Jedna úřednice, dva platy – za jednu práci?

Hradec Králové – Zaměstnanci Krajského úřadu v Hradci Králové si stěžují na způsob, kterým kraj platí manažerku Kláru Dostálovou. Dostává prý dvojí plat za jednu práci, kterou má podle kritiků odvádět jako ředitelka Centra evropského projektování a jako externistka na dohodu o pracovní činnosti za konzultace o investicích. Sama Klára Dostálová ale tvrdí, že v každé funkci vykonává jinou práci, nahrazuje i ředitelku investičního odboru a kraji tak naopak šetří peníze.

Klára Dostálová dostává k platu ředitelky Centra evropského projektování ještě 35 tisíc korun měsíčně za konzultace o investicích, které Královéhradeckému kraji poskytuje až 20 hodin týdně. Opoziční zastupitelé, ale i někteří krajští úředníci tvrdí, že v obou případech vykonává stejnou práci – je za ní tedy placena dvakrát. Jako ředitelka Centra evropského projektování shání evropské příspěvky na krajské investice, jako konzultantka radí, jak evropské dotace získat. Podle zastupitele Vladimíra Dernera (KDU-ČSL) se jedná o „rabování veřejných prostředků“.

Úřednice, na kterou se snesl hněv, ale tvrdí, že na odboru investic ve skutečnosti nahrazuje vedoucího. „To rozhodně nespadá do kompetence ředitelky Centra evropského projektování. Je to aktivita nad rámec mých pracovních povinností,“ zdůraznila Klára Dostálová. Mluvčí krajského úřadu Imrich Dinogeszi dodal, že vyplácením dvojího platu Dostálové kraj naopak šetří. „Ušetřilo se na platu vedoucího, který na tom odboru nebyl. Plat vedoucího je vyšší než částka, o které se tady zmiňujeme,“ uvedl.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Krajští úředníci si ale na smlouvu, kterou Klára Dostálová dostala, stěžovali Inspektorátu práce. „Je to do očí bijící nespravedlnost, zlodějina. Vadí nám, že jsme vedením kraje nuceni k přesčasovým hodinám a nikdo nám za ně nezaplatí ani korunu,“ řekl České televizi jeden z nespokojených zaměstnanců. Podle předsedkyně odborů v krajské nemocnici Trutnov Ivy Řezníčkové dvojí plat pro úřednici Dostálovou kontrastuje s přístupem krajského úřadu ke zdravotníkům. „Zaměstnanci již několik let neměli ani navýšeny mzdy,“ poukázala.

Přes kritiku kraj nechce na smlouvě s Klárou Dostálovou nic měnit. Zůstane tak v platnosti až do konce července.