Bělobrádek: ANO v Královéhradeckém kraji nevládne kvůli nedůvěryhodné lídryni

Pavel Bělobrádek v Událostech, komentářích: Nejde o záležitost ideovou, ale personální (zdroj: ČT24)

Spolupracovnici bývalých hejtmanů za ODS i ČSSD Kláru Dostálovou považuje předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek za nedůvěryhodnou. Dostálová kandidovala za ANO na hejtmanku Královéhradeckého kraje, její hnutí ve volbách zvítězilo, ale přesto skončí v opozici. Bělobrádek dal v Událostech, komentářích najevo, že koalice „všech proti ANO“ vznikla právě kvůli její minulosti.

Koalicím s hnutí ANO se předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nebrání. Zasedá ostatně právě v takové koaliční vládě a odkázal například na Moravskoslezský kraj, kde se lidovci s ANO a ODS na společné vládě v regionu také dohodli. „Pan profesor Vondrák (…) bude určitě dobrým hejtmanem a je to člověk, který má důvěru,“ řekl o moravskoslezském lídrovi ANO. Jiné to však je v Královéhradeckém kraji. Tam jde podle Bělobrádka hlavně o osobu, kterou ANO chtělo postavit do vedení kraje – Kláru Dostálovou.

V současnosti je Klára Dostálová náměstkyní ministryně pro místní rozvoj, ale nebylo tomu tak vždy. „Krajská lídryně není žádný nový vítr. Spolupracovala s hejtmany za ODS i ČSSD, a to v nechvalně známých dobách,“ řekl Bělobrádek.

Klára Dostálová v době, kdy působila na královéhradeckém krajském úřadě jako ředitelka Centra evropského plánování, dostala ještě smlouvu jako externí poradkyně za konzultace o investicích. Smlouva vzbudila velkou pozornost, někteří úředníci poukazovali, že obě funkce měly stejnou náplň a kraj tak platil 35 tisíc korun měsíčně prakticky za nic. Lidovecký zastupitel Vladimír Derner hovořil o „rabování veřejných prostředků“. Dostálová to vždy odmítala, tvrdila, že v každé funkci vykonávala jinou práci a celkově kraji ušetřila. „Je to aktivita nad rámec mých pracovních povinností,“ řekla v roce 2013.

Později, když se Klára Dostálová dostala na ministerstvo pro místní rozvoj a stará kauza opět oživla, zastala se jí tehdejší ministryně Věra Jourová (ANO). „Vůbec mi na ni nesedí nic, co by bylo skutečně mimo pravidla, ať už psaná, nebo morální. Já se za ni plně stavím,“ řekla tehdy Jourová.

Klára Dostálová
Zdroj: David Taneček/ČTK

I nyní našla Klára Dostálová zastání. „Je to pokrytectví poražených, kteří se snaží dát dohromady koalici neschopných proti vítězům,“ řekl poslanec ANO Martin Komárek o koalici, která vznikla v Královéhradeckém kraji a Dostálovou i celé ANO navzdory výraznému volebnímu vítězství poslala do opozice. Sama Dostálová hovořila o „podvodu na voliče“ vzhledem k tomu, že strany nové koalice mají rozdílné programy.

Podle Pavla Bělobrádka je ale problém v Královéhradeckém kraji jiný než programový. „Někdy se jedná nikoli o záležitost vyloženě ideovou, ale o záležitost personální, kdy si lidé na krajích nesedli, nebo si naopak sedli,“ řekl. Je přitom přesvědčen, že spolupráce s ČSSD a ODS, které lidovečtí zastupitelé v minulosti ostře kritizovali, bude fungovat. Z dosavadních krajských vedení totiž nezůstal prakticky nikdo, dosavadní hejtman Lubomír Franc ve volbách ani nekandidoval. „Je to úplně jiný příběh. Hejtmanem bude někdo jiný, o generaci jinde. Je to člověk z akademické sféry,“ věří šéf lidovců.

V Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO s relativně největším náskokem z celé republiky, získalo 25 procent hlasů a třináct zastupitelských mandátů. Druhá ČSSD má s třináctiprocentním ziskem jen šest křesel v zastupitelstvu. V radě nakonec usednou sociální demokraté spolu se zástupci ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, HDK, Volba pro město), Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem má být volební lídr ČSSD Jiří Štěpán. Dohromady mají koaliční strany 24 mandátů, v zastupitelstvu je 45 křesel. Opozici v Královéhradeckém kraji vytvoří kromě ANO také komunisté, zastupitelé za SPD-SPO a za Piráty a Stranu zelených.