Falešná mluvčí, o které Hašek tvrdil, že ji nezná, dostávala statisíce. ČSSD chce vysvětlení

Opozice i spolustraníci z ČSSD budou chtít od jihomoravského hejtmana Michala Haška vysvětlení, komu a jak krajský úřad platí za propagaci. Reagují tak na nová odhalení v kauze neexistující mluvčí a zakázek pro agenturu, která je spojená s nepravomocně odsouzenou lobbistkou. Kraj jakékoliv pochybení odmítá.

Představit region v lepším světle, třeba dvěma pozitivními zprávami každý měsíc. To byl úkol agentury Profil najaté Jihomoravským krajem. Stejná agentura zřejmě vdechla život neexistující mluvčí Lucii Proutníkové.

Agentura Profil je podle Mladé fronty Dnes napojená na lobbistku Janu Mrencovou, nepravomocně odsouzenou dvouletou podmínkou za uplácení novináře. Spojitost potvrdila v úterý v rozhovoru pro Deník Referendum bývalá mluvčí kraje Denisa Kapitančiková s tím, že právě Jana Mrencová se za neexistující mluvčí několik let vydávala.

Podle Kapitančikové však agentura nedělala nic. „Museli jsme (z tiskového oddělení) s asi dvacetiminutovým předstihem zasílat vše nejdřív Mrencové, teprve pak všem ostatním. Přeposílala je pouze také novinářům, změnila vždycky podpis na Lucii Proutníkovou,“ popsala v rozhovoru bývalá mluvčí.

Podle smlouvy, kterou má Česká televize k dispozici, zaplatil kraj agentuře Profil za osm měsíců čtyři sta tisíc korun. Jednatel agentury Profil Miloš Skácel s Českou televizí komunikovat odmítl.

Okolnosti propagace kraje chce znát krajská opozice i Haškova domovská buňka ČSSD. „Rozhodl jsem se svolat na příští týden předsednictvo KVV, kde se budeme Michala Haška ptát na celou kauzu,“řekl předseda Krajského výkonného výboru ČSSD Roman Hanák. Okolnosti plnění smlouvy agentury Profil, například kompletní soupis článků, žádá Česká televize už od 19. července. Odpověď zatím nedorazila.

Žádnou Lucii Proutníkovou neznám. Řekl České televizi v červenci Michal Hašek (zdroj: ČT24)

Statisíce pro firmu, jejíž náplň práce není jasná, nejsou jediným problémem. Michal Hašek totiž několikrát opakoval, že žádnou Lucii Proutníkovou nezná. To podle Kapitančikové, která působila na úřadu do loňského července, není pravda. „Samozřejmě, že hejtman Hašek věděl, o koho jde,“ řekla.

Za Haška vystupovala „fiktivní mluvčí“ souběžně s oficiální mluvčí od roku 2010, naposledy v otázce církevních restitucí. Hejtman ještě koncem července tvrdil, že o tom nevěděl. „Já si myslím, že to je takové nedorozumění, které by měla především vysvětlit ona mediální agentura, která spolupracovala s Jihomoravským krajem,“ řekl tehdy Michal Hašek České televizi. 

Rozhovor s Denisou Kapitančikovou (zdroj: ČT24)
Je to kauza vyprodukovaná Babišovou MfD a s ohledem na to, že paní Kapitančíková pracuje na radnici Brno-střed (Žít Brno + ANO), považuji to celé za předvolební útok. Ve zbytku odkazuji na Krajský úřad JMK, neboť mám tento týden dovolenou a jsem pryč.
Michal Hašek
hejtman Jihomoravského kraje
  • Krajský úřad se důrazně ohrazuje proti výrokům bývalé zaměstnankyně Denisy Kapitančikové o smluvním vztahu Jihomoravského kraje a Producentského centra Profil a Marketingového centra Profil. Zaměstnanci Jihomoravského kraje při uzavírání smluv vždy dodržují právní předpisy ČR i vnitřní interní předpisy. Hospodaření kraje je pravidelně kontrolováno MF ČR a doposud nebyly shledány žádné závažné nedostatky. Jednotlivé výroky Denisy Kapitančikové podrobně zanalyzuje krajský úřad a po vyhodnocení zvážíme možnost právních kroků tam, kde by neodpovídaly výroky skutečnosti a mohly by poškozovat dobré jméno Jihomoravského kraje a jeho krajského úřadu.
  • Věra Vojáčková, ředitelka KrÚ JMK