Čeští chirurgové zachránili v polní nemocnici na bojišti v Iráku 26 lidí. Domů se vrátí v červnu

Nejčastěji lékaři ošetřují vojáky nebo kmenové válečníky (zdroj: ČT24)

Český polní chirurgický tým zachránil na iráckém bojišti už 26 lidí, včetně malých dětí. Pracuje v americké polní nemocnici v bojové zóně na severozápadě Iráku. Přesnou polohu armáda kvůli bezpečnosti tají.

„Jsme neustále 24 hodin na vysílačce. Na zavolání jsme schopní být do pěti minut v nemocnici a začít ošetřovat,“ uvedl velitel českého polního chirurgického týmu v Iráku.
Na provizorním operačním sále mezinárodní lékařské týmy nejčastěji ošetřují vojáky nebo kmenové válečníky, kteří pomáhají irácké armádě. Na sál se dostávají se střelným zraněním, po zásahu střepinou nebo s utrženými končetinami od nášlapných min.

Čeští lékaři provádí v Iráku jen nezbytné chirurgické zákroky. Zraněné vojáky stabilizují, odoperují a po krátké intenzivní péči je odsunou do nemocnice, která se nachází dál ve vnitrozemí.

Mise armádních zdravotníků v zahraničí
Zdroj: ČT24

Chiruržka Ivana, která je členkou českého polního týmu, řekla, že jedním z jejích nejhorších zážitků v Iráku byly operace zraněných dětí: „Museli jsme provést i nějaké amputace. My jsme je stabilizovali, dalo by se říct, že jsme jim zachránili život.“

Americká základna se nachází nedaleko frontové linie. Pod velením americké armády jsou tam i další koaliční jednotky, například o bezpečnost se tam starají britské síly. Zhruba 20 kilometrů severně od základny už mají pozice bojovníci tzv. Islámského státu.

Polní chirurgický tým bude v Iráku do konce června, pak jej vystřídá další česká jednotka.