Vláda neměla pravomoc odložit volby, prohlásil soud. Její rozhodnutí považuje za nicotné

Doplňovací volby do Senátu se na Teplicku měly na konci minulého týdne uskutečnit. Podle Nejvyššího správního soudu (NSS) vláda překročila svoji pravomoc, když volby sama odložila. Správně měla předložit parlamentu zákon o jejich odložení, konstatovali soudci. Ministerstvo vnitra proto oznámilo, že zákon připraví.

Nástupce zesnulého senátora Jaroslava Kubery měli voliči na Teplicku vybírat 27. a 28. března s případným druhým kolem o týden později. Volby neproběhly, ale podle Nejvyššího správního soudu nebylo jejich odložení v pořádku.

Vládní usnesení označil soud za akt, který je nutné považovat za „natolik vadný, až je nicotný“. „Chránit je třeba nejen zdraví, životy a hospodářství, ale i demokratický ústavní a právní stát,“ stojí v rozhodnutí NSS.

O odložení doplňovacích senátních voleb rozhodla vládna 15. března, tedy necelé dva týdny před jejich plánovaným termínem, v rámci větší série opatření proti šíření nového typu koronaviru. O odklad předtím začali usilovat i někteří kandidáti.

Kdy doplňovací volby nakonec proběhnou, není zatím zřejmé a jasné není ani to, jak by měl být nový termín vyhlášen. Z vládního usnesení vyplývá, že by jej měl stanovit prezident republiky. Podle NSS ale volební zákon nic takového nepovoluje.

„Nelze uvažovat o tom, že by normativní podmínky výkonu ústavní pravomoci prezidenta republiky mohla zakládat vláda pouhým usnesením, které ani není právním předpisem,“ podotkli soudci volebního senátu NSS.

Ministerstvo připraví zákon o odkladu voleb

Ministerstvo vnitra v reakci na rozhodnutí soudu oznámilo, že speciální zákon o odložení voleb na Teplicku připraví. „S Úřadem vlády jsme se dohodli, ze uděláme odklad speciálním zákonem,“ řekl ministr Jan Hamáček (ČSSD).

„Nejvyšší správní soud nepodezírá vládu ze zlého úmyslu, ale konstatuje, ze nemůže připustit, aby se v důsledku nouzového stavu omezovaly volby,“ komentoval Hamáček. Soud podle něho trvá na zužujícím výkladu ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, že prodlužování volebního období se musí vztahovat i na doplňovací volby do Senátu, nikoliv jenom na volby v řádném termínu.

Podle soudce Tomáše Langáška nejde o zužující výklad, ale variantu, kterou výslovně zmiňuje zákon. „Tuto situaci zákon předjímá a má pro ni řešení,“ prohlásil.

Soudce Langášek: Vláda pochybila, zákon na tyto situace myslí (zdroj: ČT24)