Hašek lhal o schůzce v Lánech. Zeman si to přál, říká Zimola

Praha – Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek přiznal, že bezprostředně po oznámení volebních výsledků navštívil prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Setkání s hlavou státu potvrdil i Jiří Zimola, Jeroným Tejc a Zdeněk Škromach. Všichni účastníci (s výjimkou Milana Chovance) přitom až dosud jednání se Zemanem vytrvale odmítali, sám Hašek ve včerejším Interview Daniely Drtinové zprávy o lánském jednání opakovaně označoval za fámu. Podle některých informací sociální demokraté se Zemanem jednali o odstranění předsedy strany Bohuslava Sobotky. A jak tvrdí Zimola, měl to být právě Zeman, kdo po aktérech schůzky žádal mlčenlivost.

Sociální demokraté Michal Hašek, Milan Chovanec, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola navštívili prezidenta republiky v sobotu večer ve chvíli, kdy předseda ČSSD Bohuslav Sobotka diskutoval s dalšími vítězi voleb v debatě ČT. Podle Lubomíra Zaorálka měl být na schůzce dohodnut plán o odchodu Bohuslava Sobotky z čela strany (čtěte víc) – k tomu ostatně předsedu následujícího dne vyzval jak Hašek, tak brněnský primátor Roman Onderka. Připojil se i Zeman sám, podle něhož má předseda strany vyvodit z nízkého volebního zisku osobní odpovědnost.

Všichni aktéři schůzky ovšem dosud jakékoli lánské jednání sveřepě odmítali. „Na schůzce jsme dali slovo panu prezidentovi, že o té schůzce prostě hovořit nebudeme, protože jsme měli oprávněnou obavu, že může být vykládaná jiným způsobem a že z ní můžou být vyvozovány úplně jiné závěry,“ vysvětluje tuto situaci jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Slovo ovšem porušil plzeňský hejtman Chovanec, který setkání na prezidentském zámku nepřímo potvrdil už včera, a dnes konstatoval, že si snad ostatní účastníci do čtvrtka, kdy čeká stranu zasedání grémia, rozvzpomenou (čtěte víc).

Média vzápětí jejich společné prohlášení skutečně obdržela. „Doposud jsme respektovali společnou dohodu všech účastníků, že o tomto standardním politickém setkání levicových politiků s levicovým prezidentem nad výsledkem voleb nebudeme veřejně hovořit,“ uvedli Hašek, Tejc, Škromach a Zimola. „Vzhledem k tomu, že jeden z účastníků tuto dohodu nedodržel, schůzku potvrzujeme. Kategoricky odmítáme jakoukoli interpretaci této schůzky jako údajné přípravy tzv. puče v ČSSD.“

Dnešní prohlášení Michala Haška:

Ke schůzce v Lánech dne 26. října 2013 uvádíme následující:

Praha, 30. října 2013 - Doposud jsme respektovali společnou dohodu všech účastníků, že o tomto standardním politickém setkání levicových politiků s levicovým prezidentem nad výsledkem voleb nebudeme veřejně hovořit. Vzhledem k tomu, že jeden z účastníků tuto dohodu nedodržel, schůzku potvrzujeme. Kategoricky odmítáme jakoukoli interpretaci této schůzky jako údajné přípravy tzv. puče v ČSSD.
Současně jsme připraveni učinit vše pro to, aby byla ČSSD úspěšná v nadcházejících povolebních vyjednáváních a sestavila stabilní a silnou vládu. Naším cílem je, aby vyjednávání o vládě a následnou případnou dohodu jednotně podpořilo všech 50 poslanců poslaneckého klubu.

Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc, Jiří Zimola

Včera Hašek lhal. Nyní se omlouvá, že nechtěl klamat veřejnost

Zdeněk Škromach citované vyjádření následně označil za „jasné stanovisko ke konspiračním teoriím šířeným v posledních dnech“. Místopředseda sociálních demokratů a rekordman ve sběru preferenčních hlasů Hašek přitom aktuálním prohlášením naprosto popřel svá včerejší vyjádření v Interview Daniely Drtinové -  zde totiž lánskou schůzku opakovaně odmítl jako konspirující fámu.

