Ve Zlínském kraji jako jediném zvítězili lidovci v čele s Jiřím Čunkem

KDU-ČSL ovládla Zlínský kraj. V krajských volbách měla naposledy takový úspěch před dvanácti lety v Jihomoravském kraji. Z celkem 45 volených zastupitelů získává 12 mandátů. Následuje hnutí ANO 2011 s osmi mandáty. ČSSD, která v kraji dosud vládla, ztratila a je s šesti mandáty až na třetím místě. Volební účast ve Zlínském kraji je  38,5 procent.

Už hodinu a půl po uzavření volebních místností získal na Zlínsku přes 35 procent preferenčních hlasů Jiří Čunek, lídr kandidátky KDU-ČSL. Ve chvíli, kdy bylo sečteno 10,8 procenta volebních okrsků, vyskočilo jeho skóre na 2268 přednostních hlasů. Takové číslo je mimořádné i v celorepublikovém měřítku.

Lidovci ve Zlínském kraji uspěli podle Jiřího Čunka díky dobře obsazené kandidátce. „Jednání o koalici by mohlo začít již dnes. Budeme jednat se stranami podle jejich pořadí ve volbách,“ řekl  Jiří Čunek. KDU-ČSL vyhrála volby v některém z krajů po dvanácti letech , naposledy zvítězila v roce 2004 v Jihomoravském kraji.

Navrátil: Čunek je fenomén

Sociální demokracie skončila až třetí za hnutím ANO. ČSSD oproti roku 2012 ztratila přes devět procent hlasů a neobhájila 12 mandátů. Lídra strany Petra Navrátila výsledek zklamal. „Je vidět, že pan Čunek je fenomén a že lidé chtěli určitou změnu a možná větší dynamiku,“ řekl Petr Navrátil

Lidovci v minulých krajských volbách v roce 2012 byli druzí, získali deset mandátů, skončili ale v opozici. Koalici tehdy vytvořili vítězní sociální demokraté  s komunisty a Stranou práv občanů. V opozici byli s lidovci i ODS a STAN/TOP 09, kteří měli po pěti zastupitelích.

Sociální demokraté čekali vyrovnanější výsledky. „Čekali jsme, že 12 mandátů, které jsme měli, neobhájíme. Ale předpokládal jsem, že osm by v silné konkurenci, bylo reálných,“ počítal Petr Navrátil. „Určité překvapení je pro mě zisk mandátů pro seskupení, za kterým je pan Okamura. Na druhé straně ani masivní kampaň Strany práv občanů (SPO) nezabrala,“ doplnil Petr Navrátil.

Neuspěli ani „muži z Hradu“

ČSSD byla dosud v koalici s KSČM a SPO. KSČM ztratila téměř osm procent hlasů a ve volbách skončila pátá. SPO ziskem 2,21 procenta hlasů se do zastupitelstva vůbec nedostala.„ Muži z Hradu“, lídr Strany práv občanů Vladimír Kruliš, zástupce ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky, Vratislav Mynář, vedoucí kanceláře prezidenta, a Martin Nejedlý, poradce prezidenta, příliš úspěšní nebyli ani při sbírání preferenčních hlasů. 

Stranu práv občanů ve Zlínském kraji výsledek krajských voleb zklamal. „Čekali jsme, že se přes pět procent dostaneme,“ řekl končící náměstek hejtmana pro zdravotnictví a dvojka kandidátky strany Lubomír Nečas. Straně podle něj uškodilo, že na kandidátce kvůli věku a zdravotním potížím už nebyl senátor František Čuba, který SPO v minulých volbách v roce 2012 pomohl k výsledku 7,21 procenta a ke čtyřem mandátům.

V zastupitelstvu usednou i čtyři zástupci koalice Soukromníků a Svobodných a dva zastupitelé za hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD). Právě s SPD SPO utvořila ve většině krajů koalici, která se dostala do většiny zastupitelstev. „Ve Zlínském kraji byla úplně jiná výchozí pozice, tady jsme byli ve vládě,“ obhajoval rozhodnutí kandidovat samostatně lídr SPO v kraji Vladimír Kruliš. Podle něj lidé toužili po změně. Odmítl, že by se negativně projevilo to, že na kandidátce byli zaměstnanci Hradu.

Podle lídra ANO Petra Navrátila propad všech stran koalice není způsoben její špatnou prací na hejtmanství. Na výsledku se podle něj projevila celostátní politika a také touha voličů po změně. ČSSD vedla Zlínský kraj dvě předchozí období.

Končící hejtman Stanislav Mišák se rozhodl nejít do voleb jako lídr a letos kandidoval až jako devátý. Ze sociálních demokratů získal jasně nejvíc, asi 3500 preferenčních hlasů.

Sociální demokraté, ANO i ODS chtějí jednat o koalici

Sociální demokraté jsou podle Petra Navrátila přes propad podpory připraveni jednat o koalici. „Bude záležet na vítězi, jak se rozhodne. Jsme ve hře o koalici a stojíme o ni,“ míní dosluhující radní pro školství Petr Navrátil.

„Není to pozice, ze které by se nedalo vyjednávat. ČSSD je připravena jednat se všemi subjekty, které se dostaly do zastupitelstva,“ dodala krajská předsedkyně strany Milena Kovaříková.

Poslankyně a lídryně hnutí ANO ve Zlínském kraji Margita Balaštíková čekala menší odstup za vítěznými lidovci. S druhým místem je ale spokojena. ANO kandidovalo v krajských volbách poprvé. 

„Už z volebních komisí jsme měli zprávy o tom, že většinou chodí volit starší občané, často voliči KDU-ČSL. Hlasy nám v některých městech pobrali i místní patrioti,“ hodnotila volby Balaštíková. Hnutí má podle ní zájem účastnit se krajské koalice. „Vítěz voleb je jasný, čekáme na kroky z jejich strany. Průnik programů tam je,“ míní poslankyně.

ODS v krajských volbách ve Zlínském kraji získala podle lídra, vlčnovského starosty Jana Pijáčka, maximum možného. „Je to slušný výsledek,“ řekl Jan Pijáček. Strana získala tři křesla zastupitelů, v roce 2012 jich měla pět. Podle Pijáčka ODS přišla o dva mandáty kvůli tomu, že se ve volbách prosadily nové subjekty, hlavně hnutí ANO a koalice Soukromníků a Svobodných. „Neočekával jsem také, že se do zastupitelstva dostanou zástupci hnutí Tomia Okamury,“ poznamenal starosta Vlčnova. Podle něj nižší volební účast prospěla lidovcům, kteří volby vyhráli.

ODS skončila ve volbách až sedmá a bude čekat, jestli je silnější strany osloví k případným koaličním jednáním. „Nejsme ti, kdo povedou vyjednávání. Jsme ale připraveni jednat a podílet se na vedení kraje,“ uzavřel Jan Pijáček.

Před otevřením volebních místností ve Zlínském kraji musela volební komise zaslat do všech 685 volebních okrsků šest oznámení o změně. Čtyři kandidáti odstoupili a Ivo Valenta, lídr koalice Svobodní a Soukromníci, se přestěhoval do Zlína. Na vytištěných volebních lístcích je stále ještě informace, že má trvalé bydliště v Monte Carlu. Strana Iva Valenty se nakonec umístila na pátém místě s 8,45 procenty a čtyřmi mandáty.