Obvinění libereckému hejtmanovi Půtovi neuškodilo. Jeho Starostové v kraji s přehledem vyhráli

Starostové pro Liberecký kraj obhájili své volební vítězství z roku 2012. Voliče neodradilo, že jejich volební lídr a dosavadní hejtman Martin Půta čelí obvinění z korupce. Půta získal i nejvíc preferenčních hlasů a už zahájil vyjednávání s ANO, ČSSD a ODS.

Liberecko je tak jedním ze čtyř krajů, kde letos nevyhrálo hnutí ANO. Starostové pro Liberecký kraj (SLK) tam zvítězili s 32 procenty hlasů, druhé hnutí ANO volilo 17 procent lidí a třetí komunisty osm procent, stejně jako čtvrtou ČSSD a pátou ODS. V zastupitelstvu zasedne ještě Změna pro Liberecký kraj a koalice SPDSPO.

SLK tak potvrdili roli favorita, kterou jim přisuzovaly předvolební průzkumy. Oproti volbám z roku 2012 si navíc ještě polepší a nově budou mít osmnáct členů zastupitelstva, o pět víc než dosud. Jednička jejich kandidátky a hejtman Martin Půta posbíral i nejvyšší počet preferenčních hlasů, přes dvacet procent.

SLK zvítězili mimo jiné i v nejmenší obci v Libereckém kraji, Rakousech na Semilsku. Ze 74 obyvatel tam přišlo k volbám 39 lidí a pro SLK jich hlasovalo přes šedesát procent.

Půta byl výsledkem překvapen. „Že vyhrajeme jsem věřil, ale že takhle hodně jsem teda nečekal,“ reagoval hejtman. Přestože se nabízí vytvoření koalice s druhým ANO, není Půta jen dvoučlenné koalici právě nakloněn, i když by v 45členném zastupitelstvu měla pohodlnou většinu 27 hlasů.

„I na základě zkušeností z minulého volebního období chceme vytvořit širokou koalici, která nebude vydíratelná jedním, dvěma nebo třemi hlasy, rádi bychom, aby nebyla jen dvoučlenná,“ řekl. Vyjednává proto s ANO, ČSSD i ODS.

Lídr kandidátky SLK Martin Půta k výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

Propad komunistů a Změny

Výrazně si pohoršili třetí komunisté Stanislava Mackovíka, kteří přišli o šest mandátů, stejně jako šestá Změna Zuzany Kocumové. Pro Změnu je porážka o to trpčí, že po volbách v roce 2012 byla třetí a byla členem krajské koalice. Po rozkolu v roce 2014 se klub rozštěpil a v nové koalici zůstalo se SLK a ČSSD jen sedm z deseti zastupitelů Změny.

Druhé hnutí ANO v čele s Jitkou Volfovou bude mít ve vedení kraje devět zástupců a čtvrtá ČSSD, kterou vede Pavel Svoboda, čtyři, stejně jako pátá ODS Dana Ramzera. Sedmá koalice SPDSPO v čele s Radovanem Víchem získala dva mandáty.

Jeden z kandidátů podal trestní oznámení

Průběh voleb byl klidný, jeden z kandidátů do zastupitelstva však podal trestní oznámení. Tvrdí, že nedal souhlas ke své kandidatuře ani nepodepsal prohlášení kandidáta. Policie zahájila vyšetřování pro podezření z maření přípravy a průběhu voleb a referenda a také z neoprávněného nakládání s osobními údaji.

„Neznámému pachateli za to hrozí až tříleté vězení,“ řekla krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Na výsledek krajských voleb to však vliv nemělo. „Uskupení, za které kandidoval, se do zastupitelstva vůbec nedostalo,“ uvedla vedoucí krajského oddělení voleb Pavlína Kroupová. O koho šlo, však s ohledem na vyšetřování sdělit nesměla.