Všichni proti ANO. Královéhradecký kraj má podepsanou koalici

Široká koalice pěti stran, která obchází vítězné hnutí ANO, je v Královéhradeckém kraji hotová. Zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09 tam podepsali koaliční dohodu. Stanoví mimo jiné, že se novým hejtmanem stane Jiří Štěpán (ČSSD).

Pět stran, jež mají v 45členném zastupitelstvu dohromady 24 mandátů, se předběžně dohodlo na spolupráci již večer po uzavření volebních místností. V té době dokonce ještě nebylo sečteno sto procent hlasů. V týdnu po volbách vzniklo memorandum o spolupráci a nyní již je také jasné, komu připadne který post.

Hejtman Jiří Štěpán bude mít čtyři náměstky, svého zástupce ve vedení kraje tak budou mít všechna koaliční uskupení. Post prvního náměstka připadne Jiřímu Červíčkovi z ODS, dalšími náměstky budou Vladimír Derner za Koalici pro Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, která kandidovala za Starosty a Východočechy, a Aleš Cabicar z TOP 09.

Dalším krokem po ustavení rady by měla být příprava jejího programového prohlášení. Podle budoucího hejtmana by mělo být hotové nejpozději do poloviny prosince. „Na to máme od prvního zasedání rady maximálně 30 dní,“ podotkl. Jedním z prvních problémů, jímž se bude nové vedení zabývat, je podle něj počet žáků středních škol. Podle koaliční dohody se bude kraj v příštích čtyřech letech soustředit také na modernizaci náchodské nemocnice, dokončení dálnice D11 a opravy silnic nižších tříd.

Lídři koaličních stran v Královéhradeckém kraji podepsali koaliční dohodu
Zdroj: David Taneček/ČTK

V Královéhradeckém kraji vyhrálo volby hnutí ANO, a to s výrazným náskokem na ostatní strany. Snahy jeho zástupců překazit vznik dohodnuté koalice se však minuly účinkem, hnutí tak skončí v opozici. Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, která je součástí Koalice pro Královéhradecký kraj, již dříve řekl, že ostatní strany obešly při vyjednávání ANO proto, že nedůvěřují jeho krajské lídryni Kláře Dostálové. Ta dříve působila na krajském úřadě, podle Bělobrádka „spolupracovala s hejtmany za ODS i ČSSD, a to v nechvalně známých dobách“.

Dostálová nicméně hovořila o podvodu na voličích, upozornila, že do koalice šly strany s výrazně odlišnými programy.

ANO bude v Královéhradeckém kraji hlavní opoziční silou. Není to však tak, že by radu vytvořili všichni ostatní. Kromě vítězného hnutí v ní neusednou ani zástupci komunistů, koalice SPD-SPO a koalice Pirátů a Strany zelených.