozornil.

Některá další opatření se mají teprve vyjasnit; hygienici svá doporučení sdělí v září – zda budou u voleb povinné roušky, rukavice nebo dvoumetrové odstupy. Náměstek Mlsna si dovede představit i vyčlenění úvodních hodin obou volebních dnů pro rizikové skupiny – jako to bylo na vrcholu pandemie v obchodech.

Pandemie covidu-19 se voleb dotkne ještě v jednom ohledu. Někteří lidé zřejmě přijdou o možnost své hlasy odevzdat. „Dle zákona ten, kdo bude v době konání voleb v karanténě, volit nemůže. Nemůže volit ani do přenosné urny,“ zdůraznil náměstek.

Z 307 milionů na 450

Celkový rozpočet voleb vzroste bezmála o polovinu oproti posledním volbám, na vině přitom není jen koronavirus. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude rozpočet letošních podzimních voleb 450 milionů korun, v roce 2016 stálo krajské a senátní podzimní klání 307 milionů. Kromě nákladů na mimořádná hygienická opatření se zvýšily i ty provozní.

Voliči zatím nemají jistotu, z koho si budou moci na podzim do zastupitelstev krajů a do Senátu vybírat. Strany musí odevzdat kandidátní listiny do 28. července, zbývají jim tedy ještě dva týdny.