Sociální demokraté ztratili i Jihomoravský kraj. Propadli se až na třetí místo

I na jihu Moravy zvítězilo hnutí ANO 2011. S necelými 21 procenty hlasů získalo v 65členném zastupitelstvu 15 mandátů. Sociální demokraté Michala Haška se propadli až na třetí místo. O druhé sváděli těsný souboj s lidovci. Obě strany mají po 11 mandátech. Volební účast je v Jihomoravském kraji 36,84 procent.

ČSSD ztratila Jihomoravský kraj. Michal Hašek prohrál souboj s vítězným hnutím ANO i s lidovci, kteří sociální demokraty nakonec velmi těsně předstihli. ČSSD tak v pořadí čtvrté vítězství na jihu Moravy nezíská, přesto se Michal Hašek za výsledek nestydí. 

„Člověk musí umět vyhrát, ale taky přijmout i to, že není první na bedně. Za náš volební výsledek se nestydím a jsem rád, že lidé volili ČSSD, přestože to bylo méně, než bychom si přáli,“  řekl dosavadní hejtman.

I v jednáních o koalici budou sociální demokraté proti privatizaci nemocnic

„Opuštění pozice hejtmana pro mě neznamená, že končím v politice,“ prohlásil Michal Hašek. Dál zůstává v politice i členem ČSSD. Pro sociální demokraty chce jako člen vyjednávacího týmu domluvit maximum.

Priority strany chce prosazovat i v koaličních jednáních. „Budeme ostře vystupovat proti privatizaci zdravotnictví a dopravy. Budeme trvat na tom, aby měl Jihomoravský kraj prioritu vědu, výzkum a inovace,“ řekl Hašek.

Vítězi voleb, hnutí Ano, Michal Hašek na dálku pogratuloval. Poukázal přitom na převahu hnutí ANO nejen na jižní Moravě, ale v celé České republice. „Když se podíváme na volební výsledky, lidé nejspíš uvěřili tomu, že je Andrej Babiš levicová změna. Já si to nemyslím, ale respektuji vůli voličů,“ řekl Hašek. Sociální demokraté nejen v kraji, ale v celorepublikovém měřítku budou podle něj výsledky voleb ještě analyzovat a vyhodnocovat. 

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) k volbám (zdroj: ČT24)

Neexistující mluvčí, schůzka v Lánech a Noční vlci

Obliba Michala Haška mezi voliči klesla. V počtu preferenčních hlasů ho překonal Stanislav Juránek (KDU-ČSL), který jich v Jihomoravském kraji získal 14 269  a Roman Celý, který měl 9407 kroužků. Michal Hašek jich dostal 8103.

„Na ty poměry to považuji za solidní výsledek. Víc než osm tisíc lidí chce, abych zůstal v politice,“ řekl Hašek. Je přesvědčený, že svůj díl na jeho neúspěchu měla i kampaň majitele Student Agency Radima Jančury, který necelý týden před volbami nechal vyvěsit desítky billboardů s Haškovou fotografií a heslem „ Kdo lže, ten krade.“

Vylepenými hesly narážel na tři roky starou aféru hejtmana s lánskou schůzkou prezidenta Miloše Zemana, o které Hašek lhal, že se nekonala, a také na kauzu neexistující mluvčí. Kritiku politiků si v květnu Hašek vysloužil i za setkání s Putinovými Nočními vlky.

Šimek: Koalici s ČSSD si umíme představit, ale bez Haška

Nejvíc preferenčních hlasů ve vítězném hnutí ANO dostal v Jihomoravském kraji Petr Vokřál, pro kterého se vyjádřilo 3574 voličů. Brněnský primátor kandidoval na čtrnáctém místě. Lídr kandidátky ANO Bohumil Šimek získal jen 2851 hlasů.

Lídr jihomoravského hnutí ANO Bohumil Šimek si umí představit koalici s ČSSD, avšak bez jejího lídra a současného hejtmana Michala Haška. Hnutí bude jednat se všemi stranami, partnera k jednání však nevidí v koalici Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a Strany Práv Občanů.

„Máme výhrady k hnutí pana Okamury, takže bych tam nesměřoval naše kroky k dalšímu jednání. Vyslechneme ale i zastupitele za KSČM, které znám ze svého působení na kraji,“ řekl Bohumil Šimek.

Šimek na krajském úřadě vedl za Haškovy vlády kancelář hejtmanana, byl ale také bezpečnostním šéfem kraje. V současné době je ředitelem městské policie. 

Proti Michalu Haškovi se kromě ANO vymezila TOP 09 s Žít Brno a Strana zelených. Podle Bohumila Šimka je to možné chápat tak, že i mezi těmito stranami lze hledat koaliční partnery. „Strany se však oslovují navzájem a jednání budou dlouhá,“ dodal Šimek.

Pojezný: zastupitelstvo bude pestré, shoda se bude hledat obtížně

Jihomoravský lídr KSČM, která je na čtvrtém místě s 9,69 procenty a 7 mandáty, Ivo Pojezný míní, že složení zastupitelstva bude pestré a obtížně se bude hledat shoda. Do zastupitelstva se dostalo 9 subjektů.

Lídr jihomoravské KDU-ČSL Roman Celý nečekal, že volby vyhraje ANO před KDU-ČSL a minulým vítězem ČSSD.„Výhra hnutí ANO je nečekaná, protože volební průzkumy hovořily o něčem jiném. Druhé místo KDU-ČSL potvrdilo naši silnou pozici v kraji,“ uvedl.

Kandidátku vytvořili lidovci jinak než v minulosti. Namísto jednoho silného lídra vsadili na lokální kandidáty. Právě Celý vystřídal na pozici lídra Stanislava Juránka, který byl od roku 2000 hejtmanem dvě volební období a ve volbách získává jedny z nejvyšších podpor voličů vůbec. V letošních volbách dělal Juránek Celému dvojku a oba získali velký počet preferenčních hlasů.

Podle Romana Celého musí zahájit jednání o koalici vítěz voleb z hnutí ANO. „My jsme připraveni bavit se se všemi kromě KSČM,“ dodal. Za méně pravděpodobnou považuje také variantu, že by KDU-ČSL spolupracovala s SPD a SPO.

 V Zastávce u Brna, kde je zařízení pro uprchlíky, bodovala z protiimigračních uskupení pouze koalice Tomia Okamury SPD - SPO s 6,48 procenty hlasů. Další protiimigrační hnutí skončila pod jedním procentem. V obci zvítězili sociální demokraté s 25,27 procenty, na druhém místě je KSČM s 20 procenty a třetí ANO s necelými 18 procenty.