„Je to fáma. Údajná schůzka se neuskutečnila. Je to fáma,“ tvrdil. „V sobotu neprobíhala žádná komunikace s panem prezidentem, která by se týkala ČSSD nebo povolební situace.“ V doplňujícím prohlášení dnes uvedl, že podobně neveřejné schůzky jsou standardně součástí vrcholové politiky. „Mým cílem rozhodně nebylo klamat veřejnost, a jestli vznikl takovýto dojem, tak se omlouvám,“ napsal také.

Včerejší prohlášení Michala Haška:

  • Daniela Drtinová: Byl jste u prezidenta Miloše Zemana v Lánech v sobotu večer po volbách, když seděl předseda strany v televizním studiu?
  • Michal Hašek: To je nějaká fáma, která se šíří. Sociální demokracie je svébytná politická strana.
  • Daniela Drtinová: Na to se vás neptám. Ptám se vás na to, jestli jste byl u prezidenta Miloše Zemana?
  • Michal Hašek: Je to fáma.
  • Daniela Drtinová: Ta schůzka se neuskutečnila?
  • Michal Hašek: Údajná schůzka se neuskutečnila. Je to fáma. V sobotu večer se žádná schůzka s pane prezidentem neuskutečnila.
  • Daniela Drtinová: A telefonát?
  • Michal Hašek: V sobotu večer se žádná schůzka s panem prezidentem neuskutečnila. A každý, kdo zná Miloše Zemana, ví, že nevlastní mobilní telefon, takže jsme si nemohli ani zatelefonovat.
  • Daniela Drtinová: Takže jste se ani nepotkali ani jste spolu netelefonovali, vy jste vůbec s prezidentem Milošem Zemanem nemluvil?
  • Michal Hašek: V sobotu neprobíhala žádná komunikace s panem prezidentem, která by se týkala ČSSD nebo povolební situace.

Škromach: Nelhal jsem, protože jsem o tom vůbec nemluvil

Zdeněk Škromach má potom za to, že o schůzce nelhal – podle svých slov o ní totiž nemluvil vůbec. „Já jsem se k tomu nevyjadřoval. S Milošem Zemanem se scházím poměrně často a nevidím důvod, proč bych měl tajit, že se s ním sejdu. Nakonec na tom není nic zvláštního, když člověka zajímají názory pana prezidenta k povolební situaci,“ prohlásil. Ve vysílání ČT24 přitom otázkám na návštěvu Lán ještě předevčírem opakovaně uhýbal.

Pondělní vyjádření Zdeňka Škromacha:

  • Daniel Takáč: To, že jste po sečtení výsledků odjeli bez Bohuslava Sobotky do Lán, je také běžná situace?
  • Zdeněk Škromach: Já vám nerozumím.
  • Daniel Takáč: To, že jste po sečtení výsledků ještě v sobotu večer bez předsedy strany jeli k prezidentovi republiky do Lán, je taky běžný postup?
  • Zdeněk Škromach: Nemá smysl komentovat spekulace.
  • Daniel Takáč: Vy jste tedy nebyli v Lánech…
  • Zdeněk Škromach: Realita je taková, jakou vyjádřil orgán strany.
  • Daniel Takáč: Řekněte prosím jasně, byli jste, nebo nebyli v Lánech?
  • Zdeněk Škromach: Já… já tyhle spekulace nebudu komentovat.
  • Daniel Takáč: Pan Hašek nepřímo připustil, že jste v Lánech byli.
  • Zdeněk Škromach: Nekřičte na mě.
  • Daniel Takáč: Já na vás nekřičím, jen prosím o odpověď: Byli jste, nebo nebyli v Lánech?
  • Zdeněk Škromach: Já vás slyším. A řekl jsem vám, že se k tomu nebudu vyjadřovat.

Zimola neví, kdo ho pozval. Jednou je to Zeman, podruhé Hašek

Informace o lánském jednání se začaly politickým a mediálním prostorem šířit prakticky bezprostředně po volbách. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka (a ostatně i podle Bohuslava Sobotky) šlo o předem připravené jednání usilující o puč. Že schůze nebyla spontánní, nyní potvrdil i její účastník Zimola.

I on se ale – stejně jako Hašek – zamotává do svých vyjádření, protože současně tvrdí, že ho pozval prezident a statutární místopředseda. „Dostal jsem pozvání od prezidenta, jel jsem na schůzku s tím, že jedu k němu, a nevěděl jsem, jací další účastníci tam budou,“ prohlásil ve vysílání ČT24, aby vzápětí uvedl: „Na schůzku jsem dostal pozvání několik dní předem od kolegy Michala Haška.“

Vydáno pod