Čeští policisté odletěli cvičit irácké policejní rekruty. Pomůžou jim Italové

Do Iráku odletěla první skupina českých policistů (zdroj: ČT24)

Do Iráku odletěla první skupina českých policistů. V hlavním městě Bagdádu budou společně s italskými kolegy půl roku cvičit irácké policejní rekruty. Působit budou na základně Camp Dublin v bezpečné zóně irácké metropole. Celkem se v Iráku vystřídá 25 českých policistů. Poslední tým bude v zemi působit do konce roku 2018.

Vybraní policisté nejsou žádní nováčci. Všichni mají zkušenosti ze zahraniční mise v Kosovu. Jan Chmelík například pracuje u policie 12 let. Většinu času slouží u pohotovostní motorizované jednotky v metropoli. „Rodina se samozřejmě bojí. Kdybych řekl, že strach nemám, asi bych lhal, ale beru věci tak, jak jsou,“ řekl České televizi.

S výcvikem budou Čechům pomáhat také italští policisté. „Budeme se společně podílet na kompletním výcviku irácké policie – od obecních právních vědomostí, přes taktické postupy, po ovládání zbraní,“ uvedl velitel 1. českého policejního kontingentu v Iráku Jan Sajvera.

Výcvik iráckých policistů v české režii už v Iráku probíhal v letech 2003 až 2006. Novou misi bere vedení policie jako příspěvek k boji proti terorismu. „Nevíme, jak se situace v tak nebezpečné zóně může zvrtnout. Naši lidé jsou připraveni chránit zájmy České republiky a zejména pomoci našim zahraničním kolegům,“ řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Kromě českých policistů má v Iráku své mise i armáda. Vojáci zde cvičí letecký a pozemní personál na základně Balad. Nedaleko hranic se Sýrií pracuje také český polní chirurgický tým

Vydáno pod