Krajské volby vyhrálo hnutí ANO, sociální demokraté ztratili vedení sedmi krajů

Po definitivním sečtení všech hlasů si největší počet vítězství v krajských volbách připsalo hnutí ANO. Jeho kandidáti zvítězili v devíti krajích. Sociální demokracie, která stejný počet regionu získala posledně, uspěla ve dvou. Účast u voleb dosáhla necelých 35 procent.

Hnutí ANO zvítězilo v krajských volbách v devíti regionech ze třinácti. ČSSD skončila na prvním místě ve dvou krajích – Jihočeském a na Vysočině. Starostové pro Liberecký kraj si připsali jedno vítězství, a to ve svém domovském regionu. KDU-ČSL bodovala ve Zlínském kraji.

„Lidé rozhodli. Zdá se, že po osmi letech upřednostnili změnu ve vedení krajů,“ řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD podle něj musí hledat nové voliče a programové cíle, aby získala širší podporu.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Jsem rád, že nám lidé věří a volili nás,“ reagoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš s tím, že to pro ně vypadá velice dobře.

Výsledky KDU-ČSL zatím nevypadají na velkou výhru, ani velkou prohru, řekl předseda strany Pavel Bělobrádek. V mnoha krajích nebude jednoduché smysluplně sestavit koalice. KDU-ČSL nicméně po 12 letech vyhrála volby v některém z krajů, naposledy zvítězila v roce 2004 v Jihomoravském kraji.

Podle lídra kandidátky lidovců ve Zlínském kraji Jiřího Čunka zvítězili v tomto kraji díky dobře obsazené kandidátce. „Máme kvalitní lidi, dokonce bych řekl, že jsme měli i přetlak, kdyby bylo více zastupitelů, obsadili bychom i více míst kvalitními lidmi,“ řekl Čunek.

On-line přenos

Volby 2016

  • 23:40

    Volební on-line přenos webu ČT24 končí. Děkujeme vám za pozornost. Výsledkům krajských voleb a prvního kola senátních voleb se bude zpravodajství ČT24 i jejího webu věnovat i v příštích dnech.

  • 23:37

    V prvním kole senátních voleb nepostoupil nikdo přímo do Senátu. Kdo usedne do 27 křesel v horní komoře, tak rozhodne ve všech případech až druhé kolo. Nejvíce kandidátů bude mít ve druhém kole hnutí ANO (14), o druhé místo se dělí ČSSD a KDU-ČSL (po osmi).

  • 23:35

    V krajských volbách letos zvítězilo hnutí ANO v devíti krajích. ČSSD, která ve většině regionů obhajovala hejtmanské posty, ovládla dva kraje a po jednom ovládli Starostové pro Liberecký kraj a KDU-ČSL. Minulé úspěchy neobhájila KSČM ani ODS.

Podle předsedy Petra Fialy se ODS vrátila do pozice největší pravicové strany. „My tyto volby vnímáme jako příležitost pro to, abychom zjistili, kde jsme silní a kde ještě musíme zapracovat. Těším se, že v parlamentních volbách dosáhneme výrazně lepšího výsledku,“ uvedl. 

Podle předsedy další pravicové strany TOP 09 Miroslava Kalouska se jim nepodařilo přesvědčit mladé, aby přišli hlasovat.

KSČM, která ztrácí zhruba polovinu dosavadních mandátů, se chce z výsledků krajských a senátních voleb poučit před volbami do sněmovny v příštím roce. KSČM nepočítá se změnou ve vedení. 

Předseda STAN Petr Gazdík je s výsledkem své strany spokojen. „Výsledek je nad naše očekávání. Vypadá to, že jsme vyhráli v Libereckém a jsme druzí ve Středočeském kraji, uspěli jsme i na Zlínsku a kromě jednoho nebo dvou to vypadá, že bychom mohli být ve všech zastupitelstvech této země,“ řekl.

Za obrovský úspěch označil Tomio Okamura volební výsledky Koalice Svoboda a přímá demokracie a SPO. Hnutí podle něj prokázalo, že patří na politickou scénu. 

