Na Karlovarsku skládá ANO nejtěsnější možnou koalici bez Starostů

Hnutí ANO, ODS, Pirát a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst se pokusí sestavit v Karlovarském kraji koalici. Strany podepsaly memorandum, podle něhož budou jednat o těsné většině v zastupitelstvu výhradně spolu. Jednání o této podobě koalice odmítlo hnutí STAN, které kandidovalo s podporou KDU-ČSL, KOA a TOP 09. Dalo by přednost široké koalici bez ANO.

„Mrzí mě, že STAN nerespektuje vítěze voleb, výsledky voleb a vůli voličů, kteří rozhodli, kdo je vítězem voleb. My jsme proti druhému v pořadí dostali o deset procent hlasů více. Navrhli jsme půdorys koalice s důrazem na to, aby tam byli odborníci. Krok STAN nás překvapil,“ zareagovala lídryně kandidátky ANO Jana Vildumetzová.

„Dosavadní jednání vedené vítězem voleb hnutím ANO se dosud spíše než principem partnerství řídí znaky vztahů nadřízenosti a podřízenosti, obsahuje prvky nátlaku, nepřímé komunikace a účelových interpretací některých skutečností,“ stojí ve stanovisku Starostů a nezávislých.

„Naše poznatky vyvolávají pochybnosti o stylu, principech a stabilitě fungování případné krajské vlády s hnutím ANO,“ uvedli ve společném prohlášení lídr kandidátky Petr Kulhánek (KOA), Jitka Pokorná (STAN), Olga Haláková (KDU-ČSL) a Lukáš Otys (TOP 09).

STAN chce koalici bez ANO

Starostové a nezávislí by dali přednost koalici na půdorysu té dosavadní. V té byli společně s ČSSD, ODS a Hnutím nezávislých za harmonický rozvoj měst. Tyto subjekty vyzvali ke společnému jednání.

„V případě, že k takovému modelu nebude vůle a nenalezl by většinovou podporu, je z našeho pohledu na místě diskuse o široké koalici bez KSČM a SPD-SPO,“ píše se v prohlášení s tím, že v opačném případě hodlá STAN plnit úlohu konstruktivní opozice.

Po volbách vítězné hnutí ANO navrhlo koalici, do níž pozvalo i STAN. S ním by měla koalice pohodlnou většinu 28 ze 45 hlasů. Bez něj by koalice měla nejtěsnější možnou většinu 23 hlasů.