ANO ovládlo první kolo senátních voleb. ČSSD přijde nejméně o čtyři senátory

První kolo voleb do Senátu dopadlo nejlépe pro hnutí ANO. Jeho kandidáti postoupili do druhého kola ve 14 obvodech. Úspěšní byli i adepti lidovců, kteří dál míří v osmi obvodech. Navíc uspěli i čtyři další kandidáti, které podporovala KDU-ČSL v koalicích. Osm postupujících má ČSSD, která ale obhajovala dvanáct mandátů. ODS zabojuje v pěti (jednou v koalici). Čtyři želízka v ohni má STAN (jednou v koalici se Starosty pro Liberecký kraj), další tři pak koalice TOP 09 a STAN. Žádný z kandidátů nepřekročil hranici 50 procent nutnou pro zvolení už v prvním kole. O složení Senátu tak rozhodne druhé kolo 14. a 15. října.

Hnutí ANO může v horní komoře výrazně posílit. Nyní má čtyři senátory, do druhého kola ale míří čtrnáct kandidátů. ANO tak může být druhou nejsilnější frakcí v horní komoře místo ODS, která má naději obhájit pět z osmi mandátů, a mít tak maximálně 11 senátorů.  

Nejsilnější bez ohledu na výsledek voleb ale dál zůstávají sociální demokraté. V klubu mají 23 členů, kteří mandát obhajovat nemuseli. Už teď je ale jisté, že ČSSD ztratí. Vítězství obhajovala ve 12 obvodech a dál postoupila jen v osmi. Mnohde neprošli i její favorizovaní kandidáti. 

Šanci být druhým nejsilnějším klubem má vedle ANO i senátorská frakce KDU-ČSL, z níž obhajují mandáty tři z jejích 11 členů včetně místopředsedkyně Senátu Miluše Horské (za Nestraníky). Předseda strany Pavel Bělobrádek označil výsledky voleb za poměrně nadějné. Věří, že strana svůj senátní klub posílí. 

Vládní koalice bude mít v Senátu většinu

Vládní koalice si každopádně díky vzájemným duelům svých kandidátů udrží v Senátu většinu. ČSSD, ANO a KDU-ČSL budou mít dohromady k dispozici minimálně 42 hlasů.

Šestičlenný klub Starostů obhajoval pouze jeden mandát. Podle předsedy Petra Gazdíka výsledky STAN předčily jeho očekávání. Do druhého kola senátních voleb postupuje sedm kandidátů, na jejichž nominaci se Starostové podíleli. Tři z nich jsou z TOP 09. V obnoveném společném klubu by tak mohlo být až 12 senátorů.

On-line přenos

Volby 2016

  • 23:40

    Volební on-line přenos webu ČT24 končí. Děkujeme vám za pozornost. Výsledkům krajských voleb a prvního kola senátních voleb se bude zpravodajství ČT24 i jejího webu věnovat i v příštích dnech.

  • 23:37

    V prvním kole senátních voleb nepostoupil nikdo přímo do Senátu. Kdo usedne do 27 křesel v horní komoře, tak rozhodne ve všech případech až druhé kolo. Nejvíce kandidátů bude mít ve druhém kole hnutí ANO (14), o druhé místo se dělí ČSSD a KDU-ČSL (po osmi).

  • 23:35

    V krajských volbách letos zvítězilo hnutí ANO v devíti krajích. ČSSD, která ve většině regionů obhajovala hejtmanské posty, ovládla dva kraje a po jednom ovládli Starostové pro Liberecký kraj a KDU-ČSL. Minulé úspěchy neobhájila KSČM ani ODS.

Komunisté žádný mandát neobhajovali, do druhého kola se dostal jeden jejich kandidát. Strana zelených má ve finále kromě Petra Orla na Novojičínsku i společného kandidáta s ČSSD – filozofa Václava Bělohradského v Praze 6. Kandidáti protiimigračních stran se neprosadili. Propadla také Strana práv občanů. Největší počet hlasů v prvním kole získal starosta Chrastavy Michael Canov z SLK (18 698), nejméně na postup potřeboval hokejista Jiří Šlégr za ČSSD (3644).

Šanci obhájit má 14 senátorů

O znovuzvolení se ucházely dvě třetiny z 27 senátorů, kterým končí dosavadní mandát. Šanci obhájit funkci jich bude mít 14 včetně místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD), místopředsedkyně Senátu Miluše Horské z klubu KDU-ČSL, místopředsedy ODS Miloše Vystrčila nebo šéfů lidoveckého klubu Petra Šilara a klubu Starostů Jana Horníka.  

Na Praze 10 post neobhájila Ivana Cabrnochová (SZ). Senátorem za tento obvod bude buď Renata Chmelová (za KDU-ČSL), nebo Jiří Holubář (za TOP 09). Ve volbách naopak propadl hudebník Felix Slováček, který skončil předposlední a získal jen 207 hlasů. 

Exšéf Sazky Hušák nedostal ani procento

V Praze 11 postoupila do druhého kola bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) společně s Ladislavem Kosem (Hnutí pro Prahu 11). Současný senátor Milan Pešák (ODS) mandát neobhajoval. V Praze 6 se v druhém kole utkají ředitel gymnázia Jiří Růžička za TOP 09 a filozof Václav Bělohradský za Koalici SZ a ČSSD. Exšéf Sazky Aleš Hušák skončil na posledním místě a nedostal ani procento hlasů. Tanečník Vlastimil Harapes (za ANO) skončil čtvrtý. 

V Brně se utkají zástupci vládní koalice. Obhajující senátor Jan Žaloudík (za ČSSD) změří síly se zastupitelem Brna Pavlem Staňkem (ANO), který ho v prvním kole porazil. V dalším brněnském obvodě se v druhém kole potká senátor Stanislav Juránek (KDU-ČSL) a Jiří Dušek (za ANO), který také Juránka v prvním kole porazil.