„Co se týče krajských voleb, je jednoznačným vítězem ANO, a to je pro mě zklamání,“ řekl předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Dosavadní působení hnutí ANO v Praze podle něj zatím žádnou změnu a posun nepřineslo. Bohužel voliči si to musejí vyzkoušet v každém kraji asi zvlášť, konstatoval.

Piráti očekávali ve volbách větší úspěch, řekl předseda Ivan Bartoš. Uspěli ve třech krajích, kde působí aktivně. Hranice si ale stanovili ve čtyřech.

Poslanec Úsvitu Marek Černoch považuje dosavadní výsledek Úsvitu-Národní koalice ve volbách za neúspěch, z kterého je třeba se ponaučit.

Ve Středočeském kraji zvítězilo hnutí ANO, které překročilo dvacetiprocentní hranici. Na druhém místě se nachází Starostové a nezávislí, kteří přesáhli osmnáct procent. Necelých čtrnáct procent hlasů získala ČSSD. K třinácti procentům se dostala ODS, komunisté jsou na deseti. Přes pět procent se dostali ještě kandidáti TOP 09. Více o výsledcích voleb ve Středočeském kraji.

V Jihočeském kraji získala přes 22 procent hlasů ČSSD následovaná hnutím ANO s necelými 18 procenty hlasů. ODS šla přes dvanáct procent a KSČM je na deseti procentech. Přes pět procent se dostaly i PRO JIŽNÍ ČECHY - Starostové, HOPB a TOP 09, dále KDU-ČSL a také JIHOČEŠI 2012. Více o výsledcích voleb v Jihočeském kraji.

V Plzeňském kraji se hnutí ANO dostalo přes 21 procent, ČSSD má přes 17 procent, ODS přes čtrnáct procent a komunisté necelých dvanáct procent. Přes pět procent vykazují Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků, dále TOP 09, Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů a také Koalice pro Plzeňský kraj - KDU-ČSL, Strana zelených a hnutí Nestraníci. Více o výsledcích voleb v Plzeňském kraji.

V Karlovarském kraji má hnutí ANO skoro 23 procent hlasů. S odstupem na druhém místě jsou sociální demokraté s necelými čtrnácti procenty, za nimi jsou komunisté s necelými dvanácti procenty. Na deset procent se dostalo uskupení STAN s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09. Přes pět procent se pak dostali kandidáti ODS, HNUTÍ NEZÁVISLÝCH ZA HARMONICKÝ ROZVOJ OBCÍ A MĚST, Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů a také Česká pirátská strana. Více o výsledcích voleb v Karlovarském kraji.

V Ústeckém kraji má necelou čtvrtinu hlasů hnutí ANO, na druhém místě je vítěz posledních zdejších krajských voleb KSČM, která má necelých 16 procent, a následuje ČSSD s necelými 12 procenty. Přes pět procent se dostaly jak ODS, tak Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů. Více o výsledcích voleb v Ústeckém kraji.

V Libereckém kraji zopakoval triumf vítěz posledních voleb Starostové pro Liberecký kraj, kteří získali přes třicet procent hlasů. Na druhém místě je hnutí ANO se sedmnácti procenty. Následuje KSČM a ČSSD, obě strany se zhruba osmi procenty. Necelých osm procent získala ODS, přes pět procent má ZMĚNA PRO LIBERECKÝ KRAJ a Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů. Více o výsledcích voleb v Libereckém kraji.

V Královéhradeckém kraji získalo zhruba čtvrtinu hlasů ANO. ČSSD na druhém místě je na třinácti procentech. Třetí pozici drží ODS s necelými deseti procenty. Těsně za ní je Koalice pro Královéhradecký kraj - KDU-ČSL - Hradecký demokratický klub - Volba pro město, také s necelými deseti procenty. Přes devět procent se pak dostala i KSČM. Téměř devět procent získalo uskupení STAROSTOVÉ A VÝCHODOČEŠI. Necelých osm procent má TOP 09. Pětiprocentní hranici přeskočily uskupení Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů a také SNK a Piráti a Strana zelených + Změna pro Královéhradecký kraj. Více o výsledcích voleb v Královéhradeckém kraji

V Pardubickém kraji se ANO dostalo na 19 procent, za ním je s osmnácti procenty ČSSD a s necelými šestnácti procenty Koalice pro Pardubický kraj. Pod deseti procenty jsou ODS, KSČM a STAN. Více o výsledcích voleb v Pardubickém kraji.

Na Vysočině zvítězila ČSSD s více než 19 procenty hlasů, druhé je ANO se sedmnácti procenty, za nimi je KDU-ČSL s více než třinácti procenty. KSČM má přes jedenáct procent. Pod deseti procenty jsou ODS, Starostové PRO VYSOČINU a také Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů. Více o výsledcích voleb v Kraji Vysočina.

V Jihomoravském kraji získalo ANO téměř 21 procent hlasů. Na druhé místo vystoupali lidovci s necelými šestnácti procenty, za nimi je ČSSD s více než 15 procenty. KSČM získala skoro deset procent. Přes pět procent se dostaly ještě uskupení a strany ODS, TOP 09 s podporou starostů a „Žít Brno“, Starostové pro Jižní Moravu, Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů a také Zelení a Piráti. Více o výsledcích voleb v Jihomoravském kraji.

V Olomouckém kraji dosáhlo hnutí ANO na více než 23 procent hlasů, ČSSD je na necelých čtrnácti procentech, KSČM má skoro dvanáct procent a Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty má zhruba jedenáct procent. Mezi pěti a deseti procenty se nachází ještě Starostové ProOlomoucký kraj, ODS a také Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů. Více o výsledcích voleb v Olomouckém kraji.

Ve Zlínském kraji zvítězila KDU-ČSL s necelými 23 procenty hlasů. Na druhém místě je hnutí ANO s více než patnácti procenty. Následuje ČSSD se zhruba dvanácti procenty a STAN s jedenácti procenty. Mezi pěti a deseti procenty získaly ještě strany a uskupení KSČM, Svobodní a Soukromníci, ODS a také Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD). Více o výsledcích voleb ve Zlínském kraji.

V Moravskoslezském kraji získalo hnutí ANO přes čtvrtinu hlasů. ČSSD má přes šestnáct procent, KSČM má přes jedenáct procent a KDU-ČSL dosáhla deseti procent. Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů i ODS získaly okolo sedmi procent. Více o výsledcích voleb v Moravskoslezském kraji. 

ČSSD obhajovala největší počet mandátů

Aktuální volby rozhodnou, jak se změní rozdělení sil v krajích. Největší počet mandátů v krajích obhajovala ČSSD, která v roce 2012 zvítězila v devíti krajích. Druhou nejúspěšnější stranou tehdy byli komunisté, kteří zvítězili ve dvou regionech – Karlovarském a Ústeckém.

V Plzeňském kraji před čtyřmi roky měli nejlepší výsledek občanští demokraté, kteří napříč kraji dosáhli na 102 mandátů. Navzdory velkým, celostátním stranám pak v Libereckém kraji získali nejvyšší počet hlasů Starostové pro Liberecký kraj, v zastupitelstvu získali třináct křesel. Desítky mandátů pak měli v součtu všech krajů lidovci, kteří často kandidovali v různých koalicích, a TOP 09 + STAN.

Podle průzkumu agentury Median pro ČT s 2137 respondenty byl nyní největší požadavek na změnu ve vedení kraje v Královéhradeckém regionu, kde je zapotřebí podle 59 procent respondentů. Minimálně polovina lidí chce změnu také v Jihomoravském, Středočeském a Libereckém kraji. Nejmenší zájem na obměně krajského vedení je v Pardubickém, Plzeňském nebo Karlovarském kraji.

Požadavek změny vedení kraje
Zdroj: Median

Výsledky voleb má v pondělí projednat Státní volební komise, řekla Hana Malá z ministerstva vnitra. Krajské výsledky pak získají oficiální podobu v úterý 11. října. Od středy 12. října tak začne plynout desetidenní lhůta, v níž bude možné zpochybnit platnost výsledků krajských voleb u krajských správních soudů.