Bývalá Haškova mluvčí: Hejtmanův úřad platil falešnou mluvčí. Za nic

Tiskové oddělení jihomoravského krajského úřadu několik let zveřejňovalo tisková prohlášení podepsaná Lucií Proutníkovou – jménem, které neexistuje. Na kauzu nedávno upozornila MF DNES. Hejtman Michal Hašek tvrdil, že nikoho takového nezná. Nyní se však rozhodla promluvit Denisa Kapitančiková, bývalá Haškova mluvčí, která na úřadu pracovala od dubna 2013 do loňského května. Podle ní se pod pseudonymem skrývá kontroverzní lobbistka a hejtman o tom věděl.

Denisa Kapitančiková v rozhovoru pro Deník Referendum uvedla, že za jménem Proutníková se skrývá lobbistka Jana Mrencová. Nechávala si tiskové zprávy z Haškova úřadu posílat v předstihu, vzápětí některé z nich přeposílala novinářům a podepisovala je pod pseudonymem Lucie Proutníková.

„Za tyto služby jí jen od 1. ledna do 30. června odbor kanceláře hejtmana zaplatil 200 tisíc korun. Za druhou polovinu roku dostala stejnou částku, tentokrát z odboru kanceláře ředitele,“ uvedla v rozhovoru Kapitančiková. „Dávali jí 400 tisíc de facto za nic,“ dodala.

Kapitančiková: Řekli mi, ať se neptám

Zvláštní praxe prý Kapitančikové od počátku vadila. „Šla jsem za hejtmanem a za ředitelkou krajského úřadu. Obou jsem se tehdy ptala, co to má znamenat. Proč to takto děláme… Oba mi odvětili, ať to neřeším. Samozřejmě jsem se jich také ptala, k čemu tam tedy jsem a proč mám něco posílat někomu do Mariánských Lázní, a ten to pak rozešle novinářům. Řekli mi, ať se na nic neptám. Ať to neřeším. Museli jsme zkrátka s asi dvacetiminutovým předstihem zasílat vše nejdřív Mrencové, teprve pak všem ostatním,“ popsala.

Michal Hašek ještě koncem července tvrdil, že netuší, kdo je Proutníková. „Stalo se historicky, že se objevují určité podvrhy,“ prohlásil podle MF DNES. Tentýž deník kontaktoval i Mrencovou. „Politiku už nedělám,“ vzkázala. V minulosti stála například za soutěží nejsympatičtějších mladých matek Missis a údajně udržuje kontakty s řadou vlivných politiků zejména z ČSSD. Chebský soud dal letos v dubnu Mrencové nepravomocnou podmínku za to, že za úplatek nabízela ovlivnění novinářů.

Mrencová rovněž se svým partnerem Milošem Skácelem vlastní Producentské centrum Profil – a u Skácela si podle deníku Hašek objednal marketingové služby před krajskými volbami. Hejtman ovšem tvrdí, že podnikatelku prakticky nezná.