Zeman pozval rakouského prezidenta Bellena, kterému ve volbách nefandil

Ačkoli během rakouských prezidentských voleb podporoval prezident Miloš Zeman nakonec poraženého Norberta Hofera, pozval nyní na návštěvu vítěze voleb – Alexandera Van der Bellena. Chce ho přivítat během jara na Pražském hradě. Rakouská prezidentská kancelář hledá možný termín návštěvy.

Miloš Zeman se intenzivně stýkal s předchozím rakouským prezidentem Heinzem Fischerem a nyní chce navázat spolupráci i s jeho nástupcem Alexanderem Van der Bellenem.

Pozval ho, aby „ještě v první polovině roku“ přijel do Česka. „Pevně věřím, že nalezneme společná témata a že se nám podaří přispět k úspěšné spolupráci mezi Rakouskou a Českou republikou,“ napsal český prezident svému rakouskému protějšku. 

Zdůraznil přitom tradiční politické a ekonomické partnerství obou zemí, které spojuje společná minulost. Vyzdvihl „pozitivní změnu“ ve vzájemném vnímání občanů obou zemí, v respektu a toleranci a v nárůstu osobních kontaktů a přeshraniční spolupráce.

Rakouská prezidentská kancelář s Van der Bellenovou cestou do Prahy počítá. „Termín této cesty se plánuje,“ sdělil úřad agentuře APA.

V komplikovaném průběhu rakouských prezidentských voleb, jejichž druhé kolo zrušil ústavní soud kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů a nařídil opakování, se přitom Miloš Zeman vůči pozdějšímu vítězi – někdejšímu předsedovi rakouské strany zelených – vymezil. „Nepopírám, že jsem fandil panu Hoferovi, protože nemám rád strany zelených,“ řekl český prezident rádiu Impuls poté, co soud zrušil původní výsledky voleb.

Kandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer potom navštívil před opakovaným druhým kolem Prahu a setkal se také s prezidentem. Hovořili mimo jiné o možném rozšíření Visegrádské skupiny nebo o sporech o Benešovy dekrety a temelínskou elektrárnu.

Van der Bellen vyhrál jak v původním, tak i v opakovaném druhém kole rakouských prezidentských voleb. Napoprvé zvítězil jen těsně, podruhé byl rozdíl zhruba čtyři procenta.