Moravskoslezský kraj: ČSSD ztratila 10 mandátů a nejspíš i hejtmana. Lídr ANO chce rozbít dosavadní koalici

Hnutí ANO 2011, které v krajských volbách neobhajuje žádný mandát, jich v Moravskoslezském kraji získalo vůbec nejvíce - 22 z celkem 65 volených zastupitelů. Lídr hnutí v Moravskoslezském kraji Ivo Vondrák už prohlásil, že chce vést jednání o koalici s KDU-ČSL a ODS a prolomit dosavadní koalici ČSSD s KSČM. Mandáty by podle Vondráka na vytvoření této trojkoalice měly stačit. Současný sociálně demokratický hejtman Miroslav Novák tak s největší pravděpodobností přijde o pozici. Jeho strana ztratila deset mandátů.

Sociální demokraté v letošních krajských volbách v Moravskoslezském kraji skončili na druhém místě. Obhajovali celkem 24 mandátů a ve své tradiční baště prohráli právě s ANO 2011. Voliči do kraje vyslali pouze 14 zastupitelů za ČSSD.

„Výsledky respektujeme, voliči rozdali karty. Je to trendová záležitost, je to odraz celostátní politiky. Když se podíváme napříč všemi kraji, tak ve dvou jsme zvítězili, mnohdy jsme se propadli ještě hůř než na druhé místo. Je to obrovský propad pro sociální demokracii a vzestup hnutí ANO. Je to přesný opak toho, co bylo před osmi lety, kdy zažila sociální demokracie naopak razantní vzestup,“ řekl Novák. 

S lídrem vítězného hnutí ANO a rektorem Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivem Vondrákem již mluvil a blahopřál mu k vítězství. „Když jsem mu blahopřál, říkal jsem mu, že čekám na telefon, tak uvidíme,“ uvedl k možnému vývoji koaličního vyjednávání Novák.

Novák uvedl, že při případné koaliční spolupráci s vítězem voleb by nelpěl na své funkci hejtmana. „Svoji práci nespojuji s žádnou konkrétní židlí, seděl jsem i v opozičních lavicích v krajském zastupitelstvu, takže já jsem připraven na všechny varianty,“ řekl Novák.

Nemile mě překvapila nízká volební účast.
Miroslav Novák (ČSSD)
Hejtman

Miroslav Novák v průběhu volební kampaně zaujal na sociálních sítích nezvyklým videem, ve kterém se mimo jiné doznává k lásce k hokejovým Vítkovicím. V čele Moravskoslezského kraje je od listopadu 2012. Tehdy v křesle nahradil Jaroslava Palase, současného senátora za Bruntálsko. V Senátu Palase coby bývalého hejtmana a ministra zemědělství nejspíše vystřídá ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec (ANO), nebo podnikatel Ladislav Sekanina (KSČM).

Vondrák: Mandátů máme dost

Podle propočtů by ANO, lidovci a ODS získali v krajském zastupitelstvu celkem 36 z 65 křesel. Vondrákovi jde podle vlastních slov o naplňování strategických cílů. Nechce, aby kraj byl rozdělen na opozici a koalici. „Já bych prostě věřil v to, že se budeme schopni domluvit i s ostatními, pokud budeme mít rozumné návrhy z obou dvou stran, jak opoziční, tak koaliční,“ řekl Vondrák, který je rektorem Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava.

Uvedl, že se svým týmem na volbách pracoval rok. Program připravili na základě důležitých vstupních faktů a dat, které dodali analytici. „Sestavili jsme program, který považujeme za klíčový z pohledu dalšího postupu, protože nejde o to mít 60 popsaných stran, jde o to mít několik bodů, které se potom budou odškrtávat a plnit,“ sdělil.

Ivo Vondrák (ANO 2011)
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

:. Lídr krajské kandidátky hnutí ANO 2011 Ivo Vondrák s manželkou, vlevo předseda krajské organizace hnutí Josef Bělica s manželkou, si připíjejí na vítězství strany v krajských volbách v Moravskoslezském kraji.

Rozhodování voličů podle něj zřejmě ovlivnilo i to, že na kandidátce ANO byli lidé, kteří dosud v politice nefigurovali, ale pocházejí z „reálného“ života. „Teď samozřejmě otázka zní, zda budeme schopni, a já pevně věřím, že ano, se dohodnout s dalšími koaličními partnery na sestavení vlády tohoto regionu,“ řekl lídr ANO.

Oslabená je také KSČM

Podobně jako ČSSD výrazně ztratila rovněž Komunistická strana Čech a Moravy, která uhájila 9 mandátů (11,34 procenta hlasů). Před čtyřmi lety přitom lidé do krajských zastupitelstev vyslali 20 jejich členů.

Čtvrtá nejsilnější je s 10,2 procenty odevzdaných hlasů KDU-ČSL. V krajském zastupitelstvu bude mít 8 mandátů, obhajovala jich přitom o jednoho méně. Skokanem moravskoslezských krajských voleb je však Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů. Té dali voliči podle předběžných výsledků 7 procent hlasů. V zastupitelstvu obsadí 6 mandátů.

Návrat Tošenovského

Do kraje se dostali také občanští demokraté, kteří s 9 procenty hlasů získali 6 mandátů. Rovněž tato strana ale podobně jako sociální demokraté a komunisté ve volbách neuspěla tak dobře jako před čtyřmi lety. Tehdy získala mandát pro 9 zastupitelů.

Na kandidátce ODS pro Moravskoslezský kraj byl až na 15. pozici její místopředseda Evžen Tošenovský. Přesto ale nejspíše zasedne v krajském zastupitelstvu. Bývalý hejtman, který v letech 2000 až 2008 stál v čele kraje, získal totiž druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů (3 520).

Tošenovský přeskočil lídra kandidátky ODS Jakuba Unucka a zároveň získal více preferenčních hlasů než současný hejtman Miroslav Novák z ČSSD (3 493). Nejvíce preferenčních hlasů v Moravskoslezském kraji pak získal lídr hnutí ANO 2011 Ivo Vondrák (6 355).