Královéhradečtí zastupitelé odmítli zbavit Dostálovou krajského mandátu

Zastupitelé Královéhradeckého kraje odmítli zbavit Kláru Dostálovou (ANO) mandátu krajské zastupitelky. Dostálová je současně náměstkyní ministryně pro místní rozvoj. Ministerstvo vnitra už dříve poslalo hradeckému kraji dopis s tím, že jsou obě tyto funkce neslučitelné. Dostálová však na funkci v zastupitelstvu rezignovat nehodlá a upozorňuje na to, že existují rozdílné právní výklady tohoto problému.

„Jsem samozřejmě ráda, že můžu zůstat zastupitelkou a bojovat za naše voliče. Zaznělo tu spoustu pravd, že skutečně zákonodárci budou muset ty dva zákony dát do souladu tak, aby našim nástupcům se nic podobného nestalo, aby všichni do těch voleb vstupovali s jasnými pravidly hry,“ uvedla po hlasování Dostálová.

Hejtman hradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) v pondělí uvedl, že kraj vyvine zákonodárnou iniciativu, aby bylo v otázce neslučitelnosti funkcí jasno.

Drábová chce věc nechat dojít až k soudu

Dopis o neslučitelnosti funkce krajského zastupitele a vysokého státního úředníka dostal také Středočeský kraj, kde je členkou zastupitelstva předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Také Drábová na místo v zastupitelstvu rezignovat nehodlá.

Rovněž středočeští zastupitelé měli počátkem března hlasovat o odvolání Drábové, odmítli ale tento bod zařadit na program jednání.

Na řadě je teď ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který by měl svolat mimořádné zasedání. Není-li zániku mandátu dosaženo ani na tomto zasedání, měl by zaniknout okamžikem, kdy to vysloví sám ministr.

Drábová už dříve vedla, že rezignací na mandát by si sice ulehčila osobní situaci, ale zablokovala by cestu k odstranění nesouladu v současné legislativě. Jejím cílem je nechat dospět situaci právě až k rozhodnutí ministra. Chce tak dosáhnout toho, aby ve finále o případu rozhodoval soud.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle posudků se mají Drábová i Dostálová jedné z funkcí vzdát

Ministerstvo vnitra si k celé záležitosti nechalo vypracovat i dva posudky. Z posudku ústavního právníka Aleše Gerlocha vyplývá, že služební zákon i zákon o volbách vylučuje možnost vykonávat funkci krajského zastupitele a zároveň také vysokého státního úředníka. 

V posudku Gerloch napsal, že z pohledu služebního zákona je patrné, že nemůže nastat situace, kdy státní zaměstnanec vykonává státní službu a zároveň zastává funkci člena zastupitelstva.

Služební zákon podle něj ale umožňuje, aby byla Drábové pozastavena funkce šéfky jaderného úřadu v případě, že se mandátu nevzdá. „Je samozřejmě otázkou, zda je akceptovatelné, aby se Státní úřad pro jadernou bezpečnost ocitl v situaci, kdy by výkon funkce jeho předsedy byl pozastaven,“ stojí v pětistránkovém dokumentu.

Obě funkce nelze podle Gerlocha vykonávat ani na základě zákona o volbách, který je zároveň přísnější. Na rozdíl od pozastavení funkce, do které by se Drábová po uplynutí politického mandátu mohla vrátit, totiž určuje, že se musí jedné z funkcí vzdát. „Jediným řešením je buď vzdání se funkce předsedy úřadu, nebo vzdání se mandátu; jinak by totiž k zániku mandátu došlo rozhodnutím zastupitelstva kraje nebo ministra vnitra,“ uvedl Gerloch.

Druhý posudek experta na správní právo Josefa Staši míní, že na situaci Drábové platí volební zákon, podle něhož by měla jednu z funkcí opustit. „Zákon o státní službě předmětnou otázku neřeší,“ zmínil v analýze.

V říjnových volbách se do zastupitelstev krajů dostalo pět vysokých státních úředníků. Tři z nich už neslučitelnost mandátů vyřešili. Náměstek ministryně školství Robert Plaga se místa v zastupitelstvu Jihomoravského kraje vzdal. Naopak Jana Vildumetzová raději opustila místo náměstkyně ministra vnitra a stala se hejtmankou Karlovarského kraje. Náměstkyně ministra financí a zastupitelka Pardubického kraje Lenka Dupáková, dříve Jurošková, vyřešila dilema odchodem na mateřskou dovolenou.