ČSSD již potřetí vyhrála krajské volby na Vysočině. Komunisté z druhého místa propadli na čtvrté

Sociální demokraté obhájili svůj post ve vedení Kraje Vysočina. ČSSD zde získala po sečtení 99,74 procenta hlasů pětinu voličů a vyhrála již třetí krajské volby v řadě. Druhé na Vysočině skončilo hnutí ANO s necelými 17 procenty hlasů. Třetí stranou, které dalo hlas nejvíce voličů, je KDU-ČSL. Volební účast dosáhla na Vysočině 37,32 procenta.

ČSSD se na Vysočině podařilo zopakovat své vítězství v krajských volbách. Straně se ale podařilo obhájit jen jedenáct mandátů z původních sedmnácti. Nejvíce preferenčních hlasů získal od voličů současný hejtman kraje a lídr kandidátky Jiří Běhounek. 

„Je to pro mě satisfakce, nesmírně mě to těší. Děkuji všem voličům, kteří mi preferenční hlas dali,“ komentoval své vítězství. „Budeme jednat se všemi stranami, které se dostanou do zastupitelstva kraje Vysočina, “ dodal Běhounek. Nevylučuje ani spolupráci s hnutím ANO. 

Hnutí ANO 2011 získalo devět mandátů. Se 17 procenty hlasů tak v kraji skončilo na druhém místě. Třetí nejsilnější stranou Vysočiny je po sečtení hlasů KDU-ČSL se 13 procenty hlasů a sedmi mandáty. O pět mandátů přišli komunisté, kteří doposud spolu s ČSSD kraj vedli. S jedenácti procenty hlasů tak propadli na čtvrtou pozici.

Lídr lidovců Jaromír Kalina je s výsledkem své strany ve volbách spokojený a propad KSČM uvítal. „Jsem rád, že v kraji nebude pokračovat oranžovo-červená koalice,“ řekl. „Určitě nebudeme v koalici s Okamurou a komunisty. Neměl bych problém ani skončit v opozici,“ dodal.

Občanští demokraté dopadli obdobně jako v minulých krajských volbách. Hlasovalo pro ně sice jen devět procent voličů, což je o procento méně než v roce 2012, ale svých pět mandátů ODS obhájila. Nejvíce preferenčních hlasů dostal Miloš Vystrčil. Senátor a krajský zastupitel kandidoval z osmého místa.

Po šesti procentech hlasů získali Starostové PRO VYSOČINU a Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů.

V Kraji Vysočina letos kandidovalo celkem 21 stran, sdružení a hnutí. Před čtyřmi lety bylo kandidujících subjektů o tři méně. ČSSD tehdy od voličů získala téměř třicet procent hlasů, druzí skončili komunisté, za nimi lidovci a ODS.

Vítězství se v letošních volbách podařilo ČSSD obhájit jen ve dvou krajích – kromě Kraje Vysočina ještě v Jihočeském kraji.