Škromach skončil druhý za Hubáčkovou

Překvapivé jsou výsledky v Hodoníně. O senátorské křeslo se utká obhajující Zdeněk Škromach (ČSSD), kterého ale v prvním kole přeskočila Anna Hubáčková, kandidující za KDU-ČSL. Škromach přičetl druhé místo tomu, že ho média měla za jistého vítěze. Hubáčková chystá intenzivní finále kampaně.

Zdeněk Škromach
Zdroj: ČT24/isifa/Lidové noviny/ONDREJ NEMEC

Nečekaným výsledkem skončily i volby v obvodu Frýdek-Místek, kde neobhájil mandát dosavadní senátor Petr Gawlas (ČSSD). Skončil dokonce až na čtvrtém místě. Z první pozice naopak přesvědčivě postoupil zmocněnec vlády Jiří Cieńciała (za OBČANÉ SPOLU – NEZÁVISLÍ), který dostal přes 46 procent hlasů. O křeslo se utká s Pavlou Golasowskou (KDU-ČSL). 

Zklamáním je pro ČSSD i výsledek v Olomouci, kde přišla o dosavadního senátora Martina Tesaříka. O křeslo za Olomoucko se místo něj utkají lékaři Lumír Kantor (za KDU-ČSL) a Milan Brázdil (ANO). 

Za Bruntálsko vystřídá v Senátu bývalého hejtmana Jaroslava Palase buď ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec (ANO), nebo podnikatel Ladislav Sekanina (KSČM). Návrat do vysoké politiky nevyšel předsedovi republikánů Miroslavu Sládkovi. Získal jen tři procenta hlasů. Palas na senátora znovu nekandidoval.

Janáčková se pokusí vrátit, Vitásková propadla

Bývalá senátorka Liana Janáčková (Nezávislí) svede v Ostravě boj o návrat do horní komory. V druhém kole se utká s ředitelem moravskoslezských hasičů Zdeňkem Nytrou (NZ). Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková (za Úsvit) skončila až na čtvrtém místě. Dosavadní senátor Antonín Maštalíř (ČSSD) znovu nekandidoval.   

obrázek
Zdroj: ČT24

Senátorka Alena Dernerová za Severočechy.cz, jejíž kandidatura byla kvůli sporům uvnitř hnutí ohrožena, může obhájit mandát na Mostecku. Do druhého kola půjde s hokejistou Jiřím Šlégrem (ČSSD). Za Severočechy uspěl v Ústí nad Labem i senátor Jaroslav Doubrava, který bude soupeřit o křeslo s Františkem Holešovským (za ANO). 

Liberec po letech svrchované vlády opouští Přemysl Sobotka (ODS), který už letos znovu nekandidoval. Ve funkci ho nahradí buď starosta Chrastavy Michael Canov (SLK), který v prvním kole získal přes 45 procent hlasů, nebo Marek Vávra (za ANO).

Do Senátu se může dostat Chaloupek nebo Váňa

Plzeň bude v Senátu zastupovat producent večerníčků Václav Chaloupek (OPAT), nebo nadále Dagmar Terelmešová z ČSSD. Do horní komory se může dostat za Karlovy Vary také žokej Josef Váňa (ANO), který změří síly s vítězem prvního kola Janem Horníkem (STAN).  

Režisér Václav Chaloupek s novými kamarády
Zdroj: ČT

K funkci ministra průmyslu může získat i senátorský post Jan Mládek (ČSSD). Na Táborsku ve vyrovnaném souboji postoupil do druhého kola společně s nestraníkem za ANO Jaroslavem Větrovským. Naprosto naopak propadl antiislamista Martin Konvička, který kandidoval jako člen Alternativy pro Českou republiku. Z osmi kandidátů byl se ziskem 8,07 procenta hlasů předposlední. 

I když v krajských volbách ovládla jižní Čechy ČSSD, v Českém Krumlově zvítězil v prvním kole voleb do horní komory senátor Tomáš Jirsa (ODS). V druhém kole mu bude soupeřem Jindřich Florián (ČSSD).

Druhé kolo bude 14. a 15. října

Do Senátu se volí většinovým volebním systémem. Pokud v prvním kole nezíská žádný kandidát v daném obvodě více než 50 procent hlasů, rozhodne se mezi dvěma nejúspěšnějšími v kole druhém. V případě rovnosti hlasů rozhodne los. Druhé kolo se koná v pátek 14. a v sobotu 15. října. 

Senát je spolu se sněmovnou základním prvkem legislativního procesu. Poslancům může zákon vrátit nebo ho přímo zamítnout, sněmovně pak ale stačí nadpoloviční většina hlasů, aby zákon prosadila. Existují ale výjimky, kdy zákon musejí schválit obě komory.

Tou nejdůležitější je volební zákon. Také v případě ústavních zákonů je potřebný souhlas obou komor. Senát ale, na rozdíl od sněmovny, nemůže prezident rozpustit, a proto v případě parlamentních krizí zůstává jediným orgánem, který může přijímat zákonná opatření. Poprvé a zatím naposledy se tak stalo v roce 2013.

Senátorů je 81, musí jim být více než 40 let a jejich mandát je šestiletý. Každé dva roky se třetina Senátu obměňuje. Letos přišlo k prvnímu kolu senátních voleb 33,54 procenta voličů. Nejvyšší volební účast v rámci senátních obvodů zaznamenali volební komisaři v brněnském obvodu 58, a to 39,9 procenta, nejmenší účast byla naopak na Mostecku – 25,81 procenta.

Události: Rozložení sil v Senátu (zdroj: ČT